Saudo Arabijos pilietis Mustafa al–Hawsawis buvo Lietuvos jurisdikcijoje ir Lietuva yra atsakinga už jo teisių pažeidimus, antradienį paskelbė EŽTT. Kalėti Mustafa, esą galėjo, kaip įtariama, Antaviliuose buvusiame slaptame JAV kalėjime.

EŽTT dar prieš penkerius metus konstatavo, kad Lietuvoje 2005–2006 metais veikė slaptas CŽA kalėjimas ir jame kalintas kitas Saudo Arabijos pilietis Abu Zubaydah. Jam ir jo atstovams Lietuva užpernai sumokėjo 130 tūkst. eurų.

„Mokama teisingo atlyginimo kompensacija, o ne bauda, kai sprendimas įsigalioja per tris mėnesius. Tokie terminai yra nustatyti pačiame sprendime. Ir kaip minėjau, dabar mes turime tris mėnesius, tiek viena, tiek ir kita pusė įsivertinti, ar mes norime siekti bylos peržiūros didžiojoje kolegijoje“, – LNK sakė Teisingumo ministerijos Teisinio atstovavimo grupės patarėja Lina Urbaitė.

Jeigu argumentų skųsti nuosprendžiui neras, tokia pati 100 tūkst. eurų kompensacija Saudo Arabijos piliečiai ir 30 tūkst. jam atstovavusiai organizacijai Lietuva yra linkusi sumokėti ir dabar.

„Čia turbūt vieningas teisingas pasirinkimas yra sumokėti. O kitos tos galimybės, jeigu jos atsivers, jeigu jos bus panaudotos, tada bus atitinkamai sprendžiamas klausimas. Bet šioje situacijoje reikia atsiskaityti taip, kaip teismas yra nustatęs“, – svarstė teisininkas Gintautas Bartkus.

Teisingumo ministerijos atstovė neslepia, kad Lietuva ir EŽTT, ar šalyje buvo CŽA kalėjimas vertina skirtingai.

„Mūsų tyrime prokurorai identifikuoja tai, kad baudžiamajame procese yra kitokios įrodinėjimo taisyklės. Ir mes neturime tokių tiesioginių įrodymų, pagrindžiančių tas aplinkybes, kurias EŽTT galėjo nustatyti jo turima medžiaga“, – teigė L. Urbaitė.

Esą didžiausia problema, kad kol informacijos neteikia JAV, pakeisti EŽTT nuomonę vilties mažai.

„Lietuvoje yra tokioje situacijoje, kad pagrindiniais įrodomoji medžiaga yra kitose jurisdikcijose ir Lietuvoje vis dar yra raginama imtis priemonių, tų įrodymų ieškoti kitose jurisdikcijose. Ir mes įsivertinsime, ar turime dar kažkokių teisinių priemonių tą daryti ir po šio sprendimo“, – tikino Teisingumo ministerijos Teisinio atstovavimo grupės patarėja.

Na, o Mustafą Lietuvoje atstovavusi advokatė teigia, kad dėl antradienio EŽTT sprendimo kalta pati Lietuva.

„Konkretūs prokurorai, konkretūs teisėjai priėmė sprendimą, kad nėra pagrindo šį asmenį pripažinti nukentėjusiuoju. Tokiu būdu buvo finalizuotas procesas Lietuvos Respublikoje ir tai sudarė teisines prielaidas kreiptis šiam asmeniui į EŽTT. Taigi, ta situacija, kuri Lietuvoje ir šiandien yra sąlygota būtent pačios Lietuvos procesinių sprendimų“, – teigė advokatė Ingrida Botyrienė.

Ar buvo amerikiečių kalėjimas, kilus skandalui, aiškinosi ir Lietuvos pareigūnai, bei politikai.

Lietuvos parlamentinis tyrimas tuomet išsiaiškino, kad slapti amerikiečių žvalgybos objektai galėjo veikti Antaviliuose ir dar vienoje vietoje Vilniuje. Bet ar ten buvo kalėjimai, ar kažkas kito, tuomet nustatyti nepavyko.

Lietuvos pozicija, kad patalpose Antaviliuose buvo ne kalėjimas, o žvalgybos paramos centras.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia:

Teisingumo ministerija: Lietuva neatmeta galimybės skųsti EŽTT sprendimą byloje dėl CŽA kalėjime kalinto užsieniečio

Lietuva neatmeta galimybės skųsti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimo, kuriuo pripažinta, jog kalinant Saudo Arabijos pilietį, kaip įtariama, slaptame JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) kalėjime Lietuvoje, buvo pažeista Europos žmogaus teisių konvencija.

„Teismas priėmė sprendimą ankstesnės bylos pagrindu – tada Lietuva prašė pakartotinai įvertinti prašymą ir jis buvo atmestas – gal ir šį kartą lauktų panašus scenarijus. Bet tai nereiškia, kad Lietuva negali jo skųsti“, – Eltai trečiadienį teigė teisingumo ministrės atstovas žiniasklaidai Paulius Žeimys.

Pasak jo, sprendimas dėl skundo teikimo bus priimtas sutarus visoms, teismo sprendime atsakingomis įvardintoms institucijoms – Užsienio reikalų ir Teisingumo ministerijoms bei Generalinei prokuratūrai.

„Kol kas analizuojami argumentai, kurie įtikino teismą, kad buvo pažeista Europos žmogaus teisių konvencija“, – pridūrė P. Žeimys.