2022 metų kovą V. Šiliausko name per kratą pareigūnai aptiko 240 tūkst. 930 eurų grynųjų pinigų, jie buvo slepiami stiklainiuose, vokuose.

Išmontavus lubose įrengtą šviestuvą, gipso lubų ertmėje rastas stiklainis su 10 tūkst. eurų. Užfiksavus pinigų slėpimo požymius, krata dar kartą detaliai buvo atliekama, išmontuojant lubose įrengtus šviestuvus, oro vėdinimo difuzorius. Rūbinėje išmontavus šviestuvą, rasti ir paimti grynieji pinigai, kurie buvo supakuoti į aštuonis sandarius plastikinius paketus ir vieną uždarytą stiklainį, buvo rasta 170 tūkst. eurų. Teismo nuosprendyje rašoma, kad korupcija įtartas valdininkas pinigų gera valia pareigūnams nepateikė.

Ryte kratą pradėję pareigūnai, ją baigė po vidurnakčio, ji truko daugiau nei 15 valandų.

V. Šiliausko gyvenamojoje vietoje per kratą rastus ir paimtus pinigus visą šį laiką saugojo ikiteisminį tyrimą tyrimą byloje atlikusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

„Teismo sprendimu, kratos metu rastų ir teismo sprendimu konfiskuotų pinigų perdavimas Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) įvykdytas. Pavedimas iš Specialiųjų tyrimų tarnybos sąskaitos į VMI sąskaitą buvo atliktas kovo 6 d.“, – Eltą informavo STT atstovė Julija Gorovniovaitė.

Tuo metu kitą nedidelę kyšio dalį – šiek tiek daugiau nei 19 tūkst. eurų – V. Šiliauskas pareigūnams nurodė išleidęs. Todėl kratos metu šios sumos pareigūnai nerado. Kaip nurodo Apeliacinis teismas – 19 tūkst. 070 eurų – tai skirtumas tarp V. Šiliausko duoto kyšio dalies ir jo gyvenamojoje vietoje rastos pinigų sumos.

Daugiau nei 19 tūkst. eurų nuteistasis buvo įmokėjęs į Kauno apygardos teismo sąskaitą pernai rugsėjo 11 dieną kaip žalos atlyginimą. Šio teismo atstovė Milda Kryžė Eltą informavo, kad šiemet, vasario 29 dieną, kitą dieną po Apeliacinio teismo nuosprendžio įsiteisėjimo, pinigai buvo pervesti VMI.

ELTA primena, kad vasario 28 dieną Apeliacinis teismas sugriežtino bausmę A. Šiliauskui ir skyrė jam įkalinimą 3 metams ir 4 mėnesiams.

Apeliacinis teismas paskelbė, kad vieno didžiausio kyšio Lietuvoje reikalavimas ir paėmimas nesudaro pagrindo skirti nepagrįstai švelnesnę bausmę už šį sunkų nusikaltimą, kurį V. Šiliauskas pripažino tik tada, kai buvo surinkti visi jo kaltę pagrindžiantys duomenys. Ankstesniu nuosprendžiu aukštas pareigas ėjusiam buvusiam valdininkui buvo skirta 65 tūkst. eurų bauda ir 7 metus uždrausta dirbti valstybės tarnyboje.

„Teisingos bausmės parinkimas priklauso nuo objektyviai egzistuojančių aplinkybių, vertinant jas ne vien iš kaltininko pozicijų, bet ir pagal byloje nustatytas faktines aplinkybes, atsižvelgiant į skirtingų interesų pusiausvyrą. Teisingumo principo įgyvendinimas negali būti suprantamas vienpusiškai, siejant tik su kaltininko interesais, nes tai neatitiktų bausmės paskirties“, – paskelbė Lietuvos apeliacinio teismo trijų teisėjų kolegija.

Tuo metu Kauno apygardos teismas savo nuosprendyje akcentavo, kad V. Šiliauskas teisme visiškai pripažino savo kaltę, jo gailėjimasis buvo pripažintas lengvinančia aplinkybe, skiriant bausmę įvertinta ir tai, jog jo išsamių parodymų pagrindu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sisteminės korupcijos Kauno miesto savivaldybėje.

V. Šiliauskas laisvės atėmimo bausmę atlieka Kauno kalėjime. Jo advokatas kol kas neatskleidžia, ar teiks skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Bylos duomenimis, V. Šiliauskas 2021–2022 m. tiesiogiai reikalavo ir paėmė iš bendrovės „Autokausta“ vadovo Juozo Kriaučiūno kyšius, pastarasis kartais grynuosius pinigus įdėdavo į V. Šiliausko sklype esančią pašto dėžutę, pareigūnai užfiksavo, kaip į ją buvo įdedami 10-30 tūkst. eurų kyšiai. V. Šiliauskas aiškino, kad siekė iš V. Kriaučiūno gauti apie 300 tūkst. eurų, nes už tokią sumą esą planavo įsigyti namą Ispanijos saloje Tenerifėje.

Apeliacinis teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad turto tyrimo pažymos rodo, kad V. Šiliausko ir jo sutuoktinės išlaidos galimai viršijo pajamas daugiau nei 193 tūkstančiais eurų.

„Matyti, kad Vilus Šiliauskas yra turtingas žmogus“, – sakė teisėja Virginija Liudvinavičienė, pasak jos, ikiteisminio tyrimo metu laikinas nuosavybės teisių apribojimas per ikiteisminį tyrimą buvo taikomas 180 turtinių vienetų (žemės sklypams, pastatams), priklausančių V. Šiliauskui.

„Todėl net maksimali bauda bausmės tikslų nepasiektų“, – sakė teisėja.