„Siekis elektronines cigaretes ir jų pildykles pardavinėti vaistinėse apskritai nedera su pačių vaistinių paskirtimi bei jose vykdomos farmacinės veiklos turiniu (...) “,- sakoma Seimo teisininkų išvadoje įregistruotoms Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisoms.

Išnagrinėję Farmacijos įstatymo nuostatas,Seimo teisininkai priėjo išvados, kad elektroninės cigaretės nėra vaistinių prekės.

„Akivaizdu, kad su tabako gaminiais susijusios elektroninės cigaretės bei jų pildyklės negali būti laikomos vaistinių prekės statusą turinčiais gaminiais“,- išvadoje pažymi Seimo Teisės departamento direktorius Dainius Zebleckis.

Parlamentarų grupė siūlo įteisinti, kad „elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis leidžiama prekiauti tik vaistinėse, laikantis farmacinę veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų“.

„Bendrojo pobūdžio formuluotė „laikantis farmacinę veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų“ jokių specifinių reguliavimo pasekmių nesukels, nes visos vaistinės veikia ir savo farmacinę veiklą vykdo vaistinių veiklą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Jeigu šia nuostata siekiama nustatyti, kad elektroninių cigarečių ir jų pildyklių prekybai turėtų būti taikomi tam tikri vaistinių preparatų prekybai nustatyti reikalavimai, tas turėtų būti aiškiai nurodyta“,- pastebi Seimo teisininkai.

Jų nuomone, dėl šio projekto turi būti gauta Vyriausybės išvada.

Įstatymo pataisas inicijavę Seimo nariai dokumento aiškinamajame rašte nurodo, kad „vartotojai įsigyti elektroninių cigarečių galės tik gavę gydytojo receptą ir išskirtinai tik vaistinėse“. Anot projektą parengusių Seimo narių, šiuos produktus vaistinės galės įsigyti tik iš licencijuotų gamintojų arba didmeninės prekybos licencijas turinčių ūkio subjektų.

Tokiu būdu siekiama mažinti elektroninių cigarečių vartojimą bei jų prieinamumą ypač nepilnamečiams asmenims ir paaugliams.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimo projektą įregistravo įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujantys parlamentarai Aurelijus Veryga, Antanas Matulas, Orinta Leiputė, Vytautas Kernagis, Ričardas Juška, Algirdas Butkevičius, Jurgis Razma, Laima Nagienė, Agnė Širinskienė, Rima Baškienė, Ligita Girskienė, Viktoras Pranckietis, Rita Tamašunienė, Eugenijus Jovaiša ir kiti.