Naktiniai taikikliai, priėmus Ginklų ir šaudmenų įstatymo pataisas, pasak premjerės I. Šimonytės, buvo leisti naudoti civilinėje apyvartoje, tačiau ketinimų leisti juos naudoti medžioklėje, anot jos, nebuvo.

„Vienas pagrindinių argumentų, kuris pasitelkiamas siekiant įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje – Rusijos pradėtas karas Ukrainoje ir tai, jog medžiotojai gali prisidėti prie šalies gynybos. Tačiau, nežiūrint į tai, kad naktiniai taikikliai Ginklų ir šaudmenų įstatymo pakeitimais buvo leisti civilinėje apyvartoje, t. y. šaunamųjų ginklų savininkams buvo suteikta teisės įsigyti ir laikyti naktinius taikiklius, ketinimų leisti juos naudoti medžioklėje nebuvo deklaruojama“, – teikdama siūlymą paaiškino I. Šimonytė.

Šimonytė: tai neturėtų pridėtinės vertės krašto gynybai

Jos vertinimu, naktinių taikiklių naudojimo tam tikrų žvėrių medžioklėje įteisinimas apsunkintų medžioklės kontrolę, padarytų ją beveik neįmanomą, o taip pat ir neturėtų esminės pridėtinės vertės krašto gynybai.

Medžiotojai žiemą

„Naktinio matymo taikiklių naudojimo įgūdžius bet kurie jų naudotojai privalo ugdyti tam specialiai skirtose vietose, bet ne medžioklėje šaudant į gyvūnus“, – teigė I. Šimonytė.

Seimas per svarstymą pritarė, kad naktinius taikiklius būtų galima naudoti medžiojant šernus, lapes ar mangutus.

I. Šimonytės nuomone, įteisinus naktinius taikiklius, nebūtų įmanoma patikrinti, kada jie naudojami teisėtai, o kada ne.

„Tokiu teisiniu reguliavimu būtų sudaromos sąlygos piktnaudžiauti, nes aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę vykdantys pareigūnai negalės įvertinti ir atskirti, ar kitos gyvūnų rūšys, įskaitant saugomų pagal ES aplinkosauginę teisę, pvz., vilkai, buvo medžiojamos naudojant naktinius taikiklius, ar ne“, – teigė ji.

„Atsižvelgiant į gyvūnų gerovės principus, kuomet turi būti balansas tarp gyvūnų populiacijos reguliavimo ir gyvūnų galimybės reikšti būdingą elgesį ir būti apsaugotiems nuo žmogaus keliamų grėsmių nakties metu, siūlytina nesukurti paskatų medžioklės veiklai dar didesniu laipsniu persikelti į tamsųjį paros metą, todėl būtina išlaikyti draudimą naudoti naktinius taikiklius medžioklėje, nenumatant išlygų.

Taip pat, papildomai į draudžiamų įrankių ir būdų sąrašą įtraukti kovinių ir agresyvių veislių šunis ir medžioklinius lankus“, – pridūrė premjerė.

Lingė: dangstytis šalies gynyba dėl medžioklės interesų nėra garbinga

I. Šimonytės kolega, Seimo konservatorius Mindaugas Lingė svarstė, jog siūlymas įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje yra vienas labiausiai lobuojamų šios kadencijos Seime.

Politikas pasisakė prieš šią iniciatyvą.

„Ko gero, tai – vienas stipriausiai lobijuojamų sprendimų šios kadencijos Seime – įteisinti naktinio matymo taikiklius medžioklėse, – feisbuke pareiškė M. Lingė.

– Balsų medžiojimas – medžiotojų partijai instinktyvus reiškinys. Ankstesniuose Seimuose visgi sėkmė jų nelydėjo ir taikiklių įteisinti nepavykdavo. Paradoksalu, bet šiame tai gali įvykti. Medžiotojams gali pasisekti, nes viešame diskurse pavyko susieti medžioklę su šalies gynyba. Bet tai – tik viešo diskurso sąsaja. Realybėje tai neturi nieko bendra: naktiniai taikikliai jau leidžiami šalies gynyboje civiliniame naudojime. Dabartiniai siūlomi pakeitimai kalba tik apie medžiokles ir jokios gynybos čia nėra.“

Mindaugas Lingė

Kad „medžiotojų partijos“ įtaka didžiulė, pasak konservatoriaus, rodo tai, kaip „lengvai partijos išsižada savo programinių nuostatų“.

Esą socialdemokratų 2020 metų rinkimų programoje rašoma: „Pasisakome prieš medžioklės su lankais legalizavimą, naktinio matymo taikiklių ir duslintuvų įteisinimą bei kitokį gyvūnų išnaudojimą ir kankinimą“.

Tačiau Seimo socialdemokratai, pasak M. Lingės, balsuodami dėl naktinių taikiklių įteisinimo minėtos nuostatos nepaisė.

„Kaip atrodo LSDP frakcijos narių balsavimas dėl naktinių taikiklių: vienintelis L. Jonauskas liko ištikimas programinei nuostatai, nuo kurios nusisuko 8 frakcijos nariai“, – teigė M. Lingė.

„Demokratų „Vardan Lietuvos“ potencialiu lyderiu laikomas eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, turintis ir žalią portfelį Komisijoje, gegužės 18 d. feisbuke dėl naktinių taikiklių iniciatyvos šmėkliškumo kategoriškas: „Naktinės medžioklės skatinimas tegali turėti vien tik neigiamus padarinius mūsų gamtai“. Jo kolegos Seime: 10 – už naktinius taikiklius medžioklėse ir tik du – prieš.

Tik priminsiu, kad po paskutinio suvažiavimo ši partija paskelbė, kad sieks jungtis prie Europos Žaliųjų partijos“, – pažymėjo M. Lingė.

optiniai taikikliai

Nuomonės dėl naktinių taikiklių per balsavimą išsiskyrė ir Seimo konservatorių gretose.

„TS-LKD frakcijoje balsai pasidalino po lygiai. Daugelį paveikė argumentai, kad tai padės stiprinti civilinius gynybinius pajėgumus, bet kaip minėjau – ginklai su naktiniais taikikliais civilinės gynybos reikmėms įteisinti 2022-05-10 priėmus Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas.

Beje, tą kartą skeptikų nuogąstavimai buvo ne dėl gynybos stiprinimo, bet dėl to, kad tai atvers kelią įteisinimui medžioklei.

Nesinorėtų, kad šie nuogąstavimai būtų patvirtinti galutiniu balsavimu. Dangstytis šalies gynyba ir Ukraina dėl medžioklės interesų nėra garbinga“, – pabrėžė M. Lingė.

Taigi, anot jo, ketvirtadienį Seime laukia lemtingas balsavimas dėl naktinių taikiklių įteisinimo arba uždraudimo: „Ketvirtadienį paskutinėje įstatymo priėmimo stadijoje dar turime galimybę – joje lemtingas balsavimas bus dėl I. Šimonytės pasiūlymo – neleisti jų naudoti medžioklėje.“

Kantauskas: tai svarbus žingsnis formuojant vakarietišką medžioklės kultūrą

Tačiau medžiotojų pozicija kitokia: pasak jų, įteisinus naktinius taikiklius medžioklėje, būtų keliamas šalies apginamumo lygis, būtų galima efektyviau kovoti su afrikiniu kiaulių maru.

„Tai labai svarbus žingsnis, formuojant naujus, vakarietiškus standartus atitinkančios medžioklės kultūrą Lietuvoje, kuriuo kartu pakeliamas šalies apginamumo lygis. Juk buvome vienintelė šalis, besiribojanti su Rusija ir Baltarusija, kurioje ginklus turintys medžiotojai, negalėjo naudotis naktiniais taikikliais.

Kartu, tai ir daug efektyvesnė kova su afrikiniu kiaulių maru. Galėdami medžioti šernus, tamsiuoju paros metu, ne su prožektoriumi, o naktine įranga, be abejonės padidinsime ir kovą su jų nešama liga, jau sunaikinusią šalies kiaulių ūkius bei užtikrinsime gyvūnų gerovę“, – dėstė Lietuvos medžiotojus ir žvejus vienijančios draugijos (LMŽD) pirmininkas Virginijus Kantauskas komentare, kurį Delfi perdavė komunikacijos agentūra.

V. Kantauskas patikino, kad naudojant naktinius taikiklius elniai, stirnos ar briedžiai medžiojami nebus: „Galiu tik pakartoti, kad minėta įranga galima naudoti tik šernų ir smulkių plėšrūnų medžioklei ir niekur kitur. Apie elnius, stirnas ar briedžius, jokios kalbos net negali būti.“

Virginijus Kantauskas

LMŽD taip pat pranešė kreipusis į prezidentą Gitaną Nausėdą ir paprašiusi jo medžiotojus integruoti į šalies gynybą bei priešų atgrasymą.

Medžiotojai, pasak draugijos pirmininko V. Kantausko, yra bene labiausiai šalį ginklu nusiteikusi ginti bendruomenė, kuri esą gali atlikti pačias įvairiausias funkcijas šalies gynybos politikos užtikrinime.

„Net 9 iš 10 yra pasirengę Lietuvą ginti ginklu, o tai reiškia, kad šalies gynybos potencialas gali būti papildytas tūkstančiais taiklių šaulių. Tačiau tam reikalingas kompleksinis sprendimas, kurį galėtų formuoti už tai atsakingi, o ne kas nors kitas. Tad manau, kad apvalaus stalo diskusija apie tai, kuo mes galime būti naudingi ir kaip prisidėti prie saugesnės Lietuvos sukūrimo, galėtų būti pirmas žingsnis formuojant mūsų bendruomenės įtraukimą į valstybės saugumo užtikrinimą“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas V. Kantauskas.

Anot jo, būtent medžiotojai prieš kelias dešimtis metų buvo vieni iš tų, kurie kruvinojo sausio dienomis, Lietuvai kovojant už nepriklausomybę buvo pasirengę ginklu ginti tiek parlamento rūmus, tiek kitus objektus.

„Situacija yra nepalyginama tada ir dabar, tačiau esu tikras, kad valstybės gynybinis potencialas gali būti dar stipresnis, tad esame pasirengę profesionaliai diskusijai apie tai“, – pažymėjo medžiotojų ir žvejų atstovas.

Teigia, kad medžiotojams nėra paskatų įsigyti naktinių taikiklių

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama naudoti naktinius taikiklius medžioklėje. Tačiau grupė parlamentarų, iš kurių bent dalis medžioja, pasiūlė juos įteisinti ir leisti naudoti medžiojant Berno konvencijoje neminimus gyvūnus.

Medžioklė

Pasak siūlymo iniciatorių, priėmus Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pakeitimus, numatyta, kad „naktiniai, lazeriniai, termovizoriniai taikikliai ir jų priedai prie optinių taikiklių nebėra priskiriami A kategorijos ginklams“ ir taip išplečiamas juos galinčių įsigyti ir turėti asmenų ratas, tai yra, sporto atstovai, profesinei veiklai ginklus naudojantys asmenys bei medžiotojai.

Visgi, teigiama, kad pastarieji neturi paskatų įsigyti naktinių taikiklių.

„Kartu, įstatymo pakeitimas turėjo palengvinti konvencinių hibridinių grėsmių valdymą ir, esant krizinei situacijai, paefektyvinti ginklų naudojimą.

Šie įstatymo leidėjo tikslai iki šiol nėra įgyvendinti, kadangi medžiotojams nėra paskatų įsigyti ir turėti naktinius, lazerinius, termovizorinius taikiklius ir jų priedus prie optinių taikiklių, nes jų vis dar jokia apimtimi negalima naudoti medžioklėje.

Siekiant realiai įgyvendinti įstatymų leidėjo ketinimus, būtų optimalu medžiotojams suteikti ribotą teisę išskirtiniais ir aiškiai Medžioklės įstatyme įvardintais atvejais naudoti naktinius taikiklius ir jų priedus medžioklėje“, – tikino siūlymą registravę Seimo nariai.

Skelbiama, kad panaši praktika egzistuoja kaimyninėse Lenkijoje ir Latvijoje.

Kasčiūnas: priedai medžioklę gali padaryti efektyvesnę

Pasiūlymą dėl naktinio matymo taikiklių įteisinimo savo parašais parėmė valdantieji Seimo konservatoriai Arvydas Pocius, Sergejus Jovaiša, Justinas Urbanavičius, Laurynas Kasčiūnas, Kazys Starkevičius, Jonas Gudauskas, Liberalų sąjūdžio frakcijos Romualdas Vaitkus ir opozicionieriai „valstietis“ Kęstutis Mažeika, demokratas Algirdas Stončaitis, „darbietis“ Valentinas Bukauskas ir Mišrios Seimo narių grupės atstovas Jonas Pinskus.

Laurynas Kasčiūnas

Delfi kalbintas L. Kasčiūnas pažymėjo, jog pats nemedžioja, bet, jo nuomone, įteisinus naktinius matymo taikiklius medžioklėje, būtų efektyviau kontroliuojama invazinių gyvūnų populiacija.

„Aš nesu medžiotojas, neturiu jokio intereso, bet faktas, kad kai kurių žvėrių Lietuvoje tiek daug, kad, manyčiau, tam tikri priedai medžioklę gali padaryti efektyvesnę.

Dar daugiau: kai kuriais atvejais, ypač, kai kalbame apie invazinius gyvūnus, kai tai nėra natūralu, autentiška, kai tai turi būti sprendžiama ir medžiotojų įsikišimas yra svarbus bei reikalingas, manau, tam tikros priemonės galėtų suefektyvinti medžioklę, jos reikalingos. Be to, gali pataikyti tiksliau, kad žvėris tiesiog nesikankintų“, – dėstė L. Kasčiūnas.

Savo ruožtu Delfi kalbintas siūlymo oponentas, Seimo socialdemokratas Linas Jonauskas, matydamas, kaip įstatymą siūlo taisyti kolegos, pareiškė, kad „tai yra nepateisinama“.

Kolegų išdėstyti argumentai, pasak politiko, skamba juokingai.

Jonauskas: miškai virs nekontroliuojamomis skerdyklomis

„Čia, matyt, veikia galbūt ir lobistai, yra interesas ir iš tų priedėlių prekybininkų, greičiausiai ir kai kurie medžiotojai yra pavargę bokšteliuose, nebenusitaiko į gyvūną arba tas gyvūnas nebeateina iki medžiotojo.

Yra visą laiką argumentas gamtininkų, tų pačių medžiotojų, žmonių, kad siekiant išlaikyti medžioklę etišką iki galo, reikia leisti gyvūnui konkuruoti su medžiotoju. Tai visą laiką buvo pamatas tradicinei medžioklei, turi likti galimybė gyvūnui pasislėpti.

Šiuo atveju, jeigu siūlymas [dėl taikiklių] kartais atrastų šviesą Seimo koridoriuose, bijau, kad tai gali baigtis visiškai išdarkyta medžiokle ir jau nekalbėsim apie medžioklę kaip tradicinį būdą gyvūnų populiacijos reguliavimui, bet kalbėsim realiai apie šaudyklą – gyvūnui galimybės išlikti, pasislėpti, konkuruoti su medžiotoju nebeliks <...>, mūsų miškai virs nekontroliuojamomis skerdyklomis“, – komentavo socialdemokratas.

Linas Jonauskas

Jis akcentavo, kad naktinius matymo taikiklius medžioklėje bandoma įteisinti ne pirmą kartą ir siūlymas vis argumentuojamas skirtingai – anksčiau esą to reikėjo dėl afrikinio kiaulių maro, dėl invazinių gyvūnų paplitimo.

L .Jonauskas reiškė viltį, kad Seime atsiras ne tik politinės valios, bet ir „sveiko proto“ neįteisinti naktinių matymo taikiklių medžioklėje.

Dėl naktinių taikiklių ir kitų draudžiamų įrankių medžioklėje Seimas galutinai turėtų apsispręsti ketvirtadienį. Kaip Seimo nariai dėl taikiklių balsavo svarstymo stadijoje, galite patikrinti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)