„Vykstam į savo naujas darbo vietas, ketinu susisiekti su tais ekspertais, kuriuos greituoju būdu sugebėjau įkalbinti šiandien pasijungti diskusijai dėl to, kokių priemonių reikėtų papildomai, kad mes galėtume tą situaciją bent jau kažkokiam matomam laike grąžinti į valdomą“, – po ministrų priesaikos parlamente sakė I. Šimonytė.

Paklausus, kokių priemonių gali tikėtis visuomenė, premjerė atsakė, kad tai bus apribojimai, „kurie leistų sumažinti naujų atvejų skaičių“ ir parama gydymo įstaigoms.

„Sprendimai, kurie yra reikalingi pačiai situacijai stabilizuoti, bus ta prielaida, kuri leis mums išeiti į kažkokią geresnę situaciją. Pakeliui yra ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pajėgumai – pradėti tuos atvejus normaliai atsekti ir vakcinavimo planai“, – kalbėjo naujosios Vyriausybės vadovė.

I. Šimonytė pripažino, kad pirmadienį galime sutikti jau su įsigaliojusiomis naujomis karantino reguliavimo priemonėmis.

„Negaliu garantuoti, kad pokyčių per savaitgalį nebus, nes tam ir susitinkam su ekspertais – kad tą situaciją aptartume“, – pridūrė premjerė.

Dulkys: esame ties nepaprastosios situacijos riba

Klausiamas, ar šalyje bus svarstoma įvesti nepaprastąją padėtį, kuri leistų priimti griežčiausius ribojimus, jis tikino, kad tai būtų pats blogiausias scenarijus, prie kurio yra artėjama.

„Negaliu atsakyti į šitą klausimą. Tiktai noriu pasakyti, kad jeigu mes padalintumėme visą eigą į keturis scenarijus, ką jus minite, jau yra ketvirtas, pats blogiausias scenarijus. Tai mes jau esame ant ribos“, – kalbėjo būsimasis ministras.

A. Dulkys taip pat užsiminė, kad paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė po Vyriausybės priesaikos penktadienio popietę žada skubiai sukviesti ekspertus tartis dėl tolesnio situacijos valdymo, o po jo turėtų apsispręsti ir dėl pirmojo Vyriausybės posėdžio, kuriame kabinetas „priims sprendimus, kurie mums reikalingi šiam mano pasakytam tikslui pasiekti“.

„Stengsimės dirbti ne dienomis, o valandomis. Mano žiniomis, dar šiandien ministrė pirmininkė inicijuos(...) posėdį su ekspertais, kur bus labai platus ekspertų ratas, įtraukiantis ne tik medikų bendruomenes, bet ir švietimo, verslo, kitų žmonių“, – tvirtino A. Dulkys.

Paskirtasis ministras sako, kad konkretūs tolesni veiksmai bus aptarti su ekspertais ir įvardijo, jog bus kalbama apie mažiausiai penkias pagrindines sritis.

„Vienas yra dalykas, susijęs tiesiogiai su karantinu ir žmonių judėjimu, matyt, diskutuosime šitais klausimais. Kitas dalykas tai yra vakcinacijos visi reikalai, kas mums yra labai svarbu šitai problemai išspręsti. Trečias dalykas – matome, kad yra grėsminga situacija gydymo įstaigose ir reikia spręsti lovų skaičių, pasiskirstymą, darbo organizavimą“, – tvirtino A. Dulkys.

Anot jo, taip pat bus diskutuojama apie galimus sprendimus socialinės globos įstaigose bei apie Nacionalinio visuomenės sveikatos centro procesų, darbo organizavimo peržiūrėjimą, galimus tolesnius ribojimus prekybos vietose.

Sprendimus dėl švietimo ir ugdymo įstaigų A. Dulkys žada vėliau, konsultuojantis ne tik su sveikatos, bet ir su švietimo ekspertais.

Nauji ribojimai – dar šią savaitę

Jis taip pat sako, kad griežtesni, nei šiuo metu, ribojimai turėjo atsirasti jau „vakar“, tad juos bus siekiama įvesti dar šią savaitę.

„Tai, kaip keičiasi skaičiai visose srityse, jie mums nebeleidžia mąstyti apie antradienį, pirmadienį. Tai tiesiog manau, kad kaip leis aplinkybės, bus stengiamasi, kad viskas prasidėtų šiandien, čia ir dabar. Visas ministrų kabinetas yra pasiruošęs dirbti paromis, taip, kaip reikės“, – kalbėjo ministras.

Situacija - tragiška

Nauji koronaviruso atvejai registruojami ligoninėse, globos įstaigose, penktadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Iš 3067 naujų infekcijos atvejų 835 registruoti Vilniaus, 679 – Kauno, 335 – Klaipėdos, 281 – Panevėžio, 275 – Šiaulių, 186 – Alytaus, 169 – Utenos, 108 – Marijampolės, 106 – Telšių ir 75 – Tauragės apskrityse.

Dar 18 atvejų kol kas nėra priskirti jokiam šalies regionui dėl informacijos trūkumo. Kuriems regionams priskirti šiuos atvejus, paaiškės po epidemiologinio tyrimo.

Šiuo metu atlikta 1921 atvejo epidemiologinė diagnostika.

Iš jų 165 žmonių užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios.

Per praėjusią parą Šv. Marijos globos namuose Marijampolėje susirgo dar aštuoni šių globos namų gyventojai.

17 atvejų, iš kurių yra septyni darbuotojai ir 10 pacientų, patvirtinta Respublikinės Klaipėdos ligoninės Skuodo filialo Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje.

14 naujų atvejų registruota Palangos miesto globos namuose. Susirgimai patvirtinti trims darbuotojams ir 11 šių globos namų gyventojų.

Šeši susirgimai yra susiję su protrūkiu Klaipėdos medicininės slaugos ligoninėje. Vienas atvejis patvirtintas darbuotojai ir penkiems pacientams. Iš viso su šiuo protrūkiu yra siejama 13 darbuotojų ir 35 pacientų užsikrėtimo atvejai.

Vievio sveikatos priežiūros centre registruoti 23 atvejai – penkiems darbuotojams ir 17 pacientų.

Regioninėje Telšių ligoninėje per vakar parą patvirtinta 11 atvejų: dviem darbuotojams ir devyniems pacientams.

Ignalinos rajono ligoninėje patvirtinta 16 atvejų: trims darbuotojams ir 13 pacientų.

Naujas protrūkis fiksuotas Telšių apskrityje – COVID-19 susirgo šeši Sedos slaugos ligoninės pacientai ir du darbuotojai.

Su protrūkiais šeimose susiję 149 nauji susirgimai.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 86 tūkst. 949 asmenys, 49 tūkst. 628 – tebeserga, 36 tūkst. 168 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 764 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 391 užsikrėtusieji.