Apie tai jis pareiškė duodamas komentarą portalui imhoclub.lv, skelbia DELFI.lv.

„Straipsnis buvo publikuotas mano tinklaraštyje, o ne NVS šalių instituto tinklalapyje – specialiai, siekiant pabrėžti, kad aš išreiškiu savo asmeninę nuomonę, o ne konsoliduotą mūsų organizacijos poziciją.

Tuo labiau stebina ta milžiniško masto tarptautinė reakcija, kurios sulaukė mano straipsnio publikavimas. Manau, kad čia neapsieita be kokių nors įtakingų sluoksnių įsikišimo, kurie prisidėjo prie šios medžiagos plataus paskleidimo“, - pažymėjo M. Aleksandrovas.

„Reikia pasakyti, kad tokia Baltijos šalių oficialių sluoksnių reakcija į mano žinutę parodė jų visišką ideologinį nepilnavertiškumą. Piktindamasi savo šalies okupavimo galimybe, Latvijos valdžia, pavyzdžiui, pareiškė apie pasirengimą palaikyti agresiją prieš Siriją, apeinant Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą. Tai kam tada stebėtis, kad vieną puikią akimirką toks pats likimas gali ištikti ir jų šalis? Juo labiau, kad žmogaus teisių pažeidimų Latvijoje bei Estijoje, o ir Lietuvoje, daugiau nei pakanka“, - įsitikinęs rusų politologas.

Rusijos eksperto nuomone, pakankamai aišku, kad Baltijos šalys pasikliauna tik NATO karine pagalba.

„Visų Tarptautinė teisė jų nejaudina, jaudina tik galimybė išspręsti savas problemas. Tuo tarpu Baltijos šalių valdžia pamiršo paprastą dalyką, kad jėgų pusiausvyrą pasaulyje nuolat keičiasi. Ir tai, kas atrodė nepalaužiama ir nepajudinama vakar, šiandien gali būti įtrūkę. Be tarptautinės teisės su jais kas nori darys ką nori“, - pažymėjo M. Aleksandrovas.

Baltijos šalys - ne koks nekaltas avinėlis

„Ypač noriu sustoti prie mano pasiūlyto plano tarptautinės teisės aspektų. Pagal Jungtinių Tautų Chartiją, Jungtinių Tautų narių, ypač JT Saugumo Tarybos nuolatinių narių pareiga – suteikti pagalbą agresijos aukoms, šiuo atveju – Sirijai, - teigia politologas.

„Pagalba agresijos aukoms gali būti teikiama įvairiomis formomis – diplomatine, politine, ekonomine ir karine. Rusija kol kas teikia diplomatinę, politinę ir ekonominę pagalbą. Tačiau kai to nepakanka, gali būti pasitelkta ir karinė jėga“, - pabrėžia jis.

Kalbėdamas apie karinę jėgą, instituto atstovas tvirtina, kad ji turėtų būti nukreipta prieš agresorių, šiuo atveju - NATO.

„Šiuo atveju kalba eina apie karinius veiksmus prieš agresorius – NATO bloko narius. Baltijos šalys priklauso šiam blokui, vadinasi, prisiima tam tikrą atsakomybę už savo sąjungininkių veiksmus, ypač jeigu jos palaiko agresyvius šių sąjungininkių veiksmus. Todėl vertinti Baltijos šalis kaip nekaltą avinėlį, neprisidėjusį prie NATO nusikaltimų, visiškai nekorektiška. Šios šalys, kaip JAV sąjungininkės, yra karinės operacijos prieš NATO agresiją Sirijoje teisėti taikiniai“, - pridūrė M. Aleksandrovas.

Viešai siūlė kontraversiškus scenarijus

DELFI primena, kad tarptautinei situacijai dėl Sirijos vis labiau kaistant, savo bloge NVS šalių instituto, kurios vienas iš steigėjų yra Rusijos užsienio reikalų ministerija, Ryšių su Baltijos šalimis vadovas teigė, jog Rusija privalo aiškiai parodyti Vakarams, kad už agresiją prieš Siriją jiems teks brangiai sumokėti.

„Anksčiau siūliau, kad tuo atveju, jei NATO puls Siriją, mums reikia įvesti pajėgas į Užkaukazę. Tačiau dabar situacija pasikeitė, Rusija turi spausti ten, kur turi aiškų strateginį pranašumą, t.y. Baltijos valstybėse“, rašė rusų politologas M. Aleksandrovas.