Vyrai dažniau žūsta, juos pakerta ligos, jie išvyksta gerovės ieškoti svetur. Per devynis mėnesius iš Šiaulių išvyko 1400 gyventojų – paskui dirbti svetur išvažiavusį vyrą, vėliau išvyksta ir likusi šeima.

Šiauliuose daugiausia vienišų moterų

Paskutiniais Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje nepraranda aktualumo vyrų stygiaus problema. 2013 metais šalyje tūkstančiui vyrų teko vidutiniškai 1171 moteris.

Etaplius.lt domėjosi, kokiuose rajonuose liko mažiausiai vyrų ir kokios jų mažėjimo priežastys.

Akmenės rajone skaičiai liudija tokią pat situaciją kaip ir visoje šalyje. Nuo vidurkio nedaug atsilieka Joniškio rajonas (1147 moterys tūkstančiui vyrų). Radviliškio rajone tūkstančiui vyrų tenka 136 moterimis daugiau, Pakruojo rajone – 121, Kelmės rajone – 113.

Mažiausias atotrūkis tarp vyrų ir moterų yra Šiaulių rajone. Čia vyro draugijos stokoja tik 105 moterys iš tūkstančio.

Šiauliai visoje apskrityje pelno moteriškiausio miesto statusą, nes čia tūkstančiui vyrų tenka 1259 moterys.

Merginų yra mažiau nei vaikinų

Nors Statistikos departamento duomenimis, vyrų mažėja, jaunuolių amžiaus grupėje situacija yra priešinga. 2013 metų pradžioje 14–29 metų amžiaus merginos sudarė 49 proc., vaikinai – 51 proc. jaunuolių.

Vidutiniškai 1 tūkst. 14–29 metų amžiaus vaikinų teko 951 to amžiaus mergina.

Paskutiniojo visuotinio gyventojų surašymo duomenimis, 2011 metais vidutinė tikėtina moterų gyvenimo trukmė siekė 79,14 metų, o vyrų tik 68,05 metų.

Šiauliuose iki rugsėjo 1-osios įregistruota 1012 mirusių žmonių, iš jų 476 vyrai, 536 moterys. Apsinuodiję alkoholiu mirė 6 žmonės, nužudyti 8, nusižudė 22, nelaimingų atsitikimų metu žuvo 32 šiauliečiai.

Moterys save labiau tausoja

Nors berniukų, kaip skelbia Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyrius, gimsta daugiau nei mergaičių (iki rugsėjo 1-osios gimė 955 kūdikiai, iš jų 465 mergaitės, 490 berniukų, 11 dvynukų porų), bėgant metams vyrų gretos retėja ir pensinio amžiaus moterys laiką dažniausiai leidžia vienos.

„Nors berniukų gimsta daugiau, daugiau jų bėgant metams ir neišgyvena. Vyrai dažniau žūsta avarijose, jie patenka į nelaimingus atsitikimus, dažniau dirba sunkius darbus, susižaloja. Žiūrėk, tai žemės užgriuvo, tai lentpjūvėje susižalojo, ranką į kokį nors agregatą įkišo, – vardija vyrų mirtingumo priežastis Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties vadovė Eugenija Kukaitienė. – Be to, vyrai dažniau geria alkoholį, rečiau pavalgo, mažiau rūpinasi savo sveikata, dažniau suserga kasos, skrandžio ligomis.“

Anot gydytojos, moterys labiau save prisižiūri, važiuoja į sanatorijas, eina į masažus, lankosi pas gydytojus, atsakingiau vartoja vaistus. „Vyrų gyvenimo trukmė yra trumpesnė, tad juos reikia saugoti kaip nykstančią rūšį“, – šypsosi gydytoja.

Į užsienį dažniausiai išvažiuoja mokyklą baigęs jaunimas

Vyrų mažėjimui įtakos turi ir Šiauliuose juntama padidėjusi emigracijos banga. Nuo sausio 1-osios į užsienį yra išvykę jau 1400 šiauliečių. Tai tas pats kas išnyktų dvi mokyklos.

„Dažniausiai išvažiuoja ką tik mokyklą baigę jaunuoliai, daugiausia jų – 19-mečiai, studijuoti svetur važiuoja studentai. Būna, kad po studijų užsienyje šiauliečiai išvyksta ir dirbti. Visokių situacijų būna. Dažnai pasitaiko, kad svetur išvažiuoja vyras, po metų ar kitų paskui jį patraukia ir žmona su vaiku“, – sako Šiaulių miesto savivaldybės Kanceliarijos skyriaus Asmenų aptarnavimo poskyrio vyr. specialistė Roma Sabeckienė.

Anot specialistės, pasitaiko, kai išvykęs šiaulietis po vasaros darbų grįžta į gimtąjį miestą, bet po kurio laiko ir vėl išvažiuoja.

„Kai gyventojo klausiame, dėl kokios priežasties jis keičia gyvenamąją vietą – vyksta studijuoti ar dirbti, dažniausiai jis tik kukliai nuleidžia galvą ir sako, kad dirbti. Grįžę šiauliečiai dažnai ir vėl išvažiuoja, tik šį kartą negrįžtamai“, – konstatuoja R. Sabeckienė.