Jis teigė, jog šis klausimas aptartas ir su šalies vadovu Gitanu Nausėda. Ir jam tai nebuvo naujiena.

„Sakyčiau, kad tas apsilankymas ant kilimėlio nebuvo priekaištų išsakymas savivaldai. Labiau čia yra tas scenarijus, kai savivalda išsako nusivylimą centrine valdžia. Išsakėme prezidentui ir papasakojome apie situaciją.

Taigi, yra prasidėjusi nauja finansinė ES perspektyva, kuri prasidėjo 2021 metų sausio pirmą dieną ir tęsis iki 2027 pabaigos. Lyg ir naujoje finansinėje perspektyvoje gyvename, pinigai suplanuoti – ES parama Lietuvai ir regionams. Bet tų pinigų nematyti.

Vis dar kuičiamės biurokratinėse procedūrose, dokumentų rengime, jų keitime. Bet praėjo jau pora metų, o realių projektų, sutarčių dėl jų įgyvendinimo nėra“, – pabrėžė LNK vidurdienio žinių pašnekovas M. Sinkevičius.

LNK vidurdienio žinių eteryje jis kėlė ir retorinį klausimą – gal Lietuvai šių ES skiriamų pinigų ir nereikia?

„Jeigu mes juos taip lėtai investuojame ir panaudojame? Tikrai situacija yra nemaloni. Gi neprašome valstybės biudžeto, mes gi visi suprantame, kad viešosios investicijos Lietuvoje labai tampriai susijusios su europiniu investavimu. Manau, kad problema yra tokia, kad yra ir nesusikalbėjimo ir, matyt, kad kadrų stoka ministerijose neleidžia dirbti tais greičiais, kurie buvo suplanuoti.

Ir dar kartais padarome tokį manevrą – vienas žingsnis į priekį, o du – atgal. Ką turiu omenyje, sakykime, viena ministerija numato ir sudėlioja finansavimo gaires, savivaldybės tada tam pasiruošia ir nesulaukę dar starto turime ministerijos persigalvojimą“, – pasakojo Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas.

Paklaustas, su kuriomis ministerijos savivaldybėms dirbti sekasi sunkiausiai, Jonavos meras M. Sinkevičius teigė, jog „šlubuoja“ Aplinkos, Sveikatos apsaugos ministerijos.

„Tai yra dvi ministerijos, kurios dar iki galo nesusitvarkė savo priemonių gairių. Aplinkos ministerijos atveju kalbame apie žaliųjų zonų plėtrą urbanizuotose teritorijose. <...> O su Sveikatos apsaugos ministerija viena priemonė yra ilgalaikės priežiūros“, – tikino jis.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su M. Sinkevičiumi žiūrėkite čia: