„Šiandien kabinetas labai atsakingai tai svarstė. Į tai žiūrima kaip į procedūrą, laikiną priemonę, proporcingą esamam sergamumo lygiui. Bet tai reiškia, kad bet kuriuo metu Vyriausybė gali karantiną grąžinti, jei sergamumas grįžtų į nepatogius skaičius. Todėl pakeitimų yra labai nedaug.

Esminė priemonė – nuo šiol kaukės privalomos ten, kur yra kontaktas – paslaugos gavėjo ir teikėjo. Tačiau Vyriausybė svarstydama į nutarimą įtraukė nuostatą, kad labai yra rekomenduojama ir uždarose erdvėse naudoti kaukes, kur yra vidinis įstaigų gyvenimas, ne tik, kur teikiamos paslaugos. Nes turime tikrai didžiulę riziką dėl delta atmainos ir sumažėję vakcinavimo tempai, todėl tokia ir reakcija“, – aiškino ministras A. Dulkys.

Jis teigė, kad ir toliau galios Galimybių pasas, kaip ir buvo iki šiol.

O apsaugines veido kaukes rekomenduojama dėvėti parduotuvėse, gaunant pavežėjimo ir kitas paslaugas.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė teigė, jog dalis karantino reikalavimų tiesiog perkeliami į kitą dokumentą.

„Vyriausybė priėmė sprendimą šiandien atšaukti karantino režimą ir palikti galioti valstybės lygio ekstremalią padėtį. Tas reiškia, kad dalis apribojimų, kurie yra taikomi karantino režime pilna apimtimi persikėlė į ekstremalios situacijos dokumentą. O kiti reikalavimai bus nustatyti paslaugų teikėjams ir darbdaviams. Ir bus labiau susiję su kontakto sąlygomis“, – spaudos konferencijoje sakė ministrė pirmininkė.

Ji ragino laikytis „sveiko proto reikalavimų“, net jei teikiamos tik rekomendacijos.

„Labiausiai norėtume išvengti situacijos, kai reikėtų grįžti prie karantino režimo. (…) Kol kas turime šansą visi turime šansą skiepydamiesi, izoliuodamiesi ir kitaip neleisdami delta štamui išplisti, labai norėtųsi, kad šiuo šansu pasinaudotume“, – aiškino I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė teigė, kad Lietuva dar nėra žalia, neatmetama ir lokalių karantino sugrįžimo.

„Noriu priminti, kad Lietuva dar nėra žalia. Dauguma savivaldybių yra, bet šalis – ne. Nes kai kuriuose savivaldybėse situacija išlieka arčiau rausvos zonos. Tai labai priklauso nuo to, kaip greitai visa Lietuva nukeliaus į žalią zoną ir kaip tvariai. Gali būti, kad reikės atskirų sprendimų atskirose savivaldybėse, to negalime atmesti. (…) Žodis karantinas gali grįžti kaip lokalus režimas tam tikroje teritorijoje. Visų apribojimų būtų galima atsisakyti, kai nebūtų rizikų, bet jų dabar yra“, – spaudos konferencijoje sakė Vyriausybės vadovė I. Šimonytė.

Premjerė teigė, kad delta mutacijos rizikos yra didelės.

„Tas rizikas reikia valdyti, bet tai nereiškia, kad mes turime tą riziką sėdėti apsikabinę. Šiuo metu atvejų skaičius Lietuvoje yra tikrai suvaldomas epidemiologinės kontrolės priemonėmis. (…) Jeigu atvejų skaičius pasidarytų per didelis šių priemonių taikymui, tuomet reikėtų kalbėti apie platesnius suvaržymus. Šiuo metu manome, kad tų reikalavimų veikloms ir apribojimų, kurie taikomi dėl judėjimo per sieną turėtų pakakti, jei atmainų kontrolė veiks pakankamai gerai“, – sakė ji.

Ingrida Šimonytė

Delfi primena, kad antrasis karantinas, kelis kartus pratęsiant, Lietuvoje galioja nuo praėjusių metų lapkričio 7 dienos iki birželio 30 dienos imtinai.

Šiuo metu dauguma griežto karantino apribojimų nebegalioja, leidžiama dauguma veiklų, valdant srautus, laikantis kaukių dėvėjimo uždarose patalpose, žmonių susibūrimuose.

Pastarosiomis dienomis naujų per parą fiksuojamų koronaviruso atvejų skaičius nesiekia šimto, gerokai sumažėjo ir mirčių – šią savaitę kelias dienas nefiksuota mirčių nuo koronaviruso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)