„Reikėtų vertinti tai rimtai. Sutinku, kad įvyko labai rimtas incidentas – vis tik Kinijos ambasadorius Prancūzijoje nėra pradinukas savo darbe, turi pakankamai rimtą CV darbo karjeros diplomatu“, – laidoje „Delfi diena“ sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas K. Andrijauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad vis dėlto patirtis su ambasadoriumi Lu Shaye priimančiosioms valstybėms ne visada būdavo teigiama.

„Jis yra pagarsėjęs kaip vienas vadinamosios „vilko karių“ diplomatijos tendencijos atstovų. Ši metafora skirta apibūdinti Kinijos interesus, dažnai įsiveliant į konfliktus su vietos valstybėmis ir visuomenėmis“, – pasakojo politologas.

K. Andrijausko vertinimu, tai, kad šalies Užsienio reikalų ministerija bandė „prigesinti“ šį ažiotažą sukėlusį pareiškimą, yra logiška.

„Vėlgi – sprendžiant iš jų reakcijos, aš nepasakyčiau, kad tai atrodo kaip pakankama atgaila. Pati pavojingiausia interpretacija, aišku, yra ta, kad jis iš esmės įgarsino tai, ką Kinijos sprendimų priėmėjai galvoja. Žiūrint iš šiandieninės Kinijos reakcijos, atrodo, kad taip ir gali būti. Tai, aišku, yra bloga naujiena“, – komentavo VU TSPMI docentas.

Toks incidentas, kaip pastebėjo pašnekovas, gali būti naudingas Lietuvos valdantiesiems, kurie laikosi itin griežtos retorikos dėl Pekino.

„Reikia priminti, kad kritikos tai politikai būta labai daug“, – priminė K. Andrijauskas.

Jo teigimu, problema tampa dar ryškesnė, nes Lietuva itin aktyviai palaiko Ukrainą, o Lu Shaye taip pat suabejojo klausimu, kam priklauso Krymas.

„Reakcija yra natūrali ir aš visiškai suprantu tuos politikus, kurie mano, kad tai yra viso labo įrodymas to, ką jau kalbėjo pastaruosius keletą metų“, – sakė ekspertas.

„Bloomberg“ skelbia, kad minėtas ambasadoriaus interviu buvo pašalintas iš internetinės svetainės. K. Andrijauskas paaiškino, kad tai rodo, jog Pekinas mato ir suvokia tam tikras pasekmes, kurias sukėlė Lu Shaye pareiškimai.

„Nori parodyti taktinį atsitraukimą, bet aš manau, kad šiame kontekste gerokai prasmingiau yra žiūrėti į tai, kaip tomis iškarpomis yra dalijamasi pačios Kinijos socialinėse medijose ir kaip tas pats ambasadorius yra giriamas arba peikiamas.

Aš visai tikėčiausi, kad jis yra giriamas ir kad Kinijos visuomenė, bent jau ta jos dalis, kuri bando vaizduoti Kinijos visuomenę socialiniuose tinkluose, gali labai tam naratyvui pritarti. Tai dar kartą pabrėžtų tas problemas ir mūsų nuogąstavimus“, – pridūrė K. Andrijauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)