„Aš manau, kad šiandien jaunai Lietuvos demokratijai yra labai gera diena. Pajuokaujant galima sakyti, kad mano kadencija šiame Seime nepraėjo veltui – vieną gerą darbą padaryti pavyko“, – žurnalistams po slapto balsavimo dėl P. Gražulio mandato panaikinimo kalbėjo T. V. Raskevičius.

„O kalbant rimčiau, šiandien Seimas išsiuntė labai aiškų signalą, kad Seimo nariams galioja tam tikras padorumo ir etikos standartas“, – pridūrė „laisvietis“.

T. V. Raskevičius mano, kad panaikinus P. Gražulio mandatą Seime darbas vyks konstruktyviau.

„Nėra čia ko majačintis salėje, nėra čia ko spaudinėti kitų mygtukus. Vis dėlto, čia yra tautos atstovybė, o ne asmeninės kažkokios parodomosios platformos generavimas. Tai aš šiandien sakau – „Petrai, sudie“ ir manau, kad darbas Seime po šios dienos sprendimo bus konstruktyvesnis“, – sakė politikas.

Jis nesureikšmino ir to, kad P. Gražulio mandatas panaikintas maža balsų persvara.

„Koks skirtumas – du balsai ar trys balsai. Rezultatas yra geras – 86 balsai už, Seimas savo žodį pasakė“, – komentavo balsavimą T. V. Raskevičius.

A. Širinskienė: valdantieji buvo priversti persigalvoti

Savo ruožtu Mišrios grupės seniūnė Agnė Širinskienė teigia, kad pirminiais skaičiavimais balsų būtų nepakakę. Jos manymu, paremti apkaltą buvo įkalbėti valdančiojoje koalicijoje anksčiau skeptiškai dėl mandato panaikinimo nusiteikę nariai.

„Panašu, kad valdantiesiems pavyko savo nariams išlaužyti rankas. Opozicijoje skaičius buvo maždaug aiškus, buvo neaišku tik dėl 6 konservatorių ir liberalų. Jie planavo nedalyvauti arba balsuoti kitaip, matyt, jie dėl kažkokių priežasčių persigalvojo“, – žurnalistams komentavo A. Širinskienė.

„Opozicijoje kas balsuos mes maždaug įsivaizdavome, nes buvo grupė žmonių, kaip jūs ir matėte, kurie nuolat paremdavo ir viešuose balsavimuose“, – pridūrė ji.

„Valstiečiai“: matome, kad valdančioji koalicija didesnė

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė akcentavo, kad „valstiečiai“ laikėsi anksčiau išsakytos pozicijos ir apkaltos iniciatyvos P. Gražuliui nepalaikė.

„Kaip ir minėjome, frakcija (balsavime – ELTA) nedalyvavo – tokį buvome priėmę sprendimą“, – žurnalistams Seime teigė A. Norkienė.

„Manome, kad tai buvo iš dalies naudingai valdančiajai daugumai šitos pastovios kalbos apie Petrą, nesprendžiant kitų problemų, kurios tikrai turi būti sprendžiamos valstybėje“, – pridūrė politikė.

Ji taip pat stebėjosi, kaip P. Gražulio apkaltos iniciatyvai pakako Seimo balsų.

„Matome, kad šita koalicija yra platesnė nei iš tikrųjų“, – sakė A. Norkienė.

V. Čmilytės-Nielsen apie apkaltą P. Gražuliui: Seimas parodė, kad KT išvada nėra tušti žodžiai

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad jos nenustebino parlamento sprendimas naikinti Petro Gražulio mandatą. Pasak jos, sprendimas palaikyti šiurkščiai Konstituciją pažeidusio parlamentaro apkaltą įrodė, kad Seimui rūpi jo reputacija.

„Nenustebino. Parodo, kad kalbos apie Seimo reputaciją nėra tušti žodžiai ir sprendimas, kuris buvo visgi dėl Seimo nario šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo, Seimo priimtas“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Kiekvieną kartą tai yra individualus sprendimas. Šįkart Seimas apsisprendė taip ir parodė, kad KT išvada nėra tušti žodžiai Seimui“, – sakė parlamento vadovė.

Visgi V. Čmilytė-Nielsen pripažino, kad tai, jog sprendimą naikinti P. Gražulio mandatą Seimas priėmė tik dviejų balsų atsvara, parodo, jog ne visiems parlamentaras šis klausimas buvo vienodai svarbus.

„Bet aš manyčiau, kad dabar nebėra prasmės labai kažkaip analizuoti, sprendimas priimtas, balsų pakako. Konstatuojame tai ir judame toliau“, – pabrėžė Seimo pirmininkė.

Už P. Gražulio mandato panaikinimą pirmadienį balsavo 86 Seimo nariai, prieš pasisakė 8, susilaikė 4 parlamentarai. Taip pat rasti 7 sugadinti biuleteniai.

Balsavime dalyvavo visų valdančiųjų frakcijų atstovai, taip pat Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“, Darbo partijos, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijų atstovai. Visgi prie balsadėžės nepasirodė Mišrios Seimo narių grupės ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai.

Nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį balsavo ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių tai yra 85 parlamentarai.

Mandato netekusiam parlamentarui P. Gražuliui bus 10 metų uždrausta kandidatuoti į Seimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)