„Žinote, pokalbių daug, politikai diskutuoja, vėliau įsikiša epidemiologai ir ekspertai, neretai jie didesnį svorį sprendimų priėmime turi nei politikai, kurie turi tautos mandatą, tai preliminariai kalbama, kad po kovo vidurio, galėtų būti atlaisvinamas judėjimas, kalbama išimtinai apie tas vietas, čia taip jau pavartojant tokį žodį, kad yra klasteriai, tiesiog yra grupė savivaldybių, kuriose situacija yra geriausia, apie jas galvojama pirmiausia, daugiausia tokių savivaldybių yra šiaurės vakaruose, taigi galbūt būtų galima jas atverti pirmiausia. Panašu, kad antroje kovo pusėje tikėtinas visos Lietuvos atvėrimas, bet artėja Velykos – ar tai bus laikinas atvėrimas, dar nėra aišku“, – sako M. Sinkevičius.

Paklausus, kodėl ne visose savivaldybėse yra pakankamai testuojama, pašnekovas tikino, kad vis tik testavimo klausimas išlieka asmenine žmogaus pasirinkimo teise.

Mindaugas Sinkevičius

„Žinote, čia tas santykis žmogaus teisių ir supratimo. Galiu daug iliustratyvių pavyzdžių pateikti. Turbūt visi piliečiai žino, kad skiepytis yra žmonių teisė, kaip ir testuotis – tai žmogaus teisė, o įstaigų vadovai negali liepti, maždaug taip: žinote, kolektyve, rytoj per visą savaitę visi keliausite testuotis.

Žmonių reikia prašyti ir įtikinėti. Reikia nemažų prašymų ir pastangų, kad tai yra valstybei reikalingas procesas. Kartais pavartojus griežtesnę retoriką, atsitinka taip, kad vadovai skundžiami profsąjungoms, kad neva vadovai daro spaudimą, o tokių įgaliojimų jie neturi. Tai iliustruoja tai, kad piliečiai, turėdami galimybę rinktis, nusprendžia nieko nedaryti“, – sako M. Sinkevičius.

Paklausus, ar vakcinavimo problema yra labai aktuali Jonavos krašte, politikas tikino, kad yra įvairių žmonių ir nuomonių.

„Turiu vieną gerą naujieną. Tai yra ta, kad mūsų specialistai ir savivaldybės atstovai tikina, kad norinčių skiepytis tarp senyvo amžiaus, senjorų noras yra didesnis nei tarp pedagogų. Tai geras rodiklis. Problema ta, kad Astrazeneca, kaip vakcina, yra tarsi visuomenės diskredituota, niekas, arba didžioji dalis visuomenės, išgirdę, kad bus ši vakcina, nori palaukti kitos vakcinos. Astrazeneca turi labai neigiamą krūvį visuomenėje, kaip nepatikima, todėl tos vakcinos panaudojimas tampa labiau komplikuotas, bet yra įvairių pozicijų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)