„Situacija šiuo metu prie valstybės sienos su Baltarusija ir Rusijos Federacija yra stabili. Ji išlieka įtempta. Provokacijų galimybė yra didelė, turint omenyje, kad šiuo metu Baltarusijoje dislokuoti „Wagner“ samdiniai. Tačiau šiuo metu kol kas ypatingų provokacijų arba papildymo aktyvumo prie sienos su Baltarusija ir Rusijos Federacija mes nematome“, – po susitikimo su šalies prezidentu žurnalistams sakė R. Liubajevas, užtikrindamas, kad VSAT nuolat bendradarbiauja ne tik su šalies, bet ir kaimyninių valstybių institucijomis.

Nors pažymėjo, kad šiuo metu prie sienos su Baltarusija taikomos saugumo priemonės yra adekvačios, o VSAT yra pasirengę per trumpą laiką dislokuoti papildomas pajėgas, R. Liubajevas pranešė, jog priimti atitinkami sprendimai dėl pareigūnų skaičiaus rytiniame šalies pasienyje didinimo.

„Mes kartu su Vidaus reikalų ministerija šiuo metu svarstome galimybę didinti mūsų pajėgumus prie sienos su Baltarusija. (...) Buvo priimti atitinkami sprendimai. Planuojame artimiausiu metu padidinti savo kontingentą prie sienos su Baltarusija“, – pranešė VSAT vadas, tačiau kiek daugiau pasieniečių bus perkelta prie Baltarusijos sienos neįvardijo.

Pasieniečių vadovas taip pat patikino, kad VSAT pareigūnai yra pasirengę įvairiems provokacijų scenarijams, yra apmokomi.

„Numatyti tam tikri algoritmai. Mūsų pasieniečiai supažindinti, vyksta mokymai“, – žurnalistams tvirtino VSAT vadas.

„Jeigu situacija prie valstybės sienos eskaluosis, tai yra galimybė įjungti mūsų priedangos planą ir pagal priedangos planą į pagalbą mums atvyktų ir Lietuvos kariuomenė, ir Lietuvos policija, ir kitos institucijos“, – nurodė jis.

Pasieniečių duomenimis, į Baltarusiją perkelta apie 4,5 tūkst. „Wagner“ samdinių

VSAT duomenimis, šiuo metu Baltarusijoje gali būti apie 4,5 tūkst. karinės grupuotės „Wagner“ samdinių.

„Prie mūsų sienos jų nėra labai daug. Šiai dienai jų koncentracija galbūt yra Baltarusijos šalies teritorijoje, taip pat šiek tiek daugiau jų yra prie Bresto. Tačiau, vis dėlto, galimybė tų provokacijų egzistuoja ir prie mūsų sienos“, – pakartojo R. Liubajevas.

Visgi, jis pažymėjo, kad kartu su Baltarusijos kariuomene vykdomos pratybos Lenkijos pasienyje didelės grėsmės nekelia.

„Tos pratybos vyksta, tačiau jų apimtis nėra labai didelė. Labai didelės grėsmės mums šiai dienai nesudaro“, – aiškino VSAT vadovas.

ELTA primena, kad pastaruoju metu stebimas Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdinių persikėlimas į Baltarusiją. Lenkijos ir Lietuvos duomenimis, šiuo metu į šalį perkelta apie 4 tūkst. samdinių.

Į kaimyninę šalį atvykę „Wagner“ samdiniai kartu su Baltarusijos armija vykdo pratybas Bresto poligone, esančiame už 40 km nuo Ukrainos ir 30 km nuo Lenkijos sienų. Lenkijos vadovybė prieš keletą savaičių nutarė perkelti karines formuotes iš šalies vakarų į rytus.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuvai bei kaimyninėms Latvijai ir Lenkijai gali tekti uždaryti sieną su Baltarusija, jeigu saugumo situacija dėl į šalį atvykusios karinės samdinių grupuotės „Wagner“ taptų itin komplikuota. Visgi, G. Nausėda akcentuoja, kad tai būtų kraštutinė priemonė.