Konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis anksčiau šią savaitę paneigė opozicijos atstovų demokratų keliamą versiją, kad konservatorių vadovybė gavo informacijos apie prokuratūroje pradėtą ikiteisminį tyrimą, kuriame figūruoja K. Bartoševičius, ir apie tai jį informavo – tada esą politikas ir nutarė atsisakyti Seimo nario mandato.

Visuomenė, pasak konservatorių lyderio, turėtų patikėti tuo, kad K. Bartoševičius atsisakyti mandato nutarė savarankiškai ir dėl kitų priežasčių.

„Iš partijos vadovybės niekas neinformavo“, – teigė G. Landsbergis.

Paklaustas, o gal informavo kas nors ne iš vadovybės, jis sakė neturintis tokios informacijos.

Surplys: prokuratūra rodo raumenis

Pats K. Bartoševičius taip pat minėtą versiją paneigė, tikino, jog mandato atsisako ne dėl pradėto tyrimo, o dėl asmeninių priežasčių, pablogėjusios psichologinės sveikatos.

Kreipimąsi dėl mandato atsisakymo Vyriausiajai rinkimų komisijai politikas pateikė penktadienį, apie tai viešai pranešė pirmadienį ryte.

Generalinė prokuratūra apie pradėtą tyrimą dėl galimo nepilnamečių seksualinio prievartavimo ir tvirkinimo, kuriame figūruoja buvęs konservatorių frakcijos narys K. Bartoševičius, viešai paskelbė pirmadienio vidurdienį.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė tuo pačiu pranešė kreipusis į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen su prašymu naikinti K. Bartoševičiaus teisinę neliečiamybę.

Giedrius Surplys

Nors K. Bartoševičius jau buvo pranešęs apie norą atsisakyti mandato, prokurorė vis tiek kreipėsi dėl jo teisinės neliečiamybės panaikinimo, kas, opozicinių „valstiečių“ atstovo Giedriaus Siurplio vertinimu, rodo mūsų prokuratūros raumenis.

„Tai yra mūsų prokuratūros raumenų demonstravimas ir rodymas, kad politikai, ar dar kažkas, mūsų nepastumdys. Aš taip suprasčiau situaciją“, – „LNK Žinioms“ komentavo G. Surplys.

Požėla: bus viskas sužiūrėta

Ikiteisminio tyrimo informaciją turi ir policija, tačiau generalinis komisaras Renatas Požėla tikino, kad jis politikams informacijos dėl K. Bartoševičiaus nenutekino.

„Iš manęs tai tikrai ne“, – sakė jis.

Paklaustas, ar policijoje šiuo klausimu pradėtas koks nors tyrimas, R. Požėla teigė, kad situacija pasidomės po atostogų.

Renatas Požėla

„Aš šią savaitę esu atostogose, rytoj būsiu darbe ir rytoj bus viskas susižiūrėta, bus viskas aiškiau. Dabar tiesiog [esu] atostogose“, – dėstė jis.

Lietuvoje už ikiteisminio tyrimo medžiagos nutekinimą gresia baudžiamoji atsakomybė.

Buvęs generalinis komisaras, demokratų lyderis Saulius Skvernelis įvardijo, kaip, anot jo, būtų galima patikrinti, ar tyrimo medžiaga nutekėjo ir pasiekė K. Bartoševičių.

Skvernelis: reikėtų peržiūrėti skambučius

Tyrimas dėl K. Bartoševičiaus vyksta nuo lapkričio vidurio, tikėtina, kad jo buvo pasiklausoma.

Saulius Skvernelis

„Tai nėra labai sudėtinga paimti bent jau išklotinę ir pažiūrėti, kas iš Lietuvos paskambino į Čilę tam abonentui“, – kalbėjo S. Skvernelis.

G. Surplio vertinimu, K. Bartoševičius – dangstomas.

„Kas liūdniausia, kad tokiais dangstymais mes siunčiame signalą šiuo labai jautriu klausimu visiems Lietuvos paaugliams, visiems Lietuvos vaikams, jų tėvams, kad štai, žiūrėkite, jeigu jums tokia situacija nutiktų, geriau niekur nesiskųsti ir nieko nedaryti, nes viskas bus užmuilinta“, – komentavo „valstietis“.

Visą „LNK Žinių“ reportažą galite rasti čia: