Seimo narys Antanas Vinkus įregistravo tai numatančią Asmenų, nukentėjusių nuo 1939-1990 metų okupacijų, teisinio statuso įstatymo pataisą.

A. Vinkaus teigimu, 300 dienų nuo grįžimo į Lietuvą dienos terminas siūlomas, atsižvelgiant į tokį terminą, įtvirtintą Civilinio kodekso straipsnyje, reglamentuojančiame vaiko kilmės juridinius santykius.
Pasak jo, projektu siekiama atkurti teisingumą tų asmenų atžvilgiu, kurie grįžo į Lietuvą dar motinų, buvusių tremtyje, įsčiose, bet gimė ir pasaulį išvydo jau Lietuvoje.

„Priėmus įstatymo projektą būtų įteisintas nukentėjusiųjų nuo okupacijų statusas asmenims, kurie grįžo iš tremties motinų įsčiose, bet gimė jau Lietuvoje, tai yra būtų išspręstas socialinio teisingumo klausimas šių asmenų atžvilgiu“, - sako A. Vinkus.

Jo duomenimis, tokių asmenų nėra daug, todėl tai nepareikalautų reikšmingesnių valstybės biudžeto lėšų. Pasak A. Vinkaus, tikslių duomenų apie konkretų tokių asmenų skaičių nėra.

„Kai kurie iš šių asmenų prieš atitinkamą laiką tokį statusą yra gavę, vadovaujantis Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinio direktoriaus įsakymo nuostatomis. Tačiau, įsigaliojus tokiai praktikai, vėliau Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro pasipriešinimo dalyvių (rezistentų) teisių komisija šią įsakymo nuostatą pripažino neteisėta, teigdama, kad tokia nuostata turėtų būti įrašyta Asmenų, nukentėjusių nuo 1939-1990 metų okupacijų, teisinio statuso įstatyme“, - sako A. Vinkus.

Dabar galiojantis Asmenų, nukentėjusių nuo 1939-1990 metų okupacijų, teisinio statuso įstatymas tokiems asmenims nepriskiria nukentėjusiųjų nuo okupacijų statuso.