„Gyvenimas, aišku, bėga į priekį ir mes kartais tiesiog pamirštame, kas buvo pirminėje stadijoje. Tai jeigu kalbėsime apie gegužės 1 dieną, tai gal XIX amžiuje tai buvo aktualu. Bet mes gi sukūrėme kapitalizmą dabar, tai nuo ko ginti tuos žmones? Jie nenori kapitalizmo? Bet mes visi pasirinkome tą kelią“, – LNK sakė Darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas.

Jis kalbėjo, jog šis sprendimas priklauso nuo trijų aspektų: politinio, ekonominio ir emocinio.

„Jeigu kalbėsime apie darbdavių poziciją – tai liberalų siūlymas yra parankus. Nes ekonomiškai yra geriau pridėti prie atostogų tą vieną dieną, nei trečiadienis, ketvirtadienis ar penktadienis, kada išpuola ta diena, kai reikia švęsti. Bet, žinoma, politiškai, manau, kad kiekviena šventė turi turėti tam tikrą prasmę. Pavyzdžiui, Joninės – kokią jos prasmę turi turėti.

Galbūt liberalams vertėjo labiau pradėti nuo Joninių. Nes su gegužės 1–ąja žmones tapatinasi, nes tai dirbančiųjų šventė. Ne dėl to, kad kažkas kažką engia, bet dėl to, kad tai yra jų šventė. Bet politiškai manau, kad kai kurių rudimentų mes jau atsisakėme – balvonų, kurie buvo pastatyti tuo metu, toje politinėje sistemoje jie kaip ir buvo logiški. Bet dabartinėje politinėje sistemoje jie nelogiški – kodėl jie ten stovi, kodėl mes turime švęsti“ – LNK svarstė D. Arlauskas.

Darbdavių konfederacijos vadovas D. Arlauskas LNK sakė, jog visos šventės turi būti prasmingos.

„Kadangi porą dešimčių žmonių prieš šią laidą apklausiau, ką jie galvoja, vieni sako, kad boso dieną reikia švęsti, nes jie suteikia darbo vietą. Kiti kėlė klausimą – gal žemdirbių dieną kokią reikia švęsti. Nes vis tiek mūsų kraštas žemdirbių kraštas. O gegužės 1–ąją pradeda bulves sodinti, į daržus eiti. Vis tiek jau niekas neina į gatves su plakatais, o važiuoja į sodus, ar dar kažkur“, – įžvalgomis LNK eteryje dalijosi Darbdavių konfederacijos vadovas.

Jis taip pat įvertino ir mintį laisvą gegužės 1–osios dieną perkelti į Kūčių dieną.

„Matote, tikintieji jau turi Žolinę, yra Velykos, yra Kūčios. Tai pakankamai būtų prasminga. Nes per tas Kalėdas žmonės tikrai būna atsipalaidavę, planai kažkokie įvykdyti. Nes žmonės šiaip skeptiškai žiūri dėl tos dienos pridėjimo prie atostogų“, – kalbėjo D. Arlauskas.

Darbdavių konfederacijos vadovas D. Arlauskas dar kartą kartojo, jog vienos papildomos dienos pridėjimas prie atostogų geriau ekonomiškai.

„Kadangi tada ne visi darbuotojai ne vienu metu išeina, o gegužės 1–ąją visi nedirba. Tai ekonomiškai didesnė našta, nei pridėti prie atostogų. Tai mums šia prasme tinka“, – pabrėžė LNK pašnekovas D. Arlauskas.

Profesinės sąjungos savo ruožtu pabrėžia, jog gegužės 1–oji nėra tik sovietinė šventė, ji tarptautinė, minima ir kitose pasaulio šalyse.

„Tai yra emocija. Emociškai aš liberalų vietoje būčiau pradėjęs ne nuo šitos dienos, aš būčiau pradėjęs nuo Joninių. Todėl, kai tai sukels bereikalingas įtampas. Manau, kad tai nebus taip paprasta“, – prognozavo jis.

Visą LNK pokalbį su D. Arlausku žiūrėkite čia: