„Šiuo įstatymo keitimu norima sustiprinti instituciją. Matome vadybinių, kitų problemų, kurios kaupiasi jau tikrai ne vienerius metus. Institucija gyvuoja jau 30 metų, o įstatymas yra rengtas 1997 metais, todėl jį reikia peržiūrėti, matant naujus centrui kylančius iššūkius“, – Eltai teigė P. Kuzmickienė.

Įstaigą siūlo pervadinti Totalitarinių režimų tyrimų centru

Šiuo įstatymo projektu yra siūloma pervadinti LGGRTC Totalitarinių režimų tyrimų centru. P. Kuzmickienė tikisi, kad naujasis įstaigos pavadinimas labiau atlieps centro tyrimų lauko platumą.

„Norima ir per pavadinimą rodyti centro tyrimų ir veiklos spektro platumą. Todėl siūloma įstaigą pervadinti Totalitarinių režimų tyrimų centru, siekiant, kad pavadinimas aprėptų abu totalitarinius režimus bei visus karo nusikaltimus bei nusikaltimus žmogiškumui“, – paaiškino parlamentarė.

Politikė viliasi, kad naujasis pavadinimas pasitarnaus ir įstaigai plėtojant tarptautinius tyrimus bei bus labiau identifikuojamas tarptautinėje erdvėje.

„Vis dėlto pagal esamą pavadinimą sudėtinga tarptautinei bendruomenei suprasti, kad čia ir platesnis laukas tyrimų, o naujasis pavadinimas padėtų geriau prisistatyti pačiam centrui, nes centro viena iš labai svarbių misijų vis dėlto yra tarptautiškumas, buvimas tarptautinių mokslinių tyrimų erdvėje“, – akcentavo ji.

Siūloma steigti naują valdymo organą – tarybą

Įstatymo pataisomis taip pat siūloma įsteigti naują centro valdymo organą – tarybą. P. Kuzmickienė atkreipia dėmesį, kad ši būtinybė buvo paminėta dar 2021 metais, kai dėl tuo metu susidariusios situacijos LGGRTC buvo sudaryta darbo grupė, turėjusi pateikti rekomendacijas tolesniam įstaigos darbui.

„2021 metais buvo pasiūlymas kaip taisyti situaciją, tai vienas iš siūlymų buvo įsteigti išorinę tarybą, suprantant tai, kad centrui iš susidariusios padėties įvairūs ekspertai gali padėti išeiti ir sustiprinti veiklą“, – prieš kelis metus LGGRTC susidariusią situaciją, kurios epicentre atsirado buvęs įstaigos direktorius Adas Jakubauskas, priminė P. Kuzmickienė.

Politikė atkreipia dėmesį, kad šią tarybą sudarytų 11 atstovų, deleguotų iš skirtingų institucijų.

„Centrui vadovauja direktorius ir taryba, o taryba sudaroma iš 11 atstovų, deleguotų iš įvairių institucijų: penkis narius deleguotų Universitetų rektorių konferencija, taip pat po narį Prezidentūra, Vyriausybė, Seimas, derindamas su politinių kalinių, tremtinių organizacijomis, taip pat į tarybą įeitų Istorijos universiteto atstovas, Muziejų asociacijos atstovas“, – sakė parlamentarė.

Projekte numatoma, kad taryba tvirtins centro mokslinių tyrimų krypčių sąrašą, įstaigos ilgalaikius strateginius ir metinius veiklos planus, taip pat priims sprendimus ir dėl kitų jos kompetencijai priskirtų klausimų.

Naujasis LGGRTC direktorius situaciją stabilizavo, bet reikia sisteminių pokyčių

LGGRTC pertvarką inicijuojanti P. Kuzmickienė akcentuoja, kad centro generaliniu direktoriumi 2021 metais paskirtas Arūnas Bubnys įstaigoje atnešė teigiamų pokyčių. Visgi, pasak jos, centrui reikalingos ir sisteminės pertvarkos.

„Man atrodo, kad iš tos sudėtingos situacijos dabartiniam vadovui tikrai pavyko išeiti ir išvesti savo bendruomenę. Ir galima tikrai pasidžiaugti, kad nesiimta buvo kažkokių persekiojimų arba muštynių. Tačiau to nepakanka matant, kokie yra iššūkiai ir ko reikia istorijos laukui, kokio stiprumo organizacijos reikia“, – teigė P. Kuzmickienė.

„Neužtenka tik šiek tiek gydyti žaizdas, reikia kad tas organizmas atsinaujintų. Organizacijai jau 30 metų (...), vis dėlto tas supratimas irgi pasikeitęs, reikia tai įvertinti“, – pridūrė ji.

LGGRTC dėmesio sulaukė 2021 metų pradžioje, kai įstaigos viduje kilo įtampos. Įtampas centre pakurstė tai, kad tuometinis įstaigos generalinis direktorius A. Jakubauskas atleido istorikę Mingailę Jurkutę, kuri LGGRTC vadovybei negailėjo aštrios kritikos.

Po kelis mėnesius užsitęsusios krizės centro viduje, Seimas po slapto balsavimo atleido A. Jakubauską iš pareigų. Tai, kad jis nesusitvarko su einamomis pareigomis, konstatavo ir Seimo valdybos sudaryta parlamentarų darbo grupė.

Naujuoju centro direktoriumi 2021 metų balandžio mėnesį buvo paskirtas A. Bubnys.

Pagal įstatymą LGGRTC direktorių skiria ir atleidžia Seimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją