„Švietimo ministras gal penktadienį to nepaminėjo, bet jis atėjo pas mane aštuntą valandą su atsistatydinimo prašymu“, – pirmadienį žurnalistams komentavo I. Šimonytė.

Bet, pasak premjerės, „ministrui tikrai užtenka nuovokos įvertinti, kad ta situacija, kuri susiklostė su tarpiniais atsiskaitymais, nėra labai maloni“.

Ingrida Šimonytė

„Aš tikrai dėl jos apgailestauju. Mes labai ilgai diskutavom, ar mes esame pasiruošę ir galim į šitą eksperimentą eiti. Kadangi patys supratom, kad tai yra pirmas kartas ir tų netikėtumų gali būti visokių, tai numatėme, kad vaikai, kurie bus nepatenkinti vertinimu, galės perlaikyti jį ateinančiais metais, ir tas buvo aišku nuo pat pradžių“, – dėstė ministrė pirmininkė.

„Dabar, kadangi ta situacija gavosi labiau komplikuota, negu kad buvo tikimasi, nes čia net ne šiaip, kad pasisekė ar nepasisekė, bet yra labai aiški užduočių korektiškumo problema. Tas užduotis pasižiūrėjus, kartais atrodo, kad žmonėms, kurie yra profesionalai, ekspertai, kuriems yra duodamas užsakymas paruošti užduotį, kažkodėl atrodo, kad užduoties užduotis yra padaryti taip, kad mokiniams būtų kuo sudėtingiau tas užduotis atlikti, ir aš to nelabai suprantu. Žinau, kad užduotys dar yra ir recenzuojamos tokių pačių ekspertų, ir kažkaip taip atsitinka“, – pridūrė I. Šimonytė.

Jos matymu, tiek į gerai patikrinimą išlaikiusių, tiek į prasčiau patikrinimą išlaikiusių vaikų interesus reikia atsižvelgti.

„Vis tiek mums reikia šitoje situacijoje padaryti kelis dalykus: pirmiausia, vis dėlto nenuvilti tų vaikų, kurie net ir tokiomis sąlygomis sugebėjo pasirodyti gerai, nes jie turi lūkestį, kad tai bus užskaityta į jų baigiamąjį balą, ir dabar viską sustabdyti, ir pasakyti, kad nieko nebuvo, turbūt, būtų nelabai sąžininga. Tai į šių vaikų interesus reikia atsižvelgti.

Į tų vaikų, kuriems prasčiau pasisekė, interesus tikrai bus atsižvelgta, nes tas buvo planuota nuo pat pradžių. Reikia įsivertinti kuo daugiau duomenų iš užduočių ir išvengti tų klaidų ateityje.

Taip pat, dar kol yra laiko, imtis priemonių, kad per brandos egzaminą panašių dalykų nebūtų“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji teigė, kad apie visa tai ir kalbėjo penktadienį ryte su ministru ir pažymėjo, kad dabar nemato poreikio priimti jo atsistatydinimo.

„Dabar joks atėjęs naujas ministras, atsisėdęs į ministro kėdę, paprastai kalbant, šitos situacijos greitai pataisyti negalės, o čia reikia greitai tą situaciją pataisyti. Tai mes sutarėm, kad dabar ministras tą su savo komanda ir daro. O prie visų diskusijų apie atsistatydinimus grįšim tada, kada viskas bus išspręsta“, – teigė premjerė.

Pirmadienį ji susitiko su prezidentu, su kuriuo aptarė krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko atsistatydinimo klausimą. Apie G. Jakšto pasitraukimą su šalies vadovu Gitanu Nausėda ministrė pirmininkė teigė nekalbėjusi.

Prezidentas: ministrui nėra lengva taisyti situaciją


Zarasų rajone pirmadienį viešėjęs prezidentas G. Nausėda svarstė, kad premjerė G. Jakštui suteikė „turbūt jau paskutinį pasitikėjimo kreditą“. Todėl, pasak jo, ministro ateitis poste priklausys nuo to, kaip jam pavyks įgyvendinti Vyriausybės vadovės pavedimą išspręsti susidariusią situaciją dėl tarpinių vienuoliktokų patikrinimų.

„Ministras pats išreiškė norą taisyti tą situaciją, kuri buvo sukurta. Iš tikrųjų nėra dabar lengva ją imti ir pataisyti. Turime reikalą su labai jautriu ir nepaprastai svarbiu dalyku kaip jaunų žmonių ateitis. Turime tikrai subtiliai išspręsti visas problemas. Taip kad iš premjerės ministras gavo, turbūt, jau paskutinį pasitikėjimo kreditą, jeigu jis sugebės šį iššūkį priimti“, – žurnalistams komentavo G. Nausėda.

„Reikia atsižvelgti ir į tai, kad liko keletas mėnesių iki kadencijos pabaigos apskritai, ir bet koks naujas ministras vargu bau ar kažkokius stebuklus įgyvendintų. Todėl pirmiausiai viskas priklausys, kaip šis ministras gebės įgyvendinti tą pavedimą, kurį gavo, o tada žiūrėsime“, – akcentavo jis.

Prezidentas G. Nausėda praėjusią savaitę įvertino, jog paskirti G. Jakštą ministru buvo klaida.

Prasidėjus vienuoliktokų tarpinių patikrinimų sesijai, kilo švietimo bendruomenės nepasitenkinimas dėl netinkamai parengtų užduočių.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos vadovybei paskelbus, kad nebus atsitraukta nuo nepasitenkinimą sukėlusių moksleivių tarpinių patikrinimų, opozicijos atstovai prakalbo apie interpeliaciją ministrui.

Savo ruožtu G. Jakštas viešai atsiprašė vienuoliktokų dėl patirtų išgyvenimų ir pažadėjo artimiausiu metu priimti sprendimus, kurie užtikrintų, kad nė vienas laikęs patikrinimus moksleivis nenukentėtų.

G. Jakštas švietimo ministru buvo paskirtas pernai liepą, politikas iki tol ėjo viceministro pareigas.

Ministro pareigose jis pakeitė Jurgitą Šiugždinienę, atsistatydinusią kilus abejonių dėl jos kanceliarinių išlaidų dirbant Kauno miesto savivaldybės taryboje.

G. Jakštas praėjusią savaitę užsiminė apie galimą pasitraukimą iš posto, tačiau teigė, jog apie tai bus galima kalbėti tik tada, kai bus išspręstos problemos dėl kritikos sulaukusių vienuoliktokų tarpinių patikrinimų.