„Per visą 20 mėnesių darbo Kauno miesto taryboje laikotarpį vidutiniškai mano tarybos nario veiklos išlaidos per mėnesį buvo 690,88 eurų“, – feisbuke antradienio vakarą rašė ministrė, prisipažinusi, kad pastarosios kelios dienos jai buvo tikrai nelengvos.

Ji suskaičiavo ir pateikė duomenis, kiek vidutiniškai per mėnesį jai atsieidavo įvairios prekės ir paslaugos. Pavyzdžiui, kanceliarinės prekės, ryšio priemonės 217,87 eurus, telefono ir interneto ryšys 85,36 eurus ir panašiai.

Tačiau tai tikrai nėra įdomiausia ataskaitų dalis.

Lėšas perveda avansu

Kauno miesto tarybos veiklos reglamente numatyta, kad kiekvieną mėnesį tarybos nario veiklai skirta suma yra pervedama avansu. Kai kuriose savivaldybėse viskas vyksta atvirkščiai – tarybos narys renka čekius, o savivaldybė jam išleistus pinigus kompensuoja.

Kauno tarybos nariams avansu kas mėnesį skiriama 0,6 VMDU dydžio suma, o už išleistus pinigus jis atsiskaito pildydamas ketvirčio ataskaitą, kurioje nurodo, kokias prekes ir paslaugas įsigijo vykdydamas veiklą.

Reglamentas įrodymų nereikalauja, bet jame rašoma, kad pats tarybos narys asmeniškai atsako už ataskaitoje pateiktų duomenų tikslumą ir pagrįstumą.

Beje, reglamente nieko nerašoma apie nepanaudotų lėšų grąžinimą į miesto biudžetą. Tvarka tik neleidžia vėliau naudoti per ketvirtį nepanaudotų lėšų.

Toks reguliavimas sukuria situaciją, kad tarybos narys pirma gauna pinigus, o vėliau galvoja, kaip tas sumas pateisinti savo ataskaitoje.

J. Šiugždinienės paviešintos ataskaitos leidžia daryti prielaidą, kad taip galėjo būti ir jos atveju, mat gautos ir išleistos sumos sutampa centas į centą.

Kiek gaudavo, tiek išleisdavo

Pagal visuomenininko Andriaus Tapino paviešintą Kauno miesto savivaldybės tarybos nariams išmokėtų lėšų suvestinę, pirmąjį 2020 metų ketvirtį J. Šiugždinienei buvo išmokėti 2371 eurų 68 centai – kiekvieną mėnesį po 790 eurų 56 centus.

Antradienį politikės paviešintoje ataskaitoje nurodoma, kad per tris mėnesius jai kanceliarijos prekės, ryšio priemonės atsiėjo 719,96 eur, publikacijos, vizualika – 401,72 eurų, pašto, telefono ir interneto ryšio paslaugos – 150,0 eur., transportas, paslaugos – 1100,0 eurų. Sudėjus šias sumas gaunasi lygiai ta pati suma, kuri J. Šiugždinienei buvo išmokėta avansu: 2371 euras 68 centai.

Tokia pati situacija kalbant ir apie antrąjį metų ketvirtį. Balandžio – birželio mėnesiais tuometei tarybos narei avansu buvo išmokėti 2458 eurai 92 centai.

Jurga Šiugždinienė

Žiūrint į ministrės ataskaitą už šį laikotarpį matyti, kad kanceliarinės prekės, ryšio priemonės atsiėjo 1108,0 eurų, pašto, telefono, interneto ryšio paslaugos – 250,92 eurus, transportas ir paslaugos – vėl 1100,0 eurų. Iš viso – 2458 eurai 92 centai.

Trečiąjį 2020 metų ketvirtį politikei buvo išmokėti 2496 eurai 30 centų. Iš šį kartą ji išleido lygiai tiek pat – iki paskutinio cento.

Liepos – rugsėjo mėnesio ataskaitoje rašoma, kad J. Šiugždinienei per šį laiką kanceliarijos prekės, ryšio priemonės kainavo 900 eurų, pašto, telefono ir interneto ryšio paslaugos – 496,3 eurus, transporto paslaugos – ir vėl 1100,0 eurų, iš viso – 2496 eurai 30 centų.

Iki paskutinio cento politikė jai pervestus avansu pinigus panaudojo ir prieš ateidama į Seimą, kur lapkritį tapo parlamentare, o vėliau ir ministre.

Jai buvo išmokėti 1174 eurai 74 centai. Politikės ataskaitoje nurodoma, kad per šį laiką ji kanceliarijos prekėms, ryšio priemonėms ji išleido apvalią 400 eurų sumą, pašto telefono, interneto ryšio paslaugoms – 300 eurų, o transportui ir paslaugoms – 474 eurus ir 47 centus.

Pateiktose ataskaitose stebina apvali, pasikartojanti suma transportui – tris ketvirčius iš eilės tam politikė nurodė išleidusi po 1,1 tūkst. eurų, nors skirtingu metu, ypač esant pandemijai, nuvažiuoti atstumai turėjo būti skirtingi.

Tačiau stebina ne tik tai. Akyliausi pastebėjo, kad 2019 metų ataskaita už tų metų spalio-gruodžio mėnesius parašyta gerokai anksčiau, tų pačių metų birželį.

Taip pat tai, kad ataskaita teikta rugsėjo 31, birželio 31 dienomis, kai tie mėnesiai teturi 30 dienų.

„Ministrė jau pateikė savo paaiškinimus“

Delfi antradienio rytą ministrės atstovui pateikė klausimus, susijusius su jos ataskaitomis.

Delfi ministrės atstovui Dainorui Lukui rašė, kad gautos avansu ir ministrės išleistos sumos sutampa centas į centą ir tai kelia abejonių, ar jos nėra tiesiog pritaikytos prie sumos, kuri buvo pervesta avansu ir prašė ministrės atstovą tai pakomentuoti.

„Ar nepasitaikė nei vienas mėnesis, kai buvo išleidžiama mažiau, nei buvo pervesta avansu? Kodėl transportui išleidžiama suma tris ketvirčius iš eilės buvo ta pati 1100,0 eurų? Ar tai reiškia, kad kas ketvirtį buvo draudžiama, remontuojama mašina ir nuvažiuojamas tas pats atstumas?“, – Delfi klausė ministrės atstovo.

Tačiau antradienį Delfi sulaukė tokio atsakymo: „Ministrė jau pateikė savo paaiškinimus. Kai tik norės pateikti naujos informacijos, būtinai informuosime žiniasklaidą“.

Partneriams trūksta atsakymų

Konservatorių koalicijos partneriai J. Šiugždinienei gailesčio nerodo.

Valdančiajai koalicijai priklausančios Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas teigia, kad J. Šiugždinienės pateiktos kanceliarinių lėšų panaudojimo ataskaitos į visus klausimus neatsako.

Politikas mano, kad norint išsklaidyti kilusias abejones dėl lėšų panaudojimo skaidrumo būtina pateikti aiškesnius atsakymus.

„Aš suprantu, kad ministrė pirmininkė galbūt kai ką žino ir daugiau. Aš suprantu, vyko kažkokie pokalbiai tarp jos ir ministrės ir gal tų pokalbių pasekoje kažkokį veiksmą išvysime. Bet dabar aš tikrai galiu pasakyti, kad birželio ar rugsėjo 31 dieną išrašyti kažkokie kvitai neatsako į visus klausimus“, – „Žinių radijui“ teigė V. Mitalas, kurį cituoja Elta.

Valdančiajai koalicijai priklausančio Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas teigia, kad ministrės pateiktos kanceliarinių lėšų panaudojimo ataskaitos viešoje erdvėje kilusių abejonių neišsklaidė ir nepadėjo jai atsikratyti reputacinės dėmės.

Politikas taip pat antrina opozicijos išsakytai idėjai, kad ministrė kilusius klausimus dar galėtų pabandyti atsakyti pateikusi išlaidas pagrindžiančius banko išrašus.

„Atrodo visiškai keistai, kai 100 eurų tikslumu be jokiu kablelių, kitur ir cento tikslumu iki maksimalios ribos panaudota tai, kas leidžiama: pavyzdžiui, lėšos benzino naudojimui, degalų naudojimui. Kitaip sakant, A. Tapinas yra kaip ir teisus. Šitie dalykai rodo, kad viskas „iš lempos“ nukabinta be jokių dokumentų pateikimo“, – Eltai teigė E. Gentvilas.

Šimonytė tiki ministre

Premjerė Ingrida Šimonytė antradienį sakė tikinti švietimo, mokslo ir sporto ministrės žodžiais, kad, būdama savivaldybės tarybos nare, kanceliarines išlaidas ji leido sąžiningai ir atsiskaitė už tai pagal galiojusį reglamentą. Visos abejonės dėl to, pasak jos, bus išsklaidytos, kai ataskaitos taps viešos.

„Ministrė, ką sakė ir kuo aš įsitikinau išnagrinėjusi Kauno miesto tarybos reglamentą, ministrė atsiskaitė pagal reglamentą. Kas buvo parašyta tose ataskaitose, žinoma, nežinau, nes tos ataskaitos yra Kauno miesto tarybos buhalterijoje, finansų skyriuje ar kur nors“, – antradienį žurnalistams Seime komentavo ministrė pirmininkė.

Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

„Pirmiausia noriu patvirtinti, kad aš ir toliau pasitikiu švietimo ministre Jurgita Šiugždiniene, kaip ir visais savo Vyriausybės kolegomis. Nes niekas bendro darbo Vyriausybėje metu niekada man neleido suabejoti jos nuoširdžiu atsidavimu savo darbui ar pastebėti menkiausio polinkio į asmeninių interesų iškėlimą prieš viešą. Dabar viešumoje narstoma Tarybos nario išlaidų tema mano nuomonės nekeičia“, – pareiškė ji.

J. Šiugždinienės gautas sumas paviešinęs A. Tapinas trečiadienį neslėpė nuostabos: „Aš negaliu patikėti. Tiesiog negaliu patikėti. Kad savus galima taip gintis ir taip neturint argumentų. Taip, vsio zakono savus gynė Brazauskas, Butkevičius, Skvernelis, bet Šimonytė pasiekė naują lygį“.

Rami prieš savo sąžinę

Ministrė antradienį rašė dar kartą norinti pabrėžti visos TS-LKD frakcijos Seime siekį tobulinti erdvės neskaidrumui paliekantį Tarybos veiklos reglamentavimą. Ji teigė su kolegomis ketinanti grįžti prie Vietos savivaldos įstatymo tobulinimo.

„Viešindama ataskaitas ir jas detalizuodama siekiu atsakyti į rūpimus klausimus ir judėti pirmyn. Labai daug svarbių sprendimų priimta švietimo, mokslo ir sporto srityse, juos reikia įgyvendinti, – rašė ji. – Natūralu, kad jaučiuosi blogai dėl Lietuvoje susidariusios tokios situacijos. Tuo pačiu metu esu visiškai rami prieš savo sąžinę ir prieš tuos, kurie mane pažįsta iš mano darbų – į politiką ir ministrės pareigas atėjau tikrai ne tam, kad ramiai pasėdėčiau kėdėje ar pasifotografuočiau nuotraukoms“.

Ministrė teigė labai norinti tikėti, kad šis etapas leis iš tiesų padaryti savivaldos sistemą skaidresnę ir visi tapsime stipresni, o ne piktesni ir dar labiau vieni kitais nepasitikintys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)