Naujas taisykles praėjusią savaitę paskelbė Romos katalikų bažnyčia. Manoma, kad testai taip pat padės nustatyti, kurie kandidatai linkę į homoseksualumą.

Pabrėžiama, kad šie testai bus pildomi savanoriškai, tačiau kai kuriais atvejais kunigai gali jų pareikalauti. Gairėse numatyta, kad kandidato, kuriam sunku laikytis celibato, prašymas dėl studijų bus atmestas. Taip gali atsitikti, jei celibatą jis laiko be galo sunkia našta, keliančia pavojų jo emociniam stabilumui.

Vatikanas teigia, kad kunigai privalo „teigiamai ir stabiliai priimti savo vyrišką tapatybę“, o testai padės nustatyti, kurie kandidatai yra nebrandūs.

Dokumente rašoma: „Nebrandumą nurodo, pvz., stiprios emocinės priklausomybės, pastebimas laisvės santykiuose nebuvimas, pernelyg griežtas būdas, ištikimybės stoka, neaiški seksualinė tapatybė, giliai įsišakniję homoseksualiniai polinkiai ir pan. Nustačius bent vieną iš šių tendencijų, kandidatui nebus leista studijuoti toliau.“

Lietuvoje su būsimais klierikais bendrauja psichologas

„Lietuvoje ir dabar priimant kandidatus į seminariją organizuojami susitikimai su psichologais, būna pokalbiai. Minėtas dokumentas tėra viena iš Vatikano kongregacijos parengtų gairių, eilinis dokumentas, iš naujo aptariantis priėmimo į seminariją gaires. Tai tik siūlymai, kad būtų pasinaudota patyrusių psichologų, psichologų-dvasininkų paslaugomis, metodais, bandant išsiaiškinti asmenybės brandos būseną“, - DELFI sakė Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininko, Kauno arkivyskupo metropolito Sigito Tamkevičiaus atstovas spaudai Darius Chmieliauskas.

Dokumentu, anot LVK atstovo, skatinama į tai dar labiau atkreipti dėmesį. D. Chmieliausko teigimu, gavę Vatikano atnaujintas gaires, vyskupai jas skaitys ir ieškos, „kas turi būti dar geriau daroma, aktualinama seminarijose“. D. Chmieliauskas sakė, kad metodika, kai vertinamos ne tik kandidatų į kunigus žinios, tikėjimo pagrindai, bet ir psichologinė branda, Lietuvoje pradėta taikyti šaliai atgavus nepriklausomybę.

DELFI primena, kad Lietuvoje pastaraisiais metais kunigo kelią renkasi vis mažiau jaunuolių.

Kunigų aukos į naujovę žiūri skeptiškai

Kaip pranešė BBC, kai kuriose seminarijose psichologiniai testai naudojami jau penkiasdešimt metų. 2005 m. Vatikano dokumente teigiama, kad vyrams kunigais leidžiama tapti tik tuomet, jei polinkį į homoseksualizmą jie sugebėjo užgniaužti trejus metus.

Tačiau per pastaruosius kelerius metus išleidusi didžiules pinigų sumas teismo procesams, Romos katalikų bažnyčia nusprendė pradėti taikyti ne tokius tolerantiškus metodus.

JAV įsikūrusi kunigų seksualinės prievartos aukų organizacija „The Survivors Network of Those Abused by Priests“ (SNAP) paskelbė pareiškimą, jog naujosios priemonės nepadės išspręsti seksualinės prievartos bažnyčioje problemos.

„Katalikų pareigūnai ir toliau koncentruojasi į pažeidėjus ir ignoruoja didesnę problemą - praktiškai nepakitusią slaptumo atmosferą Bažnyčioje ir netikrinamą valdžią hierarchijoje. Šie veiksniai, kurie yra giliai įsišakniję Bažnyčioje, sukuria palankias sąlygas į seksualinę prievartą linkusiems dvasininkams ir padeda nuslėpti tokio pobūdžio nusikaltimus“, - skelbiama pareiškime.