„Žmonės yra laisvi: jie nori – jungiasi, nori – nesijungia. Gali būti 31 atskiras tarybos narys, esmė yra kitur. Esmė yra, kad administracija paruoštų kokybiškus klausimus“, – LNK komentavo A. Visockas.

Tačiau savivaldybė gavo raštą, kad daugumą ir opoziciją suformuoti privaloma. Tą, anot Vyriausybės atstovų, nurodo įstatymas.

„Naujasis Vietos savivaldos įstatymas, tiksliau – jo redakcija nustato reikalvimą, kad turi būti savivaldybės tarybos dauguma, nes pagal daugumą ir mažumą yra formuojami komitetai, komisijos“, – LNK aiškino Vyriausybės atstovas Šiaulių ir Telšių apskrityse Rimvydas Pilibaitis.

Vyriausybės atstovo teigimu, nepatvirtinus daugumos, sunku sukontroliuoti įvairių komisijų sudėtį, užtikrinti daugumos ir mažumos proporcijas.

„Visa tokia grandinė leidžiasi žemyn vien dėl to, kad yra nesudaryta dauguma. Tada kyla daug klausimų: ar tie dariniai sudaryti ir veikia teisėtai“, – sakė R. Pilibaitis.

Rinkimus laimėjusio mero A. Visocko komitetas taryboje užsitikrino 18 mandatų iš 31, tad daugumą iš esmės kaip ir turėjo iškart. Opozicijoje likę tarybos nariai svarsto, kad meras taip elgiasi tyčia ir siekia naudos.

„Tam, kad galėtų komisijose, komitetuose turėti daugumą. Kai tu pasidarai, „išpūti“ komisijos dydį nerealų – padarai penkioliką narių, tai jei keli tavo nariai į posėdį neateis, o opozicija ateis visa, tu vis tiek turėsi daugumą“, – paaiškino Šiaulių tarybos narys Zakiras Medžidovas.

„Politiniai žaidimai, kurie turbūt niekur neveda. Miestas, aišku, kaip gyvuoja, taip ir gyvena, sprendimai yra priimami, bet politinės kultūros stoka jaučiama“, – komentavo kitas miesto tarybos narys Malik Agamalijev.

Anot jų, Visockas, nesudaręs daugumos, naudojasi naujo Vietos savivaldos įstatymo spragomis, priešinasi Vyriausybei.

„Netobulas naujasis įstatymas, kurį dabar galima išbandyti ir kurį dabar turbūt išbando merai, turintys miestuose ar rajonuose visišką rinkėjų pasitikėjimą“, – sakė M. Agamalijev.

„Mes sąmoningai į šitą konfliktą ėjom, kad parodytume šito naujo Savivaldos įstatymo ydingumą. Šitas įstatymas bus priverstas pasikeisti arba grįžti iki to, koks buvo prieš tai“, – sakė A. Visocko komiteto atstovas, tarybos narys Gintautas Lukošaitis.

A. Visockas pranešė, kad dėl daugumos nebuvimo Vyriausybės atstovas Šiauliams pagrasino tiesioginiu valdymu.

„Savivaldos talžymas yra prasidėjęs ir jis yra tarsi pagal planą, toks labai grubus. Čia tiesiog plano dalis – gąsdinama kažkokiais centrinės valdžios įvedimais, nepadarius kažko“, – teigė meras A. Visockas.

Tačiau Vyriausybės atstovas siūlo neskubėti su išvadomis.

„Teisines prielaidas turbūt galima įžvelgti ir tiesioginiam valdymui savivaldybėse, bet žinote, yra ilga procedūra, tame procese dalyvauja ir Vidaus reikalų ministerija, kuri teikia Vyriausybei siūlymus“, – sakė R. Pilibaitis.

Tuo tarpu vidaus reikalų ministrė Šiaulių mero pasisakymus apie tiesioginį valdymą vadina interpretacijomis.

„Oficialios informacijos VRM nėra gavusi ir jokių tokių ketinimų nėra. (...) Čia yra tiesiog mero interpretacija“, – žurnalistams sakė ministrė Agnė Bilotaitė.

Kad A. Visockas su Vyriausybe prieitų iki tiesioginio valdymo, netiki ir vietos tarybos nariai.

„Aš manau, kad nerealu, galbūt meras iki to nenueis, nenorės rizikuoti dėl tiesioginio valdymo, nes taip parodytų, kad jis yra silpnas vadovas“, – komentavo Z. Medžidovas.

„Manau, kad kažkurioje vietoje kažkas turės nusileisti, manau, kad merams geriausia būtų nusileisti – imtis iniciatyvos, pasiskelbti daugumomis, nes žmonės juos išrinko, jie turi pasitikėjimo mandatą ir dirbti toliau“, – teigė M. Agamalijev.

Tiesa, Šiaulių meras valdymą be įtvirtintos daugumos ir mažumos, kaip dabar yra Šiauliuose, laiko visos politikos ateities pavyzdžiu.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: