„Nereikia išsigąsti – jau namuose esu“, – telefonu DELFI ketvirtadienį sakė vyskupas, pridurdamas kad neblogai jaučiasi ir sekmadienį planuoja dalyvauti atlaiduose Ramygaloje.

Po pūlingo apendicito operacijos sekmadienio naktį išoperuotas vyskupas pirmadienį jau vaikščiojo koridoriais, iš ligoninės buvo išrašytas antradienį.

„Koks daktaras operavo nepasakė – skubiai darė narkozę ir nespėjau paklausti, bet kai nueisiu į perrišimą reikės pasiteirauti“, – sakė vyskupas.

Galvojo, kad apsinuodijo

Kaip rašė savo „Facebook“ paskyroje, J. Kauneckas jau šeštadienio naktį pasijuto blogai, skaudėjo vidurius, vėmė, vis gėrė arbatas, vandenį. Galvojo, kad apsinuodijo.

„Ryte, išgėręs arbatos, išvažiavau vesti šv. Arkangelo Mykolo atlaidų į Kupreliškį. Mišių metu vienam jaunam vyrui pasidarė bloga, liepiau jam paduoti vandens. Ir aš pasijutau blogai – vos nenukritau, bet atlaikiau iki galo. Mišių pabaigoje juokavau: „Kadangi kalbėjau apie Arkangelo Mykolo kovą prieš velnius, jis ir bandė mums įkasti“. Žmonės juokėsi“, – prisiminė vyskupas.

Pakilo karštis

Pietų metu bendravo su žmonėmis, stengėsi būti linksmas, juokavo, nors nieko negalėjo valgyti. Kaip prisimena, sugrįžus namo iki 38,5 °C pakilo temperatūra. Medicinos seselė prikalbino kreiptis į greitąją medicinos pagalbą, nors vyskupas norėjo vizitą pas gydytoją atidėti iki ryto.

„Rado, pūlingą apendicitą. Dar kiek ir būtų trūkęs, tad naktį ir operavo. Sako, kad labai rizikavau iš karto nesikreipęs į medikus. Bet juk manęs laukė Kupreliškyje. Kokie būtų buvę atlaidai be manęs?“ - dalijosi vyskupas.

Galėjo blogai baigtis

Pasak medikų, vyskupas vos nepavėlavo kreiptis pagalbos. Dar truputis ir pūlingas apendicitas būtų trūkęs. Tyrimai parodė, kad uždegimas palietė ir šalia esančią žarną, tad teko skubiai operuoti.

„Chirurgas pasakė, kad gulsiu pas jį ant stalo ir įspėjo neišsigąsti jei bus ne kelios siūlės o visas pilvas perpjautas, nes uždegimas ir gali tekti daugiau pjauti, nors paprastai apendicito operacija atliekama darant mažą pjūvį“, – gydytojo žodžius prisiminė vyskupas.

J. Kauneckas negailėjo gerų žodžių medikams. „Dabar labai puikios ligoninės, ypač Panevėžio respublikinė. Tuoj visus tyrimus padaro, per echoskopą viską mato, viską suorganizuoja. Kiti gali sakyti, kad tik vyskupui gera priežiūra, bet mačiau priėmime apie 10 ligonių ir prie visų gydytojai vis ėjo, ėmė kraują, guldė į skirtingus skyrius“, – personalo darbą gyrė vyskupas.

Delsti pavojinga

Apendicitas – viena dažniausių ūmaus pilvo skausmo priežasčių, kurį sukelia aklosios žarnos kirmėlinės ataugos uždegimas.

Ūminis apendicitas nustatomas apčiupinėjant skausmingą dešiniąją pilvo sritį ir atlikus kraujo bei šlapimo tyrimus. Labai svarbi ir pilvo kompiuterinė tomografija bei ultragarsinis tyrimas, kurio metu nustatomi ataugos pakitimai.

Paprastai apendicitas šalinamas per 3-6 cm horizontalų pjūvį dešiniojoje pilvo pusėje. Jei nekyla komplikacijų, pacientas ligoninėje praleidžia 2 -3 dienas.

Sudėtingiau, jei pacientas uždelsia kreiptis į gydytoją. Tuomet kirmėlinės ataugos uždegimas progresuoja ir uždegimo vietoje gali susidaryti pūlinys. Pavojingiausia apendicito komplikacija - peritonitas (pilvaplėvės uždegimas), kuris net gali kelti grėsmę gyvybei.

Ko negalima daryti įtarus apendicitą

Įtarus apendicitą medikai įspėja negerti vidurius laisvinančių vaistų, kurie gali sudirginti žarnyną, taigi infekcija dar labiau paūmės ir padidės komplikacijų grėsmė.

Taip pat negalima šildyti pilvo. Šiluma skatina infekcijos plitimą, todėl skausmas ne tik neatlėgsta, bet dar labiau sustiprėja. Sparčiau plintanti infekcija silpnina kirmėlinės ataugos sienelę ir ji gali plyšti.

Taip pat patariama nepiktnaudžiauti skausmą malšinančiais vaistais. Primenama, kad skausmas tai organizmo siunčiamas signalas apie prastėjančią būklę, todėl jo malšinimas problemos nesprendžia – uždegiminis procesas vystosi toliau.