Ukraina antradienį minėjo nacionalinės vėliavos dieną. Prezidentas Volodymyras Zelenskis įspėjo, kad rusai gali netrukus atakuoti net ir sostinę Kyjivą raketomis.

Panašų įspėjimą kartoja ir JAV pareigūnai, artėjant Ukrainos Nepriklausomybės dienai. Amerikiečiai ragina nedelsdami išvykti iš Ukrainos.

„Niekada nepripažinsime svetimų spalvų savo žemėje ir savo danguje. Todėl esame pasiryžę ginti savo mėlyną ir geltoną vėliavą. O dabar prašau tylos minute pagerbti didvyrius, kurie už šias spalvas atidavė savo gyvybes“, – antradienį sakė Ukrainos prezidentas.

Nepabūgęs karo eskalacijos aptarti tolesnės paramos Ukrainai antradienį Kyjive apsilankė Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

Tik pirmas iš teroro išpuolių?

Antradienį rytą sprogimai sudrebino Donecką. Smogta į prorusiškų separatistų lyderio Deniso Pušilino vadovybės pastatą. Okupantai skelbia, kad atskriejo keli sviediniai ir buvo apgadinti pastatai, sprogimo banga aptalžė ir viešbutį. Pats D. Pušilinas esą nenukentėjo. Manoma, patys okupantai tokias diversijas rengia, kad pateisintų dar nuožmesnes atakas prieš Ukrainą. Rusų žurnalistai, kaip tyčia, buvo sprogimų vietoje ir juos fiksavo.

Rusijos propagandistai iš karto rado kaltuosius – Ukrainos pajėgas. Prorusiškų separatistų lyderis D. Pušilinas iš karto po sprogimų suskubo duoti interviu apdraskytos būstinės fone. Sviediniai, anot jo, esą NATO ir šaudė Kyjivas.

„Eilinis nusikaltėliško Ukrainos režimo žaidimas. Naudoja teroristinius metodus – du žuvę“, – sakė jis.

Neatmetama, kad tai pačių agresorių provokacijos, kaip ir rusų ideologo Aleksandro Dugino dukters susprogdinimas prie Maskvos.

Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Aleksejus Danilovas skelbia, kad A. Dugino dukters automobilio sprogdinimas buvo tik pirmas iš vidaus teroro išpuolių. Pasak jo, rusų saugumiečiai pačioje Rusijoje rengia seriją atakų. Visa tai esą visuotinei mobilizacijai pateisinti ir kurstyti antiukrainietišką isteriją.

Darja Dugina

Beje, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau ordinu už drąsą po mirties apdovanojo A. Dugino dukrą. Ši invaziją į Ukrainą teisinusi rusė pašarvota Maskvoje.

„Ji buvo bebaimė. Ir paskutiniai žodžiai, kuriuos ji man pasakė festivalyje – tėve, aš jaučiuosi kaip karė, didvyrė“, – antradienį kalbėjo A. Duginas.

Darja Dugina kaip ir tėvas uoliai dirbo Kremliaus propagandai. Lakstė ir po rusų subombarduoto Mariupolio „Azovstal“ gamykloje. Ji ragino nevykdyti jokių mainų, neiškeisti kovotojų iš ukrainiečių „Azovo“ pulko, kurį rusai apskelbė nacistiniu.

O iš rusų nelaisvės išvykę ukrainiečių kovotojai propagandistų melu vadina versija, kad tariame D. Duginos žudikė esą priklausė pulkui „Azov“. O ir tarnybinį pažymėjimą labai lengva padirbti, kaip rodo tarnybos.

„Azovstal“ gynėjai atskleidė, kokias kankynes patyrė paimti rusų nelaisvėn. Ir kad okupantai Mariupolyje civilius degino ištisais kvartalais.

„Mus išvarydavo į lauką ir išrengdavo nuogai kratai. Karštyje reikėdavo vis pritūpti, o jeigu kuris pakeldavo galvą, jį pradėdavo mušti“, – pasakojo „Azov“ pulko kovotojas Denis „Mango“ Šipurok.

Rusijos FSB išplatino ir D. Duginos tariamos žudikės vaizdo įrašus – kaip Ukrainos pilietė kaip šnipų filme įvažiavo į Rusiją, apsigyveno D. Duginos name ir po atakos neva pabėgo į Estiją, persidažiusi plaukus.

Pasak Ukrainos prezidento patarėjo Mychailo Podoliako rusų saugumiečiai vėl kuria fiktyvius pasaulius – esą smogikė ukrainietė keliavo su maža dukra, tris kartus keitė automobilių numerius, vežėsi net katiną.

Estiją į versiją įpinta, kaip manoma, nes Talinas užrūstino Kremlių, uždrausdamas vizas rusams ir griaudamas sovietinius paminklus.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: