„Esant aukštam grėsmės lygiui atnaujintas priedangos planas užtikrins savalaikį ir operatyvų pajėgų pastiprinimą Lietuvos pasienyje ir tam nereikės papildomo tarpinstitucinio derinimo“, – skelbiama ministerijos pranešime.

Anot ministerijos, Valstybės sienos apsaugos priedangos planas reglamentuoja išorės sienos ir vidaus sienos apsaugą, kai paskelbiami sustiprintos valstybės sienos apsaugos režimai ar jų lygiai. Plane nustatyti kriterijai pagal grėsmių lygius, kada ir kokia apimtimi pasitelkiama Lietuvos kariuomenė, Šaulių sąjunga, kitos atsakingos žvalgybos institucijos ir tarnybos.

„Atnaujintame Valstybės sienos apsaugos priedangos plane numatytos konkrečios pajėgumų apimtys pagal grėsmės lygius ir pagalba pasieniečiams keičiantis grėsmėms pasienyje“, – pažymi vidaus reikalų viceministras Vitalij Dmitrijev.

Pabrėžiama, kad Valstybės sienos apsaugos plano tikslas – kompleksinėmis priemonėmis ir koordinuotais tarpinstituciniais ir, arba tarptautiniais veiksmais operatyviai ir proporcingai reaguoti į kylančias ar susidariusias grėsmes Lietuvos nacionaliniam bei valstybės sienos saugumui, užtikrinti patikimą valstybės sienos apsaugą ir valstybės sienos kirtimo kontrolę.

ELTA primena, kad Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė kartu su krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku ir Lietuvos kariuomenės bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovais atnaujinto Valstybės sienos apsaugos priedangos plano projektą aptarė birželio pabaigoje.

Institucijoms pritarus galutiniam plano projektui, jis buvo perduotas Vyriausybei.

Tiesa, atnaujintą valstybės sienos apsaugos priedangos planą buvo tikimasi patvirtinti dar pernai rudenį, reaguojant į fizinio barjero su Baltarusija gadinimo atvejus.

Birželio pabaigoje prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys pažymėjo, kad Valstybės gynimo taryba (VGT) gavo patvirtinimus iš atsakingų institucijų, kad naujas sienos priedangos planą bus stengiamasi patvirtinti dar iki liepą vyksiančio NATO viršūnių susitikimo.