Tiksli pirmojo naujos kadencijos Seimo posėdžio data dar nėra žinoma. Tačiau tai turėtų įvykti maždaug antrosios lapkričio savaitės pabaigoje. Sulig pirmuoju posėdžiu, prasidės ir pinigų išeinantiems parlamentarams, jų padėjėjams ir sekretoriams skaičiavimas.

Skaičiuoja paskutines savaites

Iki paskutinio šios kadencijos Seimo posėdžio liko mažiau nei trys savaitės. Netrukus po jo, į pirmą posėdį rinksis naujos kadencijos parlamentarai.

„Seimo valdyba yra patvirtinusi dabartinio Seimo darbo grafiką. Grafike paskutinis posėdis turėtų būti lapkričio 13 d. Bet tai nereiškia, kad Seimas baigia darbą. Pagal Statutą ir kitus teisės aktus, senas Seimas baigia darbą tą dieną, kai susirenka naujo šaukimo Seimas“, - DELFI teigė Seimo kancleris Jonas Milerius.

Pasak jo, pirmojo naujo Seimo posėdžio galima tikėtis lapkričio 15 d., ketvirtadienį.

Išeitinės dydis – iki 6 mėnesių atlyginimo

Pirmąją naujos kadencijos Seimo darbo dieną parlamente prasidės pinigų skaičiavimas. Išeitines teks išmokėti visiems į naują Seimą nepatekusiems parlamentarams ir jų komandų nariams.

„Nuo tos dienos yra atsiskaitoma ir su visais Seimo nariais: išmokami jiems atlyginimai už dalį mėnesio – nuo 1-osios iki 15-osios dienos – ir, pagal dabartinius teisės aktus, visa kompensacija tiems, kurie išeina iš Seimo“, - tęsė J. Milerius.

Pasak jo, preliminariais skaičiavimais, vien naujame Seime nebebūsiančių parlamentarų išeitinėms gali prireikti 2,5-3 mln. Lt.

„Jeigu Seimo nariai buvę tik vieną kadenciją, o atrodo, kad su didžiąja dalimi (išeinančių parlamentarų – DELFI) taip ir bus, jiems priklausys 4 mėnesių atlyginimas. Yra keli, išdirbę ne pilną kadenciją – jiems, jeigu išdirbo dvejus metus, priklauso 2 mėnesių kompensacija, jeigu 3 metus – 3 mėnesių, - teigė J. Milerius, pažymėdamas, kad daugiau kaip vieną kadenciją Seime išbuvusiems politikams kompensacija negalės viršyti 6 mėnesių darbo užmokesčio sumos. - Tiksliau galėsime pasakyti po rinkimų, (...) bet pagal dabartinius sąrašus, ką mes matome, Seimo nariams išeitinėms gali prireikti nuo 2,5 mln. iki 3 mln. Lt. Įskaitant visus mokesčius: „Sodrą“, pajamų mokestį ir t.t. Čia ne „į rankas“, jokiu būdu.“

O prie šio katilo pridėjus politinio pasitikėjimo tarnautojų neišnaudotas atostogas, bendra suma gali siekti ir 4 mln. litų.

„Tą pačią dieną turime atsiskaityti su visais politinio asmeninio pasitikėjimo darbuotojais: frakcijų referentais, Seimo narių padėjėjais, sekretoriais, Seimo pirmininkės ir vicepirmininkų padėjėjais, patarėjais, sekretoriais. Visiems turime išmokėti atlyginimą už atidirbtas dienas, už nepanaudotas atostogas. Tie, kurie bus priimti iš naujo, jau kitą dieną gali grįžti pas tuos pačius Seimo narius. O tie, kurie neras darbo ar norės pailsėti, galės tai daryti iki mėnesio. Ir kanceliarija jiems po mėnesio turės išmokėti mėnesinį atlyginimą. Su sąlyga, kad jie neįsidarbina. (...) O Seimo narių padėjėjams ir sekretoriams, kurie iki šios dienos dar turės sukaupę neišnaudotų atostogų, kad padengtume tas neišnaudotas atostogas, reikės 1,1 mln. Lt“, - skaičiavo J. Milerius.

Kanclerio skaičiavimais, ateinančioje Seimo kadencijoje naujų parlamentarų gali būti apie pusę: „nuo 55 iki 75“.

Seimas darbą pradeda ne visas – ne pirmą kartą

Jau dabar aišku, kad priesaikas duos ne visas naujas Seimas. Konstitucinis Teismas nutarė, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) teisėtai panaikino rinkimų rezultatus Zarasų-Visagino apygardoje, taigi čia išrinkto parlamentaro Seime kol kas nebus, o priesaikas duos ne daugiau kaip 140 politikų.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas DELFI teigė, kad tai ne pirmas atvejis, kuomet naują kadenciją Seimas pradeda su mažiau nei 141 nariu.

„Būdavo tokių atvejų, kada ne visas Seimas išrenkamas. Anksčiau įstatymai buvo žymiai griežtesni dėl rinkėjų aktyvumo: buvo toks mechanizmas, kad jeigu nėra pakankamo rinkėjų aktyvumo, kai kuriose apygardose gali būti ir neišrenkami Seimo nariai. Ar 2004, ar 2000 m. Seime gal keturių narių trūko“, - kalbėjo Z. Vaigauskas.

Z. Vaigausko teigimu, jeigu procesas vyks be didesnių trikdžių, pirmasis naujo Seimo posėdis turėtų būti surengtas apie lapkričio 15 d. Tikslią datą savo dekretu po rinkimų turės nustatyti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Per pirmąjį Seimo posėdį dabartinė Vyriausybė turės grąžinti įgaliojimus. Tiesa, ji laikinai dirbs toliau – iki naujo Ministrų kabineto sudarymo. Šis procesas, suformavus valdančiąją daugumą Seime, paprastai užtrunka apie mėnesį.