„Aš labiausiai norėčiau išvengti trečiojo karantino, jei šiai Vyriausybei tai pavyks padaryti“, – pirmadienį laidoje „Alfa taškas“ sakė premjerė I. Šimonytė.

Ji teigė, kad karantino sąlygos galėtų būti pradėtos laisvinti nuo vasario vidurio.

Paprašyta įvardinti konkrečią datą, premjerė užsiminė apie galimą – vasario 8–10 dienas.

„Mes žiūrėtume, nuo kada tie apribojimai gali būti palengvinti ar net panaikinti kai kuriais atvejais“, – sakė I. Šimonyė.

Vyriausybės vadovė, kad pratęsus karantiną, VESK kitą savaitę įvardins konkrečius pasiūlymus karantino laisvinimui.

Tarp pirmųjų gali būti atsirasti grožio paslaugos, kurios teikiamos vienam asmeniui, taip pat nedidelės ne maisto prekių parduotuvės.

„Bet pirmiausia mums reikia sulaukti patikimų duomenų, kad ta linkme mes galime tikrai eiti. Nes nors situacija gerėjanti, vis dar yra labai trapi“, – sakė I. Šimonytė.

Karantiną siūlo pratęsti dar mėnesiui

Delfi primena, kad Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija (VESK) pirmadienį ministrų kabinetui pasiūlė karantiną pratęsti dar mėnesiui, iki vasario 28 dienos.

„Įvertinus visus argumentus ir skaičius (...) priimtas sprendimas pasiūlyti Vyriausybei pratęsti karantino galiojimą dar vienam mėnesiui – iki vasario 28 dienos“, – žurnalistams po komisijos posėdžio pirmadienį sakė jos pirmininkė, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Planuojama, kad nuo vasario vidurio, jeigu užsikrėtimų skaičius mažės, galima būtų leisti bendrauti dviem namų ūkiams, taip pat gydymo įstaigose būtų didinamas planinių stacionarinių paslaugų skaičius.

Nuo vasario antros pusės būtų svarstoma apie grįžimą prie kontaktinio arba mišraus mokymo pradinukams.

Be kita ko, vienas pirmųjų svarstomų atlaisvinimų – leidimas veikti ne maisto prekių parduotuvėms, tačiau su sąlyga, kad ji turi atskirą įėjimą iš lauko, taip pat būtų laikomasi kitų saugaus atstumo reikalavimų.

Šis atlaisvinimas galėtų įsigalioti antroje vasario pusėje arba pabaigoje.

Tarp svarstymų yra ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymas leisti veikti centrams, kurie teikia lauko slidinėjimo paslaugas, užtikrinant saugumo reikalavimus. Tokių centrų Lietuvoje yra šeši.

Iki kovo 1 dienos išliktų rekomendacija, jeigu įmanoma, tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje rinktis nuotolinį darbą, išskyrus tas funkcijas, kurias būtina atlikti darbo vietoje.

Lietuvoje karantinas paskelbtas pernai lapkričio 7 dieną, nuo gruodžio 16 dienos jo režimas sugriežtintas ir pratęstas iki sausio 31–osios.

Šiuo metu šalyje uždaryta daugelis parduotuvių, sporto ir laisvalaikio praleidimo vietų, apribotas žmonių judėjimas tarp savivaldybių ir susibūrimai tiek namuose, tiek viešose vietose.

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija gali rekomenduoti Vyriausybei priimti sprendimus dėl pandemijos valdymo. Komisiją sudaro visi ministrai, taip pat kai kurių institucijų vadovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (585)