V. Sinkevičius pažymėjo, kad Europos Komisija yra pateikusi visą eilę pasiūlymų dėl ilgalaikių ir trumpalaikių priemonių (tarp jų ir naująjį Migracijos ir prieglobsčio paktą), skirtų ES kovai su nelegalia migracija, migrantų instrumentalizavimu bei kriminalinėmis grupuotėmis, kurios siekia pelnytis iš nelegalaus migrantų gabenimo, rašoma pranešime spaudai.

Anot EK nario, imamasi priemonių padėti valstybėms-narėms greičiau ir efektyviau grąžinti nelegalius, dažnu atveju, ekonominius migrantus, kurie neįgyja teisės į prieglobstį ES valstybėse, į jų kilmės šalis. Tam, pasak V. Sinkevičiaus, savo darbą jau pradėjo ES gražinimų koordinatorė ir ES grąžinimo tinklas, kurių siekis – didinti grąžinimų lygį ir efektyvumo procentą.

„Šiuo metu į kilmės šalis ES valstybės sugeba grąžinti tik apie 20 proc. nelegalių migrantų, t.y. apie 70 tūkst. žmonių per metus. Viliuosi, kad šiai problemai spręsti pasitarnaus ir neseniai savo darbą pradėjusi ES gražinimų koordinatorė Mari Juritsch. Tačiau to negana. Artimiausioje Vadovų Taryboje vadovai aptars ir kitas priemones nelegalios migracijos užkardymui ir grąžinimų efektyvumo didinimui. Tikiuosi, kad jie pritars EK siūlymams“, – pranešime spaudai teigia eurokomisaras.

Pranešime pažymima, kad EK siekia padėti ES valstybėms narėms geriau stebėti ir kontroliuoti ES išorines sienas, trumpinti prieglobsčio bei grąžinimo procedūras, nes leistų paspartinti nelegalių migrantų grąžinimą į saugias šalis. Lietuva savo išorinių sienų stebėjimo įrangai ir jų modernizavimui iki šiol yra gavusi apie 60 mln. ES lėšų

Siekiant užtikrinti nelegalios migracijos prevenciją, eliminuojant jos priežastis, ir grąžinimų efektyvumą, EK padeda valstybėms narėms palaikyti nuolatinį dialogą su kilmės ir tranzito šalimis Afrikoje ir kituose regionuose, skiria finansavimą trečiųjų šalių vystymuisi ir demokratinių procesų užtikrinimui, rašoma pranešime.

„Dėl klimato kaitos, aplinkosaugos problemų, karinių konfliktų Europa ir toliau išliks patraukli migrantams. Spaudimas nemažės, todėl EK jau dabar imasi nelegalios migracijos prevencijos priemonių. Tikiuosi, kad valstybės narės palaikys EK siūlymus, o autoritariniai režimai ir kriminalinės grupuotės neturės galimybių migrantų instrumentalizuoti ir išnaudoti kaip spaudimo ES priemonę”, – sakė EK narys.

Jis išreiškė viltį, kad šiems EK siūlymams artimiausioje ES vadovų taryboje pritars valstybių vadovai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją