Į Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnaziją pradinukai sugrįžę jau savaitę. Visi jie, jų tėvai ir mokytojai buvo ištestuoti prieš mokslų pradžią ir dar sykį praėjusį penktadienį. Nė viename kaupinyje nėra jokio viruso, LNK sakė progimnazijos direktorius.

Visa bendruomenė tiriama kaupiniais, kai drauge tiriami kartu gyvenančių ar besimokančių ėminiai.

Mokyklos direktorius Rimantas Remeika pabrėžia, kad saugiai dirbti galima tol, kol reguliariai testuosis visa mokyklos bendruomenė.

„Rezultatai parodė, kad mes galime saugiai organizuoti ugdymą. Tai – savotiškas stebuklas, kuris demonstruoja bendruomenės susitelkimą ir saugumą“, – sakė R. Remeika.

Dabar mokykla laukia Vyriausybės sprendimo, ar dirbs toliau.

„Kitas testavimas – trečiadienį arba ketvirtadienį, kad penktadienį turėtume tikslius duomenis. Vyriausybė yra priėmusi sprendimą mums dirbti iki kovo 7 dienos“, – aiškino Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos direktorius.

Vyriausybės ir Vilniaus savivaldybės atstovai bandomąjį mokyklos atvėrimą vertins antradienį.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys optimistiškas iš anksto.

„Panašu, kad projektas buvo sėkmingas“, – sakė jis.

Jeigu šis eksperimentas bus pripažintas pavykusiu, tikimasi, kad taip dirbti galės ir daugiau ugdymo įstaigų, daugiau mokinių galės grįžti į mokyklas.

Dabar sprendžiama, kaip greičiau kontaktiniu būdu galėtų pradėti mokytis abiturientai, kad pasiruoštų egzaminams.

„Aptarsime ir pasižiūrėsime, kiek čia dar mokyklų į tai galima įtraukti. Nenoriu užbėgti įvykiams už akių, bet panašu, kad projektas tikrai sėkmingas. Nes būtent kaupinių metodas padeda nuspręsti dėl galimybės sugrįžti (į mokyklas), taip pat lemia ir mūsų laboratorijų apkrovas“, – teigė A. Dulkys.

Mokyklos direktorius sako, kad jei Vyriausybė leis dirbti ir kitoms mokykloms, sugrįžtančiųjų į jas testavimas turi būti privalomas.

Kad mažėjant COVID-19 testavimo apimtims Lietuvoje verta svarstyti būtinojo testavimo galimybę, sako ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Šiuo metu testavimasis nėra privalomas, patys žmonės apsisprendžia, testuotis ar ne. Mes tikrai manome, kad labai verta apsvarstyti būtinojo testavimosi galimybę. Nes matome, kad šiame laikotarpyje, epideminėje situacijoje mums teks tikriausiai gyventi dar kurį laiką“, – aiškino ministrė.

Statistikos departamento duomenimis, pastarąją savaitę kasdien vidutiniškai atliekama po kiek daugiau nei 7 tūkst. tyrimų koronavirusui nustatyti.

Prieš mėnesį tokių tyrimų būdavo bent 2 tūkst. daugiau.

Ekspertų sprendimas

Ekspertų taryba prie Vyriausybės pirmadienio vakarą taip pat tarėsi dėl kultūros renginių atnaujinimo, vakcinavimo „AstraZenecos“ vakcina nuo koronaviruso ir pradinukų bei abiturientų grąžinimo į mokyklas. Kaip Delfi antradienio rytą informavo premjerės Ingridos Šimonytės patarėja Živilė Gudlevičienė, kol kas nerekomenduojama svarstyti naujų atlaisvinimų.

Nes kol kas epidemiologinė situacija nėra palanki.

Raginama sulaukti, kai atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų pasieks 200 ribą.

Pagal Vyriausybės patvirtintą karantino švelninimo planą, bent dalis abiturientų į mokyklas galės grįžti, kai naujų koronaviruso atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų per dvi savaites neviršys 150, o teigiamų testų dalis nesieks 4 procentų.

Statistikos departamento duomenimis, dabar šis rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 251,4 atvejo.