„Neturiu nieko pridurti prie to, ką pasakė užsienio reikalų ministras penktadienį. Mano žiniomis, apie pirmą Angelos Merkel skambutį ministras informuotas nebuvo“, – LRT radijui antradienį teigė I. Šimonytė.

„Mes taip jau sutarėme, kad šitos temos toliau nenorėtume komentuoti“ , – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad prezidentui Gitanui Nausėdai ketvirtadienį pareiškus, jog užsienio reikalų ministras buvo informuotas apie A. Merkel ir A. Lukašenkos pokalbį, Lietuvos diplomatijos vadovas G. Landsbergis toliau tvirtino priešingai. Ministro teigimu, jis iš prezidento nesulaukė žinučių nei apie pirmąjį, nei apie antrąjį A. Merkel skambutį Vakarų nepripažįstamam Baltarusijos vadovui.

„Aš galiu pasakyti tik tiek, kad žinučių prieš skambučius – nei pirmąjį, nei antrąjį – nesu gavęs nei iš prezidento, nei man turimais kanalais iš patarėjų komandos“, – penktadienį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Ketvirtadienį prezidentas teigė, kad G. Landsbergio išsakyta kritika dėl to, kad jo vadovaujamai ministerijai apie Vokietijos kanclerės Angelos Merkel skambutį teko sužinoti ne iš Prezidentūros, o iš užsienio partnerių, nėra pagrįsta. Jo teigimu, Prezidentūra informacija dalinasi, todėl bet kokias problemas galima spręsti kalbantis, o ne per žiniasklaidą.

„Mes apie pokalbį informavome, ir aš dabar tikrai nesileisiu į tokį nesolidų užsiėmimą, kuomet man rodoma, kad žinutė buvo išsiųsta ir žinutė kitoje pusėje buvo peržiūrėta. Bet iš kitos pusės aš išgirstu, kad ta žinutė kažkokiu būdu buvo nematyta“, – interviu LRT televizijai ketvirtadienį sakė G. Nausėda.

Tiesa, G. Nausėda teigė, kad veikiausiai Prezidentūra informavo apie antrąjį A. Merkel pokalbį su Baltarusijos neteisėtu prezidentu. Tuo metu užsienio reikalų ministras viešai stebėjosi, kodėl jis nesulaukė jokių žinių dar apie pirmąjį Vokietijos kanclerės pokalbį su A. Lukašenka.

„Aš tiksliai neprisimenu, ar tai buvo pirmas ar antras pokalbis. Įvykiai sekė vienas kitą ir tikrai nebuvo taip, kad mes turėjome labai daug laiko reaguoti. Bet kažkurio, turbūt antrojo, pokalbio žinutė buvo išsiųsta ir parodyta kaip peržiūrėta“, – teigė prezidentas.

„Mes tikrai dalinamės visa informacija. Jei yra kažkokie komunikacijos trikdžiai, aš dar kartą primygtinai prašau ne tik užsienio reikalų ministro, bet ir premjerės, ir kitų ministrų – nebijokite skambinti. Mano koordinatės yra žinomos. Aš visada esu linkęs bendrauti. Darykime tai ateityje. Tos mūsų audros buteliuose arba arbatos stiklinėse – jos niekam nereikalingos“, – apibendrino G. Nausėda.

Nesutarimai kilo po A. Merkel skambučio A. Lukašenkai

Pastarąją savaitę už Lietuvos užsienio politiką atsakingų asmenų pozicijos išsiskyrė po Vokietijos kanclerės A. Merkel skambučio autokratiniam ir Vakarų šalių nepripažįstamam Baltarusijos lyderiui A. Lukašenkai.

Ketvirtadienį G. Landsbergis žurnalistams apgailestavo, kad, pasak jo, Vyriausybė informaciją apie A. Lukašenkos pokalbius su Vokietijos kanclere A. Merkel gavo ne iš Prezidentūros, o iš užsienio partnerių. Ministras akcentavo, kad tai yra labai negera praktika.

„Vienintelis žodis, kuriuo galiu apsakyti, – apmaudu. Tai apsunkina darbą. Informaciją mes dabar gauname per mūsų partnerius. Esame susitarę, kad būtume informuoti laiku“, – ketvirtadienį Seime komentavo G. Landsbergis.

Šimonytė: Merkel ir Lukašenkos pokalbiai kai kam galėjo sukurti iliuziją, kad situacija yra apraminta

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir Aliaksandro Lukašenkos pokalbiai kai kam galėjo sukurti iliuziją, jog situacija pasienyje su Baltarusija yra apraminta. Tačiau ministrė pirmininkė akcentuoja, kad Baltarusijos režimo lyderis ir toliau laukia pripažinimo signalų, o pokalbius su Vokietijos kanclere išnaudojo propagandos tikslais.

„Manau, kad tai galėjo kažkam sukurti iliuziją, kad ta situacija yra apraminta. Bet iš tų komentarų, kuriuos ponas A. Lukašenka vakar savo propagandiniuose kanaluose dalino, akivaizdu, kad jis laukia kažkokių pripažinimo signalų ir toliau kalba apie 2 tūkst. ar kažkiek žmonių pasiėmimą į Europos Sąjungą ar Vokietiją“, – LRT radijui antradienį sakė I. Šimonytė.

„Tai rezultatas buvo prognozuojamas, tai tiesiog buvo labiausiai išnaudota propagandos tikslais“, – pridūrė ji.

Vyriausybės vadovės teigimu, šios situacijos vienintelis teigiamas rezultatas yra tai, kad Baltarusijos pareigūnų į pasienį su Lietuva atstumtiems migrantams buvo suteikta pagalba.

„Vienintelis turbūt teigiamas šios situacijos rezultatas, jeigu jį galima taip pavadinti, tai, kad žmonės, kurie buvo sustumti į pasienį, laikinai yra patalpinti į kažkokias patalpas po stogu“, – sakė premjerė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)