Išbraukti Partnerystės įstatymo projektą iš programos siūlė Lietuvos Regionų frakcijoje dirbanti Agnė Širinskienė. Šiam pasiūlymui Seimas nepritarė: už siūlymą išbraukti iš programos projektą antradienį balsavo 48 Seimo nariai, prieš buvo 62 ir susilaikė trys parlamentarai.

„Siūlyčiau nusistatyti prioritetus ir nesvarstyti šio projekto, taip išsaugant žmonių vienybę, kuri demonstruojama nacionalinio saugumo klausimais“, – salėje kalbėjo ji. A. Širinskienė teigė, kad prie šio klausimo bus galima grįžti kai pasibaigs dabartinės įtampos.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad iniciatyvos braukti vieną ar kitą klausimą ir tampa skaldymo objektu.

„Siūlau diskutuoti tada, kai ateis laikas diskusijoms, o ne skaldyti visuomenę, ką darote šiandieną“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Triukšmavo dėl Žukausko pasisakymo

Laisvės partijos atstovas Artūras Žukauskas pabrėžė, kad Ukrainoje vyksta karas: „Iš vienos pusės kovoja Ukrainos tauta už pasirinkimą, už liberalias demokratines vertybes, kurios yra grindžiamos žmogaus teisėmis. O iš kitos pusės kovoja totalitarinis režimas, kuris yra perėmęs kitas vienybės koncepcijas, paveldėtas iš daugiau kaip 80 metų senumo laikų, kuomet vienybė buvo postuluojama kaip „ein reich ein volk ein führer“ (viena tauta, vienas reichas, vienas lyderis – Delfi). Štai už kokią vienybę kovoja ana pusė, kviečiu apsigalvoti, kviečiu vienyti tautą demokratinių vertybių pagrindu, o ne šitų vertybių, kurios jau pralaimėjo “, – kalbėjo jis.

Į tai sureagavo „valstietis“ Dainius Gaižauskas, pareiškęs, kad A. Žukauskas kalbėjo „originalia fašistinės Vokietijos kalba“.

„Pažiūrėkit, kas įvyko šiandien – laisviečių narys, ragindamas balsuoti už Partnerystės įstatymo įtraukimą, citavo originalia kalba fašistinės Vokietijos lozungus“, – kalbėjo jis ir klausė konservatoriaus Emanuelio Zingerio, kodėl jis į tai nereagavo.

E. Zingeris savo ruožtu pareiškė, kad A. Žukauskas šią frazę pasakė ironizuodamas. „Iš tikrųjų tai yra hitlerininkų pasakymas, kuris yra ironizuotas ir parodytas kaip neigiamas pasakymas, ne kaip teigiamas“, – pabrėžė jis.

Į tai sureagavo ir A. Širinskienė, kuri aiškino, kad nereikėtų švaistytis Adolfo Hitlerio citatomis, o palikti jį istorijai.

„Tokiu atveju Agnė Širinskienė turėtų mažiau savo nuodus pilstyti į kairę ir dešinę, tada tokių citatų mažiau bus“, – jai atsakė laisvietis Vytautas Mitalas.

„Vokiečių kalba nėra fašistų kalba – ji yra vokiška (...) Fašistai ir pasižymėjo netolerancija daug kam, būkime vieningi, bet vienybė ne su kažkuo, kad vienu sparnu būtume vieningi, bet suprastume, kad yra ir kitaip mąstančių. Leiskite būti skirtingais, tada ir būsime vieningi, kai toleruosime“, – kalbėjo konservatorius Kęstutis Masiulis.

Konservatorius Andrius Navickas sakė, jog čia intelektualinė problema: „Jeigu nesupratote, ką pasakė A. Žukauskas, tai ką padarysi. Jis nekalbėjo fašistine kalba, jis sakė, kad jūs skambate panašiai kaip fašistai. Baikime čia išsidirbinėti ir apsimesti, kad nesuprato elementarių dalykų“.

Siūlė pastatyti į vietą

„Valstietei“ Ligitai Girskienei užkliuvo į Seimo salę atėję Partnerystės įstatymo palaikytojai.

„Norėčiau paprašyti tiek sekretoriato, tiek asmenų, kurie prižiūri tvarką, laikytis Seimo rūmų vidaus taisyklių ir užtikrinti visiems lygias teises“, – aiškino ji. Parlamentarė piktinosi, kad kažkada prieš taršą Klaipėdoje protestavę žmonės esą buvo paprašyti slėpti atributiką.

„Dabar mes matome kitą standartą, matome žmones ir viešąją tvarką užtikrinti turinčius asmenis, kurie nesugeba, atsiprašau, šitų jaunų žmonių pastatyti į vietą“, – aiškino L. Girskienė.

Koalicijoje buvo įtampų?

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen antradienį Seime sakė, kad net ir išbraukus projektą iš darbų programos nereikštų, kad Seimas visą sesiją jo negalės svarstyti. „Svarstome ir klausimus, kurie nebūna formaliai įtraukti į sesijos programą, tiesiog jie būna atskirai įrašyti į tos dienos programą ir tiek“, – sakė ji.

Nepaisant to, laisvietis Tomas Vytautas Raskevičius prieš balsavimą pareiškė, kad jei Partnerystės įstatymo projektas neatsidurs Seimo pavasario sesijos darbų programoje, tai bus koalicinės sutarties sulaužymas.

Tačiau jis patikino, kad Laisvės partija pirmadienį kolegoms valdantiesiems tikrai negrasino pasitraukimu iš koalicijos, kaip kad žurnalistams antradienį pasakojo A. Širinskienė. Apie tai plačiau skaitykite čia.

Ankstesniu Partnerystės įstatymo projektu siūlyta įteisinti tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę, ją apibrėžiant kaip oficialiai registruotą dviejų asmenų bendro gyvenimo faktą, siekiant sukurti, plėtoti, apsaugoti partnerių santykius.

Naujas projekto variantas dar nėra parengtas, todėl dar neaišku, kokios formuluotės jame bus siūlomos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją