Seimo nariai konservatoriai Vilius Semeška, Jurgis Razma, Andrius Vyšniauskas ir Andrius Kupčinskas įregistravo tokį pasiūlymą Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymo pakeitimo projektui.

Kaip pastebi pasiūlymo autoriai, pagal Seime svarstomas VTEK įstatymo pataisas, savivaldybių merus ir tarybos narius, ar jie pažeidė viešųjų ir privačių interesų konflikto principą, tirtų ir svarstytų tik tos savivaldybės Etikos komisija.

„Šiuo įstatymo projektu iš VTEK kompetencijos iš dalies pašalinami savivaldybių merų ir tarybų narių pažeidimų nagrinėjimai. Didžiausia problema, jog dažniausiai, savivaldybės valdančioji dauguma ir sudaro Etikos komisijos sudėties branduolį. Tai reiškia, kad savivaldybės Etikos komisija bus suinteresuota ginti savivaldybės merą ir daugumai priklausančius tarybos narius, priešingai opozicijos tarybos narius be objektyvaus tyrimo galės pripažinti pažeidusius viešuosius ir privačius interesus. Tokiu būtų gali būti pažeidžiami teisingumo, objektyvumo ir sąžiningumo principai, bus sudaroma prielaida išvengti atsakomybės ir nebaudžiamumo už viešųjų interesų pažeidimą",- sako pasiūlymo autoriai.

Jeigu Seimas pritartų konservatorių grupės siūlymui, įstatyme būtų numatyta, kad VTEK „tiria asmenų pranešimus, skundus ir prašymus dėl deklaruojančių asmenų (išskyrus Seimo narius jiems einant šias pareigas) veikos atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatoms“.

VTEK įstatymo pakeitimo projektą parengė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją