„Sutarėme dėl bendro mūsų atsako, esant kritiniams incidentams. Sutarėme, kad reaguosime vieningai, ryžtingai ir koordinuotai“, – pirmadienį, po susitikimo su kitų Baltijos šalių ir Lenkijos ministrais, žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Taip pat, pasak jos, sutarta dėl bendrų kriterijų, kada būtų priimamas toks sprendimas.

„Šie kriterijai yra du: pirmiausia yra ginkluotas incidentas arba incidentai prie vienos iš valstybių sienos. Tas incidentas turėtų būti toks, kad keltų rimtas grėsmes valstybių nacionaliniam saugumui“, – kalbėjo ministrė.

Antras kriterijus, jos teigimu, – organizuotas masinis neteisėtų migrantų prasiveržimas.

„Esant vienam iš šių kriterijų, įvyksta operatyvus infomacijos pasikeitimas mūsų tarnybų lygmenyje ir tada jau priimamas sprendimas tarpvyriausybiniu lygmeniu“, – paaiškino A. Bilotaitė.

Visgi ministerija, kaip pranešė A. Bilotaitė, siūlo artimiausiu metu uždaryti dar du pasienio punktus: Lavoriškių ir Raigardo kontrolės punktus.

„Tai yra stipriai susiję su dviem aspektais: pirma, su pareigūnų poreikiu. Mums šiandien reikalinga, kad kuo daugiau pareigūnų būtų prie žaliosios sienos“, – aiškino ministrė.

Kita priežastis, anot jos, yra kontrabandos problema.

Fortifikuojamas Šumsko pasienio punktas

„Punktų uždarymas padeda ženkliai spręsti šią problemą“, – akcentavo A. Bilotaitė.

Jei bus uždaryti Lavoriškių ir Raigardo pasienio punktai, liks veikti dar du.

Ministrė taip pat pažymėjo, kad Lietuva yra parengusi laipsnišką pasienio kontrolės punktų uždarymo planą.

„Esame susidėlioję planą palaipsniui mažinti pasienio kontrolės punktų skaičių, taip padidinant savo pajėgumus prie išorės sienos su Baltarusija ir sprendžiant kontrabandos problemas“, – teigė A. Bilotaitė.

Kaip Delfi jau skelbė, mėnesio viduryje buvo uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktai.

ELTA primena, kad Lietuva jau ėmėsi priemonių saugumui sustiprinti. Uždaryti du pasienio su Baltarusija kontrolės punktai, atnaujintas Valstybės sienos apsaugos priedangos planas, pagal kurį penktadienį prasidės kariuomenės ir pasieniečių pratybos, taip pat sustiprinta šalyje esančių Baltarusijos piliečių patikra dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

Šiuo metu pasienyje su Baltarusija budi ne tik pasieniečiai – be kariuomenės pasitelkti ir policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, Viešojo saugumo tarnybos specialiųjų pajėgų padaliniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)