„Jie neatsako už savo veiksmus – jie iki 14, 16, 20 metų yra visiški neadekvatai“, – LNK sakė praeivė.

„Nelabai saugu, todėl, kad jie gali panaudoti dar nuo 14 metų vienas prieš kitą kaip žaidimą“, – komentavo kita pašnekovė.

Tiesa, ne visi tokie kategoriški.

„Koks vaikas, koks jo charakteris – čia labai daug visko reikia pasverti“, – teigė praeivė.

„Vaikams irgi turėtų būti suteikta proga apsiginti kažkokiomis priemonėmis. Aišku, su tėvų priežiūra“, – svarstė LNK kalbintas vyras.

Ginklų parduotuvėse galima rasti įvairių dujų balionėlių. Pavyzdžiui, vienas, kurį reportaže rodo LNK, skirtas apsisaugoti nuo meškų. Kitokie balionėliai jau gelbėja nuo puolančių žmonių.

Seimo demokratai mano, kad tokios savigynos priemonės turėtų būti leidžiamos ne tik suaugusiems, bet ir vaikams nuo 14 metų.

„Vaikai tiesiog neturi įrankių apsiginti, jie tarsi lieka vieni prieš tas grėsmes, kada jos įvyksta“, – LNK komentavo Seimo narys Vytautas Bakas.

Policija politikų siūlymo nesupranta.

„Tai amžius, kai vaikas dar nėra iki galo subrendęs kaip asmenybė – mėgsta įvairius pokštus, nevisiškai atskiria tas pačias savigynos ribas. Mes manome, kad tai galėtų sukelti daugiau žalos, nei duoti naudos“, – komentavo policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Siūlymą kritikuoja ir tėvai.

Vytautas Bakas

„Apsiginti nuo suaugusiojo, pavyzdžiui, kuris turi tam tikrą tikslą, yra pakankamai sudėtinga net turint kažkokį ginklą, reikia tiesiog tam praktikuotis ir ruoštis, o duoti ginklą vaikui... Aišku, jis gali būti panaudotas netinkamai“, – LNK sakė Vilniaus moksleivių tėvų asociacijos prezidentas Valerij Krasockij.

Nors Seimas linkęs svarstyti, ar leisti vaikams nuo 14 metų nešiotis dujų balionėlius, Vyriausybė tokiam siūlymui nepritaria.

„Bandydami apsaugoti vaikus nuo kriminogeninės situacijos galime turėti dar sudėtingesnius atvejus, kai vaikai neatsakingai juos naudotų vieni prieš kitus. Medikai vis dėlto akcentuoja, kad nėra tie dujų balionėliai tiek nekalti – pasitaiko tikrai sudėtingų atvejų ir galimos komplikacijos yra iki apakimo“, – LNK komentavo Vidaus reikalų ministerijos kanclerė Jovita Petkuvienė.

Tam antrina ir ginklų pardavėjai.

„Galbūt tikrai 14-15 metų... Tuo labiau, kad jis ir neatsako už savo veiksmus – atsako tėvai. Amžiaus cenzas gal turėtų būti nuo tada, kai pilnai (atsako už veiksmus – aut.p.), nuo 16“, – sakė „Vilniaus ginklų“ paalinio vadovas Darius Mikalauskas.

Vyriausybės teigimu, keturiolikmečiai dar nėra pakankamai subrendę, kad galėtų atsakingai naudotis savigynos dujų įrenginiais. Taip pat akcentuojama, kad pastaruoju metu nukenčia vis mažiau vaikų.

„Didžioji dalis vaikų, kurie susiduria su nusikaltimais prieš juos, vis dėlto yra jaunesni nei 14 metų“, – atkreipė dėmesį ministerijos kanclerė.

Pagrindinis pataisų iniciatorius laikosi savo pozicijos.

„Vidaus reikalų ministerija, kuri rengė šią Vyriausybės išvadą, jau turės prisiimti dabar atsakomybę už kiekvieną sužalotą arba su dar rimtesnėmis pasekmėmis susidurusį vaiką ir jo tėvus, nes nieko kito jie nesiūlo“, – teigė V. Bakas.

„Nusikalstamumas prieš vaikus nėra kažkoks padidėjęs, tikrai čia keli garsiai nuskambėję atvejai nesudaro jokio pagrindo kažkaip bijoti, kelti kažkokį tai aliarmą ir ginkluotis“, – patikino policijos atstovas.

Ginklų pardavėjai sako, kad parduodami balionėlius visada apmoko, kaip jais naudotis, tačiau tai ne visada padeda.

„Minimaliai apmokinti mes visada stengiamės – bendrą informaciją duoti, bet jūs patys žinote, kad kritinėje situacijoje visa tai dingsta. Čia priklauso nuo žmogaus psichologinės būsenos – ar jis atsimins, kas jam buvo sakyta, ar jis pagaliau išdrįs“, – sakė D. Mikalauskas.

Galutinį sprendimą dėl nepilnamečių apginklavimo priims Seimas. Tėvai įsitikinę – jei siūlymui visgi bus pritarta, ne visiems 14 metų ir vyresniems vaikams reikėtų leisti nešiotis dujų balionėlius.

„Aš esu tikras, kad ne tik reikėtų mokymų, bet ir reikėtų išlaikyti testą, kuris būtų privalomas ir kurio metu paaiškėtų, ar išvis vaikasmoka naudotis tinkamai, ar yra psichologiškai, psichiškai sveikas“, – komentavo Vilniaus moksleivių tėvų asociacijos prezidentas.

Daugumoje Europos šalių, kaip ir Lietuvoje, dujų balionėlius galima įsigyti nuo 18 metų. Nuo 14 metų balionėliai leidžiami tik Vokietijoje.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: