Jis teigė, jog tai puiki proga Lietuvai pasitempti, kai tokį sprendimą jau yra priėmusi tiek Estija, tiek ir Latvija.

„Mane pradžiugino situacija Latvijoje. Sveikinu broliukus, tikrai sveikinu. Tai gera paskata ir mums, lietuviams. Noriu priminti, kad šiuo metu Europos Sąjungoje (ES) liko 6 šalys, kuriose yra niekaip nereglamentuotas partnerystės įstatymas arba dviejų tos pačios lyties asmenų gyvenimas.

Tarp jų: Latvija, Lietuva, Lenkija. Dabar, aišku, bendrai žiūrint Latvija vejasi Estiją. Ir tada mes matome, kad Lietuvai tikrai reikia pasitempti. Galvoju, kad gal tai bus įkvėpimas mūsų Seimo nariams. O to įkvėpimo tikrai reikės“, – LNK vidurdienio žiniose penktadienį kalbėjo V. Simonko.

Jis svarstė, jog prieš artėjančius kitų metų rinkimų toks priimtas sprendimas leistų „paimti ir tam tikrus balsus“.

LNK eteryje Lietuvos gėjų lygos vadovas neatmetė, kad pasiekti sprendimą Latvijoje galėjo padėti ir šios šalies prezidentas E. Rinkevičius, kuris savo netradicinės orientacijos neslepia. Yra ir kitų priežasčių, sakė V. Simonko.

„Būtent Latvijos prezidentas irgi yra įkvėpėjas šios situacijos. Nereikia pamiršti, kad prieš trejus metus buvo Latvijos Konstitucinio Teismo sprendimas, kuris buvo nurodęs, kad reikia reglamentuoti dviejų asmenų gyvenimą kartu. Man atrodo, kad Latvijos parlamentas į tai atsižvelgė“, – kalbėjo pašnekovas.

Visgi, Latvijos parlamento opozicija pasiekė savo, surinko parašus, šalies prezidentas juos priėmė ir dabar bus duodamas 2 mėnesių laikotarpis, kai parlamentarai turės rinkti parašus dėl galimo referendumo. Opozicija yra pasirengusi per 2 mėnesius surinkti daugiau nei 150 tūkst. parašų.

„Ko tikrai nelinkėčiau Latvijai. Bet pats faktas, kad įvyko stebuklas balsavime – reikėtų dėlioti panašiai ir Lietuvoje“, – sakė V. Simonko.

Paklaustas, kodėl konkrečiai Latvijai nelinki šio klausimos spręsti referendumo būdu, Lietuvos gėjų lygos vadovas tikino, jog tai nėra mirties nuosprendis pačiai idėjai.

„Manau, kad kelias bus ilgesnis, darbo reikės įdėti nemažai. O kas sakė, kad bus lengva? Tada reikės padirbėti visiems. Bet visko gali būti“, – vylėsi jis.

Lietuvos gėjų lygos vadovas teigė, jog ši žinia iš Latvijos tiesiog rodo, kad kelias nebus lengvas, reikia kalbėti ir rodyti pozityvumą.

„Įkvėpimas dabar turi būti Estija“, – pabrėžė V. Simonko.

V. Simonko priminė, jog Lietuvoje civilinei sąjungai beliko vienas priėmimo balsavimas. Tad, pasak pašnekovo, balsavimo laikas turi būti pasirinktas tinkamas, kai jis gali pavykti.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su V. Simonko žiūrėkite čia:

.