„Frakcija šiandien priėmė sprendimą deleguoti tris savo narius, poną Nekrošių, Baškienę ir gerbiamą Ramūną Karbauskį, į Seimo vadovybę. Toks sprendimas šiandien yra. O jei žiūrėtume į Seimo statutą, tai vienintelė pareigybė, kuri yra nesuderinama su frakcijos seniūno pareigomis, be abejo, yra Seimo pirmininko“, – į klausimą, kokio posto iš tikrųjų siekia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas R. Karbauskis, atsakė laidoje DELFI 11 dalyvavusi A. Širinskienė.

Jos teigimu, kai bus aiškūs balsavimo dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu rezultatai, valdančiosios daugumos koalicija turės rinktis ir spręsti, kas toliau.

Kirkilas kratosi Seimo pirmininko posto

Pagal valdančiosios daugumos koalicijos memorandumą, Seimo pirmininko postas turėjo atitekti Lietuvos socialdemokratų darbo partijai, tačiau laidoje taip pat dalyvavęs Gediminas Kirkilas teigė, kad jiems svarbiausia ne postai ir kratėsi galimybės užimti Seimo pirmininko postą.

Jo teigimu, svarbiausia, kad būtų įgyvendintos programos.

Nors į klausimą, kas dar be R. Karbauskio galėtų užimti Seimo pirmininko postą, A. Širinskienė atsakė pažvelgdama į G. Kirkilą. „Puikiai suprantu, kad nei mums, nei jūsų frakcijai postų dalybos nėra esminiai dalykai, bet manau, kad su koalicijos partneriais ketvirtadienį vieną ar kitą sprendimą“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Gediminas Kirkilas

„Aš dabar turiu labai rimtas pozicijas, – kalbėjo G. Kirkilas, pirmininkaujantis Seimo Europos reikalų komitetui. – Manau, kad nenuskriaudžiant kitų komitetų, pavyzdžiui, Agnės, kuri turi labai daug įstatymo pataisų, tai mūsų komitetas yra labai svarbus ir darbo ten labai daug.“

„Manau, kad būtų visiškai logiška, kad Ramūnas imtųsi vadovauti, – tvirtino G. Kirkilas ir pridūrė, – Mano pareigos pakankamai svarbios yra, ne mažiau svarbios nei Seimo pirmininko.“

Peikia posto nepaliekantį Pranckietį

G. Kirkilas tvirtino, kad tokios situacijos, kokia šiuo metu yra Seime, net neprisimena. „Tokios situacijos neprisimenu. Seimas negali pilnai funkcionuoti, nes parlamento vadovas nepriklauso valdančiajai daugumai. Yra daugybė konfidencialių dalykų, tarp kitko, valdančiojoje koalicijoje, o jei Seimo pirmininkas nepriklauso valdančiajai daugumai, (tiesą sakant, nuo jo atsižegnojo ir Seimo opozicija), tai yra visiškai nesuprantama situacija“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Gediminas Kirkilas
Mano pareigos pakankamai svarbios yra, ne mažiau svarbios nei Seimo pirmininko.

Paklausus, ar daug kas pasikeistų V. Pranckietį pakeitus R. Karbauskiu, G. Kirkilas atsakė kad net nesvarbu, kas juo taptų, nes esą tokia situacija tęstis nebegali. „Bent jau bus normali situacija“, – teigė G. Kirkilas ir pridūrė, kad dabar Seimo pirmininkas yra izoliuotas.

A. Širinskienė tvirtino, kad V. Pranckietis su „valstiečiais“ nepalaikė jokio kontakto. „Jo visa veikla rodė, kad yra problema su pareigų ėjimu“, – tvirtino A. Širinskienė. Ji vardijo, kad V. Pranckietis niekada nepranešdavo net apie tai, kas buvo atlikta ar nutarta kelionių į užsienį metu.

Kirkilas apie Pranckietį: jis nuodija mūsų demokratines tradicijas

G. Kirkilas kalbėjo, kad „po šios suirutės, kuri vyksta jai kurį laiką, Seimo pirmininko figūra turi būti vienijanti“.

Vis dėlto, kas dar galėtų tapti Seimo pirmininku, jei ne R. Karbauskis ir ne G. Kirkilas? „Kiekvienas Seimo narys turi teisę tapti Seimo pirmininku“, – į klausimą atsakė G. Kirkilas.

Agnė Širinskienė

„Jis nuodija mūsų demokratines tradicijas, – laidoje DELFI 11 apie V. Pranckietį kalbėjo G. Kirkilas. – Jis formuoja labai blogą pavyzdį.“

G. Kirkilas tvirtino, kad ir opoziciją, kuri šiandien „tyliai džiaugiasi“ gali pakliūti į tokią pačią situaciją.

Tiki, kad balsavimas bus nepalankus Pranckiečiui

Ir A. Širinskienė, ir G. Kirkilas teigė, kad ketvirtadienio balsavimas bus nepalankus V. Pranckiečiui. „Mes turime daugumą. Tikiuosi, kad visi supranta, kokia yra situaciją ir ką mes čia sprendžiame“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Agnė Širinskienė
Jo visa veikla rodė, kad yra problema su pareigų ėjimu.

„Kuo tu aukščiau, tuo tau didesnė atsakomybė, – apie vieną iš trijų svarbiausių postų kalbėjo G. Kirkilas. – Bet mes, deja, jos šiandien nematome. Čia yra viena iš priežasčių, kodėl Seimo pirmininkas turi būti atstatydintas.“

Širinskienė kratosi frakcijos seniūnės posto

Jei R. Karbauskis iš tikrųjų pasitrauks iš frakcijos seniūno posto, frakcija svarstys, kas juo galėtų tapti. G. Kirkilas teigia, kad „kolegos „valstiečiai“ turi nemažai politikų“. Jo teigimu, ir A. Širinskienė galėtų eiti šias pareigas, nors pridūrė, kad jos komitetas yra labai svarbus ir užimantis daug laiko.

„Yra ir patyrusių, ir mažiau patyrusių, – kalbėjo G. Kirkilas. – Turi, ką pasirinkti.“

O ar pati A. Širinskienė norėtų užimti frakcijos seniūnės postą? „Ne. Tikrai, manau, nepajėgčiau suderinti komiteto, kuris labai sudėtingas. Manau, kad tikrai ne“, – tvirtino A. Širinskienė.

Laidos akimirkos: