Stebina Dulkio nenuoseklumas

Europos komisaras, atsakingas už aplinką, žuvininkystę ir vandenynus Virginijus Sinkevičius sako, kad visos ES šalys turi teisę priimti sprendimus dėl savo vakcinavimo planų įgyvendinimo, pavyzdžiui stabdyti vakcinavimą viena ar kita vakcina. Vis dėlto, komisaras primena, jog vakcinos saugumą ir efektyvumą vertina ne Europos Komisija ar ministrai, o Europos vaistų agentūra:

„Europos vaistų agentūros vertinimu, „AtstraZeneca“ vakcina yra saugi, rekomenduojama naudoti ES. Kaip buvo skelbiama, agentūra vertina gautą informaciją ir galutines išvadas pateiks rytoj“, – kalba Europos komisaras.

Visgi, SAM ministro Arūno Dulkio veiksmai susilaukia V. Sinkevičiaus nuostabos: „Atrodo šiek tiek keistai, kai ryte ministras sako, jog pats skiepytųsi šia vakcina, o po pietų stabdo vakcinavimo procesą, tuo pat metu sakydamas, kad yra įsitikinęs, jog ji yra saugi.“

Toks nenuoseklumas priimant sprendimus, anot V. Sinkevičiaus, pirmiausia kelia visuomenės nepasitikėjimą vakcina ir pačiu procesu, o tai gali turėti pasekmių, siekiant vakcinuoti kuo didesnę visuomenės dalį.

Skaitmeninis žaliasis pažymėjimas: nederėtų painioti su skiepų pasu

Europos Komisija oficialiai pristatė skaitmeninio žaliojo pažymėjimo idėją. Tai, pasak V. Sinkevičiaus, būtų priemonė, kurios tikslas – užtikrinti vieną pagrindinių ES piliečių teisių – saugų ir laisvą judėjimą ES.

Pažymėjime būtų fiksuojama, jei asmuo persirgęs Covid – 19 liga, turi vakciną arba neigiamą Covid – 19 testą. Tiesa, kiek laiko galiotų pažymėjime fiksuotas neigiamas testas, anot komisaro, kol kas bendrai nenumatyta. Greičiausiai tai, kaip ir saviizoliacijos taisyklės, liks atskirų šalių apsisprendimo klausimas.

Virginijus Sinkevičius

Anot komisaro, ypač svarbu pabrėžti, jog šis pažymėjimas nėra vakcinacijos pasas ar bilietas laisvai keliauti tik pasiskiepijusiems: „Tai būtų be jokios abejonės diskriminacija, nes kol kas, deja, ne visi gali būti paskiepyti dėl vakcinų trūkumo, kiti – dėl medicininių priežasčių. Aš labai rekomenduočiau skiepytis, tačiau skiepas nėra privalomas, todėl jis negali tapti reikalavimu norintiems keliauti.“

Po vakcinos ar persirgimo nusimato 180 dienų ramybės

V. Sinkevičius sako, jog Komisijos siūlymu skaitmeninis žaliasis pažymėjimas būtų naudojamas kaip įrodymas ne tik apie asmens vakcinavimą, bet ir apie gautą neigiamą Covid – 19 testo rezultatą ar faktą, kad asmuo persirgęs šia liga.

„Svarbiausia žinutė, kuri siunčiama šiuo žaliu skaitmeniniu pažymėjimu – kad žmogus nėra COVID – 19 nešiotojas“, – kalba komisaras. Anot pašnekovo, tikimasi, kad pažymėjimas visoje Bendrijoje įsigalios 2021 m. birželį ar vėliausiai liepą:

„Priemonė pirmiausia užtikrintų susikalbėjimą tarp šalių narių, kad nebūtų, jog vienos šalys taiko vienus reikalavimus, kitos – kitus.“ Skaitmeninis pažymėjimas esą būtų patikima alternatyva, mat jau girdima duomenų, susijusių su Covid – 19, klastojimo atvejų.

Kiek laiko persirgus Covid – 19 liga, galios tai įrodantis skaitmeninis pažymėjimas? „Mokslininkų rekomendacija tiek gavus skiepą, tiek persirgus – 180 dienų nuo neigiamo testo“, – kalba V. Sinkevičius.