Delfi primena, kad praėjusių metų liepą Kaune, iš vaikų gerovės centro „Pastogė“, buvo pagrobti 5, 7 ir 9 metų amžiaus vaikai. Praėjus kelioms savaitėms pranešta, jog pasieniečiai netoli Baltarusijos pasienio sulaikė savo mažamečius vaikus pagrobusius tėvus Ingą ir Mindaugą Vilčinskus.

Teisėsaugos duomenimis, tėvai, pagrobę savo vaikus, bandė bėgti į Baltarusiją. Vaikai, sulaikius jų tėvus, buvo grąžinti į globos namus.

I. Skuodienė laidoje kalbėjo, jog toks sprendimas dalinai nustebino, bet bent kol kas skųsti jo neketinama.

„Kol kas neplanuojame skųsti sprendimo. Tai yra teismo sprendimas, išsiaiškinome, tai procesiniai klausimai buvo aptarti, atsižvelgsime į formuojamą praktiką, bet kol kas neplanuojama jo skųsti“, – sakė ji.

Antradienį ji teigė, jog vaikai jau yra grąžinti šeimai.

„Tas yra džiugu, kuomet kiekvieną kartą pavyksta tėvams keisti elgesį, priimti paslaugas, įveikti krizines, arba sudėtingas situacijas šeimoje, tai visą laiką yra džiugi diena, kuomet vaikai grįžta į savo šeimą, pas savo tėvus.

Šią dieną mes matome, kad tėvai priima paslaugas, bendradarbiauja, vaikų poreikiai yra tenkinami. Tikiuosi, kad tie poreikiai bus tenkinami, jie bus su savo tėvais. Bus tiek mokykla, sveikata. Tikiu ir pasitikiu, kad jie tikrai bus tenkinami“, – LNK laidoje teigė I. Skuodienė.

Mindaugas Vilčinskas.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė pasakojo, jog tėvai su vaikais palaikė ryšį ir laikinos globos metu.

„Tai yra pagrindinis tikslas. Ir visų specialistų dedamos pastangos, kad šeimai būtų suteiktos paslaugos, o vaikai grįžtų į šeimą. Čia yra pagrindinis tikslas. Todėl tiek globėjas dirba su vaikais, šeima, sudarant visas sąlygas matytis, atsižvelgiant į vaiko poreikius. <...>

Tėvai ir vaikai matėsi praktiškai kiekvieną dieną, ryšys yra stiprus. Čia net nėra diskusijų, ryšys yra“, – laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ kalbėjo I. Skuodienė.

Vaikams grįžus į šeimą, specialistai ir toliau šeimą stebės, organizuos atvejo vadybą.

„Jos metu bus peržvelgta, kokios paslaugos buvo teikiamos, kaip tai buvo daroma, bus įvertinti tam tikri uždaviniai, tikslai, bus peržiūrėtas pagalbos planas šeimai, kai jau vaikai yra grįžę – kokios pagalbos gali reikėti vaikams, tėvams. Ir specialistai visi kartu susirinkę įvertins situaciją. <...>

Gyvename bendruomenėje, tad jeigu nebus užtikrintos vaikų teisės, gausime pranešimus dėl galimų pažeidimų, į juos reaguosime“, – teigė LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ pašnekovė I. Skuodienė.

Visą LNK pokalbį su I. Skuodiene žiūrėkite čia: