Šių metų kovo 4-15 dienomis naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai" atlikta sociologinė apklausa atskleidė, kad A. Butkevičių palankiai vertina 51 proc. respondentų, nepalankiai – 44 proc., o reitingų lentelėje Premjeras per mėnesį smuko iš 4 į 10 vietą.

Vasarį analogiškos apklausos metu Premjerą teigiamai vertino 56 proc., nepalankiai – 35 proc. respondentų, sausį – atitinkamai 63 ir 30 proc. apklaustųjų.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) politologo Mažvydo Jastramskio vertinimu, dabartinė padėtis Vyriausybėje nežada jokių teigiamų poslinkių Premjero vertinimuose, todėl artėjant rinkimams A. Butkevičių palankiai ir nepalankiai vertinančių piliečių dalis gali dar labiau susilyginti.

„Akivaizdu, kad nuolatos viešojoje erdvėje atsinaujinant informacijai apie skandalus ir galbūt Premjero trypčiojimas vietoje ir dėl to paties ministro Kęstučio Trečioko ir dėl Druskininkų mero Ričardo Malinausko lemia, kad nepalankus jo vertinimas išaugs“, – Eltai apklausos rezultatus komentavo M. Jastramskis.

Kovą, lyginant su vasariu, 8 proc. punktais išaugo gyventojų dalis, kurie palankiai įvertino naująjį konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį (34 proc. palankiai, 46 proc. nepalankiai), 6 proc. punktais didėjo palankumas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui (56 proc. pasitiki, 22 proc. nepasitiki), liberalui europarlamentarui Antanui Guogai (55 proc. pasitiki, 23 proc. nepasitiki), ir buvusiam konservatoriui, Seimo nariui Nagliui Puteikiui (47 proc. pasitiki, 32 proc. nepasitiki). Reitingų lentelėje kovą G. Landsbergis užėmė 17 vietą, R. Karbauskis – 5, A. Guoga – 6, N. Puteikis – 13 vietą.

Pasak M. Jastramskio, artėjant Seimo rinkimams vis didesnė žmonių dalis iš naujo įvertina Vyriausybės veiksmus ir reakciją į vykstančius įvykius, todėl opozicinių politikų reitingų augimas yra natūralus procesas.

„Artėjant rinkimų laikotarpiui, nemažai rinkėjų pradeda iš naujo pervertinti valdančiųjų veiksmus ir žiūrėti į tam tikras alternatyvas. Be to, opozicinės partijos pradeda veikti aktyviau“, – teigė politologas.

„Baltijos tyrimų" duomenimis, kovą gyventojai palankiausiai vertino kadenciją baigusį Prezidentą Valdą Adamkų (74 proc. pasitiki, 15 proc. nepasitiki), dabartinę šalies vadovę Dalią Grybauskaitę (67 proc. pasitiki, 29 proc. nepasitiki) ir iš vidaus reikalų ministro posto besitraukiantį Saulių Skvernelį (62 proc. pasitiki, 22 proc. nepasitiki). Nepalankiausiai visuomenėje vertinami Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė (23 proc. pasitiki, 71 proc. nepasitiki), Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius (22 proc. pasitiki, 70 proc. nepasitiki) ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševkis (13 proc. pasitiki, 73 proc. nepasitiki).

Apklausa vyko 2016 m. kovo 4-15 dienomis. Apklausta 1020 Lietuvos gyventojų (18 metų ir vyresni), apklausa vyko 122 atrankos taškuose. Apklaustųjų sudėtis atitinka 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų sudėtį pagal lytį, amžių, išsimokslinimą, tautybę, gyvenvietės tipą. Apklaustų žmonių nuomonė rodo 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę. Tyrimų rezultatų paklaida iki 3 procentų.

Ši apklausa yra Lietuvos naujienų agentūros ELTA ir Lietuvos-Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos Tyrimai“ bendras projektas. Skelbiant apklausos duomenis nuoroda į ELTA ir „Baltijos tyrimus“ būtina.