„Prieš 3 metus Lukašenka pavogė rinkimus ir numalšino taikius protestus. Šiuo metu jis laiko apie 1,5 tūkst. politinių kalinių ir yra Rusijos bendrininkas kare prieš Ukrainą“, – trečiadienį socialiniame tinkle „X“ rašė I. Šimonytė.

„Baltarusijos režimas privalo sulaukti atsakomybės už nusikaltimus prieš savo žmones ir karo nusikaltimus Ukrainoje – dėl laisvos Baltarusijos ir taikios Europos”, – tvirtino politikė.

ELTA primena, kad prieš tris metus Baltarusijoje vyko Vakarų šalių nepripažįstami prezidento rinkimai, kuriuose neva 80,1 proc. balsų atiteko ilgamečiam šalį valdančiam Aliaksandrui Lukašenkai. Oficialiais duomenimis, opozicijos atstovė Sviatlana Cichanouskaja buvo antra su 10,12 proc. balsų, tačiau ji rezultatų nepripažino. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją dėl savo saugumo išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje.

Suklastoti rinkimai šalyje sukėlė milžinišką protestų bangą, tačiau Minsko režimas juos malšino smurtu – tūkstančiai buvo sulaikyti, keli žmonės žuvo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją