Savo įrašu V. Giršvildas sutiko pasidalinti su Delfi skaitytojais, paprašęs pažymėti, kad tai – jo asmeninė nuomonė, o ne oficiali policijos pozicija.

„Vėlai vakare su rimtais vyrias garaže diskutavome apie tai, apie ką šiandien turbūt kalba ir visa Lietuva. Apie Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio policijai mestus kaltinimus. Nesinori tuo tikėti, tačiau, žinokite, nebenustebčiau. Bet pasistenkime išlikti maksimaliai objektyviais, palikime sąmokslo teorijas ir kalbėkime tik apie faktus, remkimės tik faktais ir analizuokime tik faktus“, – savo feisbuko paskyroje rašė V. Giršvildas.

„Pareigūnė, pasak generalinio komisaro – gera darbuotoja, važiuoja į mokymus, kelia kvalifikaciją, jokių atostogų neplanuoja, bet iš karto po mokymų – atostogos, liga, pareiškimas išeiti iš darbo. kiekvienas iš šių faktų, atskirai paėmus, savaime nieko nereiškia. Bet visi komplekte, reiškia labai daug. Sutinku, susirgti galima bet kada ir čia nepasirinksi, bet tada prie ko čia atostogos? Sakysite, neplanuota paskutinės minutės kelionė? Bet sergantis žmogus į kelionę nevažiuos. O kaip su pareiškimu išeiti? Pasakysite – staiga gavo viliojantį darbo pasiūlymą? Sutinku, bet kam tada atostogos – pareiškimas ant stalo ir tiek žinių. Sutikite – visi šitie požymiai rodo, kad staiga įvyko kažkas labai rimto“, – rašo V. Giršvildas.

Savo įraše R. Žemaitaitis minėjo, kad galbūt kilsiantį skandalą užglaistyti neva bandė Kriminalinės policijos biuro vadovybė, į pareigūnės namus važiavo LKPB viršininkas Arūnas Maskoliūnas bei jo pavaduotojas Saulius Briginas.

R. Požėla yra patvirtinęs aplinkybę, kad LKPB vadai važiavo bendrauti su pareigūne ir jos artimaisiais, tačiau sakė, kad tikslas buvo išsiaiškinti išėjimo iš darbo priežastis. V. Giršvildui ši detalė sukėlė klausimų.

„Dabar toliau. Gera tradicija, kai aukšti pareigūnai pradeda aiškintis priežastis tada, kai jų pavaldiniai priima skubotus ir sunkiai paaiškinamus sprendimus. Tačiau manęs neįtikino pareiškimas, kad tai nauja tradicija, kai vadovai vyksta pas pareigūnų artimuosius aiškintis, kodėl pareigūnai palieka tarnybą. Kad domisi, gal ir gerai, bet kad abu aukščiausi policijos įstaigos vadovai skubiai vykstą pas sergančią ir tuo pat metu atostogaujančią pareigūnę, tai kažkas nepalyginamai rimčiau, nei domėjimasis priežastimis. Pasakymas, kad tai tradicija, man, švelniai tariant, kelia šypseną. Nebent tai „labai nauja“ tradiciją ir nuo šiol mes matysime kasdien po Lietuvą pas pareigūnus, ar jų artimuosius važinėjančius vadovus.

Na gerai, manykime, kad jie vadovai ir jiems geriau žinoti, pas ką važinėti, o pas ką nevažinėti. Galų gale – jie tokią teisę turi. Bet tada kyla kitas klausimas – na nuvažiavo jie ten ir kas tada? Ką jie ten išsiaiškino? Ir su kuo jie ten bendravo? Pranešama, kad su artimaisiais. O šitie čia prie ko? Su artimaisiais paprastai bendraujama tik per laidotuves. Nebent jie „per daug žino“ ir gali būti „sunkiau įtakojamais“ už pačią pareigūnę? Sprendžiant iš pateiktų komentarų, tai pokalbio pageidavo pati pareigūnė, nežiūrint į tai, nieko jie ten nuvažiavę taip ir neišsiaiškino. Bent jau apie tai buvo viešai pasakyta. O gal išsiaiškino? Gal sužinojo tai, ko geriau būtų nesužinoję?“ – rašo V. Giršvildas.

Pareigūnas pastebėjo, kad anksčiau ne visi R. Žemaitaičio pareiškimai pasitvirtindavo, bet tokie rimti kaltinimai neatsiranda iš niekur.
„Sutikite, negali taip būti, kad staiga, valgydamas vakarykščius barščius, jis nutartų, kad Kriminalinės policijos biuro pareigūnų mokymų metu buvo įvykdyta smurtinė nusikalstama veika. Vadinasi kažkokią informaciją – patikimą, nepatikimą ar tik gandų lygio, jis iš kažkur gavo. Buvo taip, kaip jis teigia, ar ne taip, bet požymių visuma rodo, kad ten tikrai kažkas įvyko, nes tik tokiu būdu šioje istorijoje susidėlioja bent kažkas logiško.

Dar toliau. Tai, kad generalinis komisaras pavedė atlikti informacijos patikrinimą, viskas čia yra gerai. Kitaip ir būti negali, kai Seimo narys viešai praneša apie galimai įvykdytą nusikalstamą veikia. Čia viskas logiška. Apie tai, kad generalinis komisaras pavedė tai atlikti Imuniteto valdybai, o nesikreipė pvz. į prokuratūrą, tai taip pat jo teisė. Imunitetui, tai Imunitetui. Tai jau savaime neprideda tikėjimo, kad viskas bus atlikta objektyviai, bet ką jau čia bepadarysi... Blogai kitkas – oficialus pranešimas. Jo reikėjo, tik ar tokio? O jis skamba taip – „R. Žemaitaičio įrašas apie galimą pareigūnų nusikalstamą veiką (...) neatitinka tikrovės“. Kaip tai suprasti – R. Žemaitaitis meluoja? Ta prasme nieko ten nebuvo ir jis išsigalvojo? O gal buvo, tik ne visai taip, kaip jis sako? O gal buvo viskas taip, tik Seimo narys suklydo dėl vienos ar kitos aplinkybės? Kas pasakys? Bet kuris variantas patenka po apibūdinimu „neatitinka tikrovės“.

Ir tai dar ne viskas. Mano galva labai svarbu tai, ar išties aukščiausia policijos vadovybė apie viską sužinojo iš Pono Žemaitaičio? Jei tikrai taip, tai blogai. Reiškia policijos vadovai nevaldo informacijos ir nežino, kas vyksta visai greta. Bet aš manau, kad ne taip. Juk „taikdariai“ važiavo „aiškintis“ dar iki ponui Žemaitaičiui viešai prabylant. Reiškia kas jau kas, o jie tikrai kažką žinojo. Man net baisu pagalvoti, kad jie tai, jog įvyko kažkas rimto ir reikia skubiai važiuoti aiškintis, nuslėpė nuo generalinio komisaro. Jei taip, tai dar blogiau. O jei nenuslėpė, tai kas tada sako netiesą – Žemaitaitis, ar tie, kurie tvirtina, kad nieko mes nežinom, dabar sužinojome ir išsiaiškinsime? Juk buvo du derybininkai nuvažiavę aiškintis, tai ko jie tyli? Matot kiek daug, gana logiškų klausimų garaže mums kilo ir kiek mažai atsakymų į juos mes turime“, – svarstė jis.

Pasak jo, dabar svarbu kuo tiksliau įvardinti, kas R. Žemaitaičio teiginiuose yra netiesa.

„Tik tokiu būdu galima nuraminti ypač jautriai į tokius Seimo nario pareiškimus sureagavusią policijos bendruomenę. Priešingu atveju man tai labai primena istorija, kaip svarbiausios valstybės moterys viena kitai apie Bartoševičiaus nuodėmes informaciją tekino. Iš pradžių – nešnekėjome, paskui jau lyg ir šnekėjome, bet tik telefonu, dar paskui ir susitikę pasirodo buvome, o galiausiai ir į Pietų Ameriką skambinome...“ – rašė V. Giršvildas.

Skandalingi kaltinimai

Delfi jau rašė, kad R. Žemaitaitis sekmadienį paskelbė skandalingus kaltinimus policijai.

Vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės Wagner samdiniai siaučia?

Prieš dvi savaites, galimai Kaune vykstančiose Policijos departamento organizuojamose užsiėmimuose, girtų pareigūnų surakinta antrankiais galimai buvo išprievartauta K. B.“, – taip savo įrašą feisbuke pradėjo R. Žemaitaitis.

Jis taip pat pridūrė, kad šį skandalą esą bando užglaistyti Kriminalinės policijos biuro viršininkas Arūnas Maskoliūnas bei jo pavaduotojas Saulius Briginas.

„Po galimo pareigūnės išprievartavimo, jau kelinta savaitė pareigūnė į darbą neina. Kas gali eiti, ar kaip gali pareigūnė jaustis, jei galimai ją prievartavo jos kolegos Lietuviškieji Wagner pareigūnai. A. Moskoliunas su S. Briginu važiavo į pas tėvus, kur šiuo metu apsistojo pareigūnė. Atvažiavę prašė nerašyti pareiškimo, galimai siūlė paremti finansiškai, ar net pakelti pareigose, tikslingumui reikia pasakyti galimai, nors įrašuose tai užfiksuota, bet reikia sulaukti tyrimo, ir tuos pokalbius bus galima paviešinti“, – rašė R. Žemaitaitis.

Pareiškimą neigia, bet informaciją tikslina

Policijos departamentas išplatintame pranešime nurodo, kad Remigijaus Žemaitaičio įrašas apie galimą pareigūnų nusikalstamą veiką, kuris neatitinka tikrovės.

„Atkreipiame dėmesį, kad 2023 m. rugpjūčio mėnesio pradžioje Lietuvos kriminalinės policijos biuras Kaune organizavo simuliacinius mokymus – pratybas kriminalinės policijos pareigūnams, tiriantiems sunkiausius nusikaltimus.

Mokymai vyko intensyviu grafiku, dalyvius instruktavo ir stebėjo instruktorių komanda. Jokių incidentų nei mokymų, nei poilsio metu, nebuvo, informacijos apie mokymų laikotarpiu įvykdytus galimus drausminius pažeidimus, o juo labiau apie nusikaltimus, nėra“, – rašoma komentare.

Visgi policija pridūrė, kad atsižvelgiant į Seimo nario viešoje erdvėje paskelbtą informaciją, policijos generalinis komisaras Renatas Požėla Policijos departamento Imuniteto valdybai pavedė atlikti šios informacijos patikslinimą.

„Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovai bendravo su pareigūne ir jos artimaisiais, tačiau vykusio pokalbio turinys visiškai neatitinka viešai paskelbtame pranešime nurodyto turinio. Siekiant apsaugoti viešai pranešime minimos pareigūnės tapatybę bei reputaciją, turinio plačiau komentuoti negalime“, – nurodo policija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)