Penktadienį vykusiame LVŽS tarybos posėdyje partijos nariai išreiškė pasitikėjimą ir S. Skverneliu. Balsavimo dėl pasitikėjimo S. Skvernelis paprašė pats. Tuo tarpu pasitikėjimą partijoje ketinęs pasitikrinti R. Karbauskis to nepadarė.

Vis dėlto tokia R. Karbauskio retorika, įsitikinę politinį šalies lauką stebintys ekspertai, neliks be pasekmių. Neoficialiai, politologo Kęstučio Girniaus teigimu, jau ima sklisti kalbos apie sukilimą „valstiečių“ partijoje.

Be to, po rinkimų, specialistų manymu, gali keistis ir R. Karbauskio bei S. Skvernelio santykiai.

Kaip „Žinių radijo“ laidoje „Įvykiai ir komentarai“ teigė politologas Kęstutis Girnius, „valstiečių“ sprendimas likti valdžioje jo nė kiek nenustebino. Anot K. Girniaus, jei Saulius Skvernelis būtų atsistatydinęs iš premjero posto, jį būtų ištikęs Vagnoriaus likimas.

„Tie grasinimai buvo beprasmiai. Čia reikia pagalvoti, jei Skvernelis pasitrauktų, tai jam grėstų Vagnoriaus likimas 1999 m. Vagnorius išėjo iš premjero, baigėsi jo politinė karjera. Ligšiolei Skvernelis neturi politinio užnugario, tai būtų labai rizikinga ir vis tiek jau liktų toks įvaizdis, kad čia nerimtas politikas“, – teigė politologas.

Kęstutis Girnius

Kalbėdamas apie „valstiečių“ lyderį R. Karbauskį K. Girnius teigė, kad jis yra „per daug didelis narcizas“, mylintis žiniasklaidos dėmesį, todėl patikėti, jog trauksis iš valdančiųjų, irgi esą buvo sunku.

„O pagaliau jis nesitarė su partija. Jei jie pasitrauktų iš valdžios, kiltų pavojus, kad būtų išankstiniai rinkimai, jie puikiai žino, kad tada didelė dalis jų pralaimėtų. Visos šitos priežastys padarė tuos grasinimus tuščius ir tai labai greitai paaiškėjo“, – atkreipė dėmesį K. Girnius.

Politologas teigė, kad, jo žiniomis, LVŽS pradeda bręsti sukilimas.

„Esu girdėjęs, nežinau, kiek tame tiesos, kad „valstiečių“ partijoje pradeda bręsti šioks toks sukilimas, nes (yra – DELFI) nepasitenkinimas Karbauskiu. Kitaip sakant, jeigu būtų balsavę už pasitikėjimą Karbauskiu, tai tikrai, manau, daugiau negu trys būtų balsavę prieš“, – radijo laidoje apie penktadienį vykusį LVŽS tarybos posėdį kalbėjo politologas.

Tuo tarpu naujienų agentūros BNS Lietuvos naujienų skyriaus vyr. redaktorė Jūratė Damulytė tokią R. Karbauskio retoriką prieš rinkimus pavadino „primityviais politiniais žaidimais“.

„Man vis labiau darosi gaila elektorato, tų žmonių, tų rinkėjų, kuriuos taip suprimityvina ponas Karbauskis tais savo politiniais žaidimais ir manipuliacijomis. Jos yra tokio primityvaus lygio, vis labiau primityvėja. Nežinau, ką jis bando tokiais būdais apgauti“, – svarstė J. Damulytė.

Jūratė Damulytė-Semėnienė

Anot jos, po tokių pareiškimų R. Karbauskio žodis „netenka jokios vertės“: „Jis gali pasakyti bet ką ir mes visiškai nežinome, koks jo to žodžio turinys, ar jis bus tęsimas, ar nebus.“

J. Damulytė pastebėjo, kad toliau bus įdomu stebėti S. Skvernelio ir R. Karbauskio santykius. Ji svarstė, kad viena S. Skvernelio pralaimėjimo priežasčių pirmajame Prezidento rinkimų ture – per intensyvus susitapatinimas su R. Karbauskiu.

„Aš manau, kad ilgainiui Skvernelis galbūt turėtų kažkaip vėl bandyti distancijuotis nuo to, bent jau jeigu galvoja apie kažkokią politinę ateitį labiau atsietą nuo Karbauskio, kažkokią labiau savarankišką“, – teigė J. Damulytė.

Būtent S. Skvernelio populiarumo dėka, atkreipė dėmesį ji, „valstiečiams“ pasisekė Seimo rinkimuose.

„Dabar jo reitingas mažėja. Jeigu toliau bus po Karbauskio padu, tas reitingas tik mažės, tai man bus įdomu stebėti tų žmonių, tų dviejų lyderių santykį, kaip jis rutuliosis ir kur jis judės. Aš neatmetu, kad Skvernelis gali kažkaip bandyti tolti nuo „valstiečių“, – scenarijų piešė laidos viešnia.

„Arba jis galėtų paimti dalį „valstiečių“ su savimi. Pavyzdžiui, Karbauskio santykiai su Pranckiečiu yra visiškai neįmanomi. Karbauskis bara Pranckietį lyg jis būtų penkerių metų vaikas. (...) Ir su kai kuriais kitais įtakingais partijos nariais jis taip elgiasi“, – pridūrė K. Girnius.

Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis

Anot jo, viena galimybė S. Skverneliui atitolti nuo „valstiečių“ ir bandyti kurti savo judėjimą, o kita, mano politologas, ieškoti paramos partijoje ir su didesne grupe pasipriešinti R. Karbauskiui.

Paklaustas, ar įmanoma tikėtis scenarijaus, kad R. Karbauskis pasitrauktų iš partijos vadovo posto, K. Girnius teigė, kad pralaimėjus tiek rinkimų atsakingas politikas būtent taip ir pasielgtų. Tačiau J. Damulytė sakė sunkiai įsivaizduojanti, kad R. Karbauskis atsistatydintų savo noru.

Visą laidą klausykite čia: