„Nežinau, apie kuriuos klausimus ji kalbėjo, turint omenyje, kad ten yra labai daug klausimų, susijusių su, tarkime, ambasadorių paskyrimais. Tai nežinau, turbūt ponia A. Skaisgrytė tuos klausimus lygiai taip pat ir sau galėtų užsiduoti“, – žurnalistams Seime teigė I. Šimonytė.

„Todėl, kad, kaip mes puikiai žinome, ambasadorių kandidatūros yra skiriamos trijų institucijų sutarimu: tai yra Užsienio reikalų ministerijos teikimas, Užsienio reikalų komiteto pritarimas ir tuomet prezidentas su Vyriausybe jau galutinai tą kandidatą patvirtina“, – atkreipė dėmesį ji.

Premjerė akcentuoja, kad iš visų ambasadorių, kurie yra išvardinti interpeliacijos sąraše, nei vienas nesulaukė priekaištų.

„Neatsimenu buvus priekaištų nei Seimo URK, kuriame dirba tikrai ne vienas garbingas opozicijos atstovas, pasirašęs interpeliaciją G. Landsbergiui ir negirdėjau, kad tų priekaištų tiems kandidatams būtų buvę tada, kai kandidatai buvo tvirtinami. Lygiai taip pat pasakyčiau ir dėl Prezidentūros, todėl kad tie kandidatai yra suderinti ir patvirtinti. Tai, kokius konkrečiai klausimus turėjo omenyje ponia A. Skaisgirytė, gal ji pati tada ir komentuoja“, – sakė ji.

Antradienio ryte kalbėdama „Žinių radijui“ prezidento vyriausioji patarėja A. Skaisgirytė tvirtino, kad klausimai užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui parengtos interpeliacijos projekte yra pagrįsti.

„Klausimai tikrai yra pagrįsti. Jų kyla ir opozicijos teisė juos užduoti valdančiajam ministrui. Kalbant ne apie asmenybinius dalykus, o apie pačią klausimo esmę, turbūt reikėtų pasakyti taip – jei būtų dar prieš metus pasiektas tarppartinis susitarimas dėl užsienio politikos, ką prezidentas labai rėmė, matyt, šitos interpeliacijos nereikėtų, nes tiesiog ministras ir visa valdančioji dauguma vykdytų tą susitarimą“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė A. Skaisgirytė.

G. Landsbergis apgailestavo, kad opozicija klausimuose nusitaikė ir į diplomatinės tarnybos darbuotojus

Tuo tarpu pats G. Landsbergis apgailestavo dėl kai kurių opozicijos jam keliamų klausimų. Jo teigimu, politiniai oponentai turi teisę užduoti klausimus, tačiau, tikino ministras, visai be reikalo nusitaikyta ir į diplomatinės tarnybos darbuotojus.

„Viena yra užduoti klausimus ministrui, turėti apie jį nuomonę ir viskas čia yra tvarkoje. Tai yra demokratijos vienas iš pamatinių akmenų. Man gal šiek tiek apmaudu, kad į interpeliaciją buvo įtraukti klausimai su papildomais mūsų diplomatinės tarnybos žmonių vertinimais. Reikia suprasti, kad tai yra žmonės, kurie atstovauja valstybę ir jų reputacija yra vienas iš pagrindinių instrumentų jų darbe. Aš jais pasitikiu šimtu procentu. Noriu priminti, kad jie yra sulaukę šimtaprocentinio palaikymo tiek iš opozicijos, tiek iš valdančiosios daugumos juos tvirtinant. Jie turi sutelktą paramą ir pasitikėjimą visų pagrindinių valstybės institucijų, opozicijos ir valdančiosios daugumos“, – pirmadienį sakė G. Landsbergis.

Praėjusios savaitės ketvirtadienį Seimo opozicija surinko parašus užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio interpeliacijai. Politiniai oponentai ministrui parengė beveik 45 klausimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)