Prokurorai mano, kad tolesnio ikiteisminio tyrimo metu gali paaiškėti aplinkybės, kaip "Rubicon group" pavyko gauti didžiulį valstybei priklausiusį sklypą Vilniuje, kuriame dygsta universali arena ir pramogų parkas.

Premjeras Algirdas Brazauskas dėl šio sklypo perdavimo "Rubicon" ne kartą teisinosi Seime. Premjeras aiškino, esą šioje istorijoje nėra jokių pažeidimų.

Algirdo Brazausko ir Artūro Paulausko koalicija "Už darbą Lietuvai" neigia televizijos laidoje "Nesutinku!" išdėstytas prielaidas, esą į vadinamąjį Seimo korupcijos skandalą gali būti įsipainiojęs ir Premjeras, rašo spauda.

TV3 laidoje antradienio vakarą parodytas siužetas apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tyrimą, susijusį su UAB "Rubicon group" slaptąja buhalterija. Antradienį paskelbti dokumentai, STT paimti iš "Rubicon group", kuriuose greta inicialų "AMB" keliose vietose nurodytos pinigų sumos. Toje pačioje laidoje iššifruoti ir inicialai - "AMB" - tai neva Premjeras Algirdas Mykolas Brazauskas.

Inicialai AMB minimi ir slapčia specialiųjų tarnybų įrašytame "Rubicon group" valdybos pirmininko Janukonio bei jo artimo bendradarbio, "Rubicon group" ir "Ogmios astra pramogų centro" konsultanto Dariaus Leščinsko pokalbyje.

Trečiadienį socialliberalų ir socialdemokratų koalicijos jungtinis informacijos centras išplatino pareiškimą, kuriame tokias prielaidas pavadino "oponentų taktika - kompromitavimu ir prasimanymais".

"Tai yra šmeižtas. Tai yra organizuotas, gerai apgalvotas šmeižtas", - trečiadienį teigė Vyriausybės vadovas. Jis žadėjo ginti savo teises.

"Aš nepaliksiu šito reikalo. Aš įrodysiu, kad Lietuva turi laikytis žmogaus teisių. Yra pažeidžiamos elementariausios žmogaus teisės, pilamos šiukšlės be jokių įrodymų", - sakė A.Brazauskas.

Parlamentaras Algimantas Salamakinas, pirmosios teisėsaugininkų medžiagą analizavusios komisijos vadovas, tvirtina minėtą slaptąją buhalteriją su "AMB" inicialais laidoje pamatęs pirmą kartą. Pasak jo, teisėsaugininkai Seimui nebuvo perdavę tokios medžiagos.

"Kam ir kokios sumos - ne mūsų komisijos reikalas, tačiau laidoje parodyta medžiaga yra ikiteisminio tyrimo duomenys. Reikia kelti klausimą, iš kur tai yra gauta. Akivaizdu, kad kažkas pažeidė įstatymus, o laidoje dalyvavę teisėsaugininkai toleruoja tokią situaciją", - teigė liberalcentristas Raimondas Šukys, teisėsaugininkų veiksmus šioje istorijoje tiriančios Seimo laikinosios komisijos vadovas.

Generalinė prokuratūra trečiadienį pradėjo bylą dėl ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimo televizijos laidoje. Pasak prokuratūros pranešimo, tokie duomenys buvo pagarsinti televizijos kanalo TV3 laidoje "Nesutinku", transliuotoje antradienį.

Laidoje buvo analizuojamas įtariamos politikų korupcijos skandalas, į eterį buvo transliuojami slapta įrašyti verslininkų ir tuometinių Seimo narių pokalbiai.

Kaip pranešė LTV “Žinios”, STT Vilniaus skyriaus vadovas Vaidas Skirmantas neneigia perdavęs šią medžiagą.

Kaip numato Baudžiamojo kodekso 247 straipsnis, tas, kas iki bylos nagrinėjimo teisiamajame posėdyje be šią bylą tiriančio teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno leidimo atskleidė ikiteisminio tyrimo duomenis, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai. Anot prokuratūros, toks tyrimas esąs būtinas, kad būtų galima nustatyti, ar ikiteisminio tyrimo duomenys buvo "nutekinti" nusikalstamai, ir išaiškinti tai padariusius pareigūnus.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), kurios pareigūnai pradėjo tyrimą dėl galimos politikų korupcijos, trečiadienį pranešė, kad vienai iš televizijos laidų suteikė tik bendrovės "Rubicon group" patalpose atliktos kratos vaizdo įrašo fragmentą, kuriame yra užfiksuotas pinigų suradimas vieno iš "Rubicon group" įmonių grupės akcininko Arūno Mačiuičio seife.

Šis vaizdo įrašo fragmentas buvo perduotas laidai įstatymų nustatyta tvarka, suderinus su ikiteisminį tyrimą kontroliuojančiais prokurorais, jokių kitų duomenų, susijusių su šiuo ikiteisminiu tyrimu, visuomenės informavimo priemonėms STT neteikė, rašoma šios tarnybos pranešime spaudai.

STT pareiškė kategoriškai nepritarianti neteisėtam ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimui ir suteiks visapusišką pagalbą Generalinei prokuratūrai, tiriančiai bylai dėl ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimo televizijoje.