Parlamentarai atkreipia dėmesį, kad Vyriausybė, ignoruodama Seimo URK poziciją dėl ambasadorių tolesnio darbo bei savavališkai inicijuodama jų atšaukimą, pažeidė Seimo statuto 68 straipsnio 9 punkto nuostatą, grubiai sulaužė 23 metų bendradarbiavimo su Seimo Užsienio reikalų komitetu tradiciją bei išdavė leidžiamosios ir vykdomosios valdžių bendradarbiavimo principą, garantuojamą Konstitucijos.

„Manome, jog sukurdama šį teisės ir demokratinio valdymo principams priešingą precedentą, Vyriausybė stipriai pakenkė Seimo, kaip pagrindinės Tautai atstovaujančios institucijos, autoritetui bei apsunkino tolesnio konstruktyvaus tarpinstitucinio bendradarbiavimo galimybes", - teigia kreipimosi autoriai.

Kreipimesi pažymima, kad Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdyje užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius nesupažindino komiteto narių su atlikto tyrimo medžiaga, o 2013-08-27, prieš pat Vyriausybės sprendimą, pasirodė pareiškimas ir apie papildomą - taigi paskutinio posėdžio metu nuo Užsienio reikalų komiteto narių vėlgi nuslėptą - informaciją, galimai turėjusią įtakos valdančiųjų priimtiems sprendimams.

Panašūs veiksmai ne tik prieštarauja Seimo statute numatytai parlamentarų teisei susipažinti su visais kuruojamos srities dokumentais bei kita medžiaga, bet ir rodo visišką nesiskaitymą tiek su šio komiteto nariais, tiek su Seimo vadovybe, taip pat - nepagarbą Tautos atstovus renkantiems piliečiams.

"Manome, jog sukurdama šį teisės ir demokratinio valdymo principams priešingą precedentą, Vyriausybė stipriai pakenkė Seimo, kaip pagrindinės Tautai atstovaujančios institucijos, autoritetui bei apsunkino tolesnio konstruktyvaus tarpinstitucinio bendradarbiavimo galimybes. Kreipiamės į Jus primygtinai kviesdami nuodugniai išsiaiškinti pastarojo precedento priežastis bei užkirsti kelią panašių atvejų pasikartojimui ateityje. Prašome kuo skubiau informuoti Seimo narius apie susiklosčiusios situacijos sprendimą", - prašo Seimo URK nariai.