„Visiškai galutinai planas bus patvirtintas trečiadienį, šiandien sutarėme dėl pradžios momentų“, – sakė ji.

Premjerė kalbėjo, kad planas nėra „iškaltas akmenyje“.

„Viena verta situacija yra kintanti, mes turime būti labai atidūs ir stebėti, kaip kinta teigiamų atvejų skaičius, teigiamų testų skaičius ir situacija aplink Lietuvą“, – aiškino ji.

I. Šimonytė pabrėžė, kad Vyriausybė nusprendė prisiimti atsakomybę.

„Mes prisiimame tam tikrą riziką, nes ekspertai nerekomendavo kol kas atpalaiduoti atskirų ekonominių veiklų, bet Vyriausybė nusprendė tą riziką prisiimti. Todėl situaciją bus stebima akylai“, – žadėjo ministrė pirmininkė.

„Jūs turbūt suprantame puikiai, kad patariamoji ekspertų taryba yra tam, kad patartų. Sprendimus priima Vyriausybė. (…) Ekspertų nuomonė šiuo atveju yra kitokia“, – sakė ji.

Premjerė teigė, jog, kad karantino švelninimo plane yra keli rėžiai kiekvienam karantino scenarijui.

„Scenarijai yra ir dabar gana aiškūs, tos stambios grupės, spalvomis. Tai buvo paskelbta nuo pat pirmųjų dienų, kai ekspertai pateikė savo įžvalgas. Tie rodikliai turi slenksčius ir rėžius. Šiuo metu mes esame rėžyje tarp 200–500 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, tai yra raudonas scenarijus, judame link jo vidurio“, – apie dabartinę epidemiologinę situaciją kalbėjo Vyriausybės vadovė.

„Tam, kad nebūtų labai staigių pokyčių, plane ši spalva sudalinta į kelis subsektorius, scenarijus B – į du“, – planą pristatė I. Šimonytė.

Ji teigė, kad atlaisvinimai yra skirtingi pagal sritis. Kol kas dabar kalbama apie tuos atlaisvinimus, kurie nedidina didelio žmonių mobilumo.

Apie tam tikrus karantino laisvinimus žinių turėtų sulaukti ir ugdymo įstaigos.

„Švietimo bendruomenė gali tikėtis žinių per artimiausias kelias savaites. Labai norime išbandyti plataus masto testavimą mokyklose, tos žinios pirmiausia pasiektų pradinukus, vėliau – ir abiturientus“, – sakė ji.

Arūnas Dulkys, Ingrida Šimonytė

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo, kad pritarus karantino švelninimo planui, darbas bus intensyvus – pirmadieniais bus peržiūrimi duomenys, Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija (VESK) juos įvertins, bus sprendžiama dėl galimų karantino sąlygų atlaisvinimo.

A. Dulkys taip pat pažymėjo, kad Lietuvoje jau yra pirmoji „AstraZeneca“ vakcinos siunta.

„Šiame etape mes priėmėme sprendimą, kad vakciną naudosime pačia efektyviausia vakcinavimo schema – pradžioje skiepysime iki 55 metų amžiaus (…) pedagogus“, – sakė A. Dulkys.

Pasak jo, Valstybinė vaistų ir kontrolės tarnyba taip pat pateiks išvadą, kokio amžiaus gyventojai gali būti skiepyti „AstraZeneca“ vakcina ir kokiu intervalu siūloma skiepyti antrąja vakcinos doze.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (785)