„Akivaizdu, kad atšaukti visiškai karantino kovo 1 dieną neturėsime jokių galimybių, nes tikrai situacija nebus tokia gera“, – sakė ministrė pirmininkė.

Ji teigė, kad kitą savaitę bus svarstoma, kokiomis sąlygomis bus pratęstas karantino galiojimas.

„Tų pakeitimų gali būti nemažai, jei situacija ir toliau klostysis gera linkme, visos diskusijos perkeliamos į kitą trečiadienį“, – trečiadienį teigė Vyriausybės vadovė.

Ministrė pirmininkė anonsavo, kad kitą savaitę gerų žinių galėtų sulaukti ir vis dar uždarytas kultūros sektorius.

Pasak jos, kultūros sektorius yra specifinis, dėl to jam galima pritaikyti ne visas sąlygas, kurios būna nustatytos kitoms sritims. Šiuo klausimu kultūros ministras Simonas Kairys rytoj susitiks su kultūros įstaigų vadovais.

„Manau, kad tikrai kitą savaitę galėsime sprendimus dėl kultūros įstaigų priimti. Tai nereiškia, kad galėsime organizuoti masinius renginius ar panašius dalykus – iki to dar toloka, bet kad galėtų mažais būriais, šeimomis žmonės aplankyti saugiai galeriją ir pažiūrėti kokią nors parodą, manau, kad apie tai galėsime tikrai kalbėti“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė teigė, jog kitos savaitės ministrų kabineto posėdyje galėtų būti apsispręsta ir dėl judėjimo ribojimų atsisakymo visose žiedinėse savivaldybėse.

„Yra keletas priežasčių, jeigu įvertinsime spalvinį (savivaldybių, aut. p.) ženklinimą, pamatysite, kad kai kuriais atvejais žiedinių ir didmiesčių savivaldybių spalvos skiriasi todėl, kad skiriasi atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų. Bet yra ir tokių situacijų, kai spalvos skiriasi todėl, kad teigiamų tyrimų dalis yra labai didelė.

Tas gali reikšti keletą dalykų: yra neproporcingai daug testuojamoje apimtyje, kur tikimybė sutikti koronavirusą yra gerokai didesnė. (…) Kuo greičiau savivaldybės pradės testuoti platesnę savo visuomenę, ne tik koncentruotas imtis, kur viruso tikimybė yra didelė, tuo labiau tie skaičiai lyginsis ir bus mažiau skirtumų, nulemtų aukštu teigiamų testų rodikliu“, – po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje sakė ministrė pirmininkė I. Šimonytė.

„Kadangi yra šie skirtumai ir kitą trečiadienį turėsime bendrą apsisprendimą dėl tolesnio karantino režimo, tai buvo sutarta, kad visus sprendimus atliksime vienu metu. Tikiuosi, kad per tą savaitę skirtumai sumažės, gal net išnyks. Ir galėsime kalbėti ne tik apie tris mažesnes, bet gal ir apie visas žiedines savivaldybes, paprastumo dėlei“, – teigė premjerė.

Ingrida Šimonytė

Šimonytė apie kaukių dėvėjimą: ekspertų nuomonė čia bus pagrindinė

I. Šimonytė pažymėjo, kad kol kas jokių sprendimų dėl galimų atlaisvinimų apsauginių kaukių dėvėjimo taisyklėse nėra.

„Vyriausybė nėra apsisprendusi ir ekspertų taryba nėra apsisprendusi. Ekspertų tarybos ekspertai, kurie dirba ties karantino režimo klausimais, turėjo susitikimą ta tema praėjusį penktadienį. Tose diskusijose dalyvavo ne tik tarybos nariai, bet ir kiti žmonės, kuriuo šiuo klausimu domisi arba kaukėms oponuoja tam, kad diskusija būtų kuo išsamesnė“, – sakė premjerė.

Pasak jos, profesorės Ramunės Kalėdienės vadovaujama grupė pateiks siūlymus ekspertų tarybai, kokie ir kokiomis sąlygomis gali būti įvesti pakeitimai dėl kaukių dėvėjimo.

„Čia mes pirmiausia kalbame apie atviras erdves, tikrai ne apie uždaras. Jei mes tokią rekomendaciją iš ekspertų tarybos gausime – apie tai, kad tas laisvinimas galėtų būti ir ankstesniame scenarijuje, ne taip, kaip dabar plane yra sudėliota, tai tikrai Vyriausybė šiuo klausimu visiškai pasikliaus tuo, ką pasiūlys ekspertai. Savo asmeninės nuomonės ir idėjų čia tikrai niekam nesiruošiame piršti, ekspertų nuomonė čia bus pagrindinė“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Karantinas

Paragino pranešti apie po vakcinos pasireiškusius šalutinius poveikius

Kalbėdama apie viešojoje erdvėje pasirodžiusius nusiskundimus dėl pasireiškusio šalutinio poveikio po „AstraZeneca“ vakcinos suleidimo, premjerė pažymėjo, kad visos Lietuvoje naudojamos vakcinos yra patvirtintos kaip saugios.

„Nėra didelė naujiena, kad skiepai gali turėti šalutinį poveikį, skirtingiems žmonėms skirtingas tas poveikis pasireiškia. Yra aprašymuose pateikiama, kad kažkas gali jausti panašius į gripą simptomus, kažką gali krėsti šaltkrėtis, kažkam gali pasireikšti raumenų skausmas. (…) Būtų labai gerai, kad žmonės, kurie jaučia stipresnį nei atrodytų suprantamas šalutinis poveikis, būtinai apie tai praneštų Valstybinei Vaistų kontrolės tarnybai“, – sakė I. Šimonytė.

Jos teigimu, kol kas visi šalutiniai poveikiai, apie kuriuos yra pranešta, atitinka nurodytus galimus šalutinius poveikius vakcinų aprašymuose.

„Nesaugių vakcinų tikrai neleistume naudoti, bet situaciją stebime. (…) Kažkokios labai didelės duomenų eilutės ir išsamaus vertinimo, kokia yra dalis žmonių, kurie pajuto tuos simptomus nuo bendros skiepytų asmenų imties, neturime, bet praktiškai nuo bet kurių vaistų naudojimo kažkokia dalis tokių žmonių būna“, – paaiškino premjerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1415)