Seimo valdybos įpareigotas tai reglamentuojančias Statuto pataisas, kurios turėtų įsigalioti nuo 2024 m. liepos 1 d., įregistravo Seimo Pirmininko pavaduotojas Jonas Jarutis. Jis tikisi, kad jos įneš daugiau skaidrumo, užkirs kelią galimiems interesų konfliktams, taigi – ir galimai korupcijai.

„Norėtųsi užbėgti už akių galimiems skandalams. Ne paslaptis, kad toks reguliavimas atsirado po karčios savivaldybių patirties. Manau, kad Seimo nariai tikrai nenori ir neturi ko slėpti, bus daugiau viešumo“, – Eltai sakė J. Jarutis.

Jeigu parlamentas pritartų, Seimo interneto svetainėje Etikos ir procedūrų komisijos skiltyje būtų viešai skelbiamos Seimo narių ataskaitos apie parlamentinei veiklai skirtų lėšų panaudojimą.

Pasak Seimo vicepirmininko J. Jaručio, Seimo Etikos ir procedūrų komisija vieną kartą per metus pasirinktinai galėtų patikrinti, kaip Seimo nariai naudoja parlamentinei veiklai skirtas išlaidas. Tokia patikra būtų vykdoma atsitiktiniu būdu taip, kad per kalendorinius metus bent vieną kartą būtų patikrintos kiekvieno Seimo nario patirtos išlaidos. Patikrinimų rezultatus planuojama skelbti Seimo interneto svetainėje Etikos ir procedūrų komisijos skiltyje.

Parlamentarai Seimo kanceliarijos Finansų skyriui taip pat privalėtų pateikti biuro patalpų nuomos ir kitas biuro veiklos užtikrinimui sudarytas sutartis, o Seimo kanceliarija skelbtų jas Etikos ir procedūrų komisijos skiltyje Seimo interneto svetainėje. Nepateikus sutarčių, lėšos, skirtos Seimo narių biurų patalpų nuomai ir biurų veiklos užtikrinimui, būtų laikomos nepagrįstomis.

Statuto pataisomis siekiama įpareigoti parlamentarus pranešti Seimo kanceliarijai apie biuro veiklai išsinuomotas arba iš savivaldybių gautas patalpas nuolatiniam naudojimuisi, o Seimo kanceliarija privalėtų skelbti šią informaciją Seimo interneto svetainėje.

Šiuo metu savivaldybės įpareigotos nemokamai suteikti patalpas vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktam Seimo nariui, tačiau tokios galimybės neturi daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrinkti politikai. Todėl Statute siūloma numatyti galimybę ir daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrinktam Seimo nariui gauti patalpas jo pasirinktoje savivaldybėje. Už naudojimąsi telefono ir interneto ryšiu turėtų apmokėti pats Seimo narys.

Seimo nariai negalės įsigyti prekių ir paslaugų iš jiems artimų žmonių

Jau nuo kitų metų sausio 1 d. įsigalios kai kurie nauji įpareigojimai Seimo nariams, kuriais sugriežtinta parlamentinių lėšų panaudojimo tvarka. Tai numatė Seimo valdyba, savo sprendimu patvirtinusi naują „Seimo narių lėšų su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms skyrimo, naudojimo ir atsiskaitymo už jas tvarkos aprašą“.

Rengiant šį dokumentą ir Statuto pataisas atsižvelgta į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) rekomendacijas. STT atliko antikorupcinį vertinimą teisės aktų, reglamentuojančių parlamentinei veiklai skirtų Seimo narių išlaidų panaudojimą bei gyvenamųjų patalpų Seimo viešbutyje suteikimą.

Seimo valdybos sprendimu, Seimo nariai iš jiems artimų asmenų negalės įsigyti paslaugų ir prekių, pvz. kompiuterinės technikos, programinės įrangos, biuro įrangos, taip pat negalės iš tokių asmenų išsinuomoti patalpas. Draudimas įsigyti prekes ir paslaugas iš Seimo nariui artimų asmenų bus taikomas ir tais atvejais, kai prekės ar paslaugos įsigyjamos nesudarius rašytinės sutarties.

Skelbiant užsakomąjį turinį turės būti nurodyta, kad Seimo narys jį apmokėjo iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų. Toks reikalavimas bus taikomas pvz. spausdinant, platinant Seimo nario veiklos ataskaitas, rengiant skaitmeninį turinį, apmokant kitas viešosios informacijos rengėjų paslaugas.

Šiuo metu galiojančiuose teisės aktuose nėra detalizuojama, kaip kontroliuojamas su Seimo narių parlamentine veikla susijusių išlaidų panaudojimas, nėra įtvirtinta pareiga viešinti Seimo narių biuro nuomos sutartis, nėra įteisinti apribojimai Seimo nariams įsigyti prekes iš jiems artimų asmenų.