Daugiau nei 700 kultūros srities atstovų dar prieš kelis mėnesius pasirašė kreipimąsi į Seimą, prašydami pakeisti Kultūros komiteto sudėtį, prašydami į ją neįtraukti skandalais pagarsėjusio Seimo nario Petro Gražulio. Nesulaukę jokio atsakymo, jie išplatino prašymą viešai. Apie tai galite skaityti čia.

Kaip savo feisbuke rašo Seimo pirmininkė, ji sunkiai įsivaizduoja, kokiame apskritai komitete galėtų dirbti P. Gražulis.

„Jeigu atvirai ir nuoširdžiai, aš sunkiai įsivaizduoju Seimo komitetą kuriame „tiktų“ toks politikas, kaip Petras Gražulis. Tačiau jį į Seimą išrinko rinkėjai, tai jų valia ir aš ją gerbiu, kaip kiekvieno rinkėjo valią“, – rašo V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, Seimas savo valia jau panaikino šio parlamentaro teisinę neliečiamybę. Vis dėlto, pabrėžė Seimo pirmininkė, ji negali nurodyti ar keisti komitetų sudėties.

„Kitu atveju mes savo parlamento negalėtume vadinti demokratiniu. Mūsų Seime yra aiškūs ir teisingi principai – kiekvienai frakcijai pagal jos dydį priklauso kvota Seimo komitetuose. Kiekviena frakcija pati sprendžia, kurį savo narį į kokį komitetą deleguoti. P. Gražulį į Kultūros komitetą delegavo Mišri frakcija. Tai yra jų kolegialus sprendimas, tai yra jų atsakomybės klausimas“, – pabrėžia Seimo pirmininkė.

V. Čmilytė-Nielsen savo pranešime taip pat rašo pritarianti kultūros atstovams, kad toks politikas kaip P. Gražulis „nedaro garbės nei kultūrai, nei Seimui, nei Lietuvai“.

„Tačiau tai ne pirmas, ir, deja, turbūt ne paskutinis politikas, kurio veikla ar pareiškimai nedaro garbės mūsų šaliai. Tokia yra demokratijos kaina. Mes ją giname teisėtais būdais. O rinkėjai sprendžia, kas vertas būti Seime“, – rašoma Seimo pirmininkės pranešime.

Petras Gražulis

Jos teigimu, atšaukti ir skirti narius į komitetus gali tik frakcijos. P. Gražulis priklauso Mišriai Seimo narių grupei.

„Aš, kaip Seimo pirmininkė, kalbėsiu su Mišrios frakcijos atstovais dėl jų pasirinkimo. Tačiau tai nėra ir negali būti nurodymas keisti komitetų sudėtį. Kitu atveju atvertume kur kas didesnius pavojus programuojančią Pandoros skrynią, nei P. Gražulio buvimas Kultūros komitete“, – pridūrė V. Čmilytė-Nielsen.

Teigia, kad P. Gražulis netinkamas būti komiteto nariu

„Mes, kuriantys Lietuvos žmonės, aktoriai, režisieriai, šokėjai, dainininkai, muzikantai, dailininkai, prodiuseriai ir kitų įvairių kultūros sričių atstovai norime kreiptis į Seimą. Nepaisant sudėtingų aplinkybių, atiduodame visas jėgas Lietuvos kultūros puoselėjimui, tačiau matome valdžios žmonių abejingumą kultūros kaip valstybės prioritetinės srities atžvilgiu. Labiausiai skaudina nekompetentingų ir kultūros žmonių prieštaringai vertinamų asmenų įtraukimas į kultūros politikos formavimą“ – rašoma išplatintame pranešime, kurį pasirašo Andrius Mamontovas, Oskaras Koršunovas, Dalia Ibelhauptaitė, Gintaras Varnas, Modestas Pitrėnas ir daugybė kitų kultūros atstovų.

Pranešime rašoma, kad kultūros sektoriaus atstovai prieštarauja P. Gražulio darbui Kultūros komitete, nes „jo veikla, pasisakymai, vieši konfliktai su policijos pareiģūnais, nepagarba prigimtiniam kiekvieno asmens orumui ir saviraiškai, deklaruojamos vertybės ne tik neturi nieko bendro su kultūros sąvoka“.

„Priešingai – skaldo visuomenę, didina atskirtį ir užkerta kelią bet kokiai tolimesnei kultūros plėtotei. Mūsų, menininkų, nuomone, šio Seimo nario idėjos neatitinka mūsų idėjų bei vizijos apie kultūrą. P. Gražulis netinkamas būti Kultūros komiteto nariu dėl kompetencijos, išprusimo, išsilavinimo, asmeninės kultūros stokos ir įvaizdžio, kurį daugelį metų kuria viešojoje erdvėje“, – teigia kultūros atstovai.

Komitetas pašalinti narį neturi būdų

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis patvirtino, kad toks laiškas buvo gautas, bet paaiškino, kad tokius klausimus sprendžia ne pats komitetas – pašalinti P. Gražulį iš komiteto narių galėtų tik jį dirbti komitete delegavusi Mišri Seimo narių grupė arba paties parlamentaro apsisprendimas.

V. Juozapaitis sakė, kad komitetas šio laiško pagrindu kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, bet ji taip pat paaiškino, kad komisija negali daryti įtakos ir pašalinti kurį nors Seimo narį, nes visi Seimo nariai lygūs, be to, P. Gražulis buvo išrinktas vienmandatėje apygardoje.

„Kaip nors per jėgą išstumti Seimo narį iš kurio nors komiteto be jo sutikimo yra neįmanoma: čia turėtų būti ir supratimas visų žmonių, įskaitant ir patį Gražulį, jei jam rūpi tai, ką apie jį galvoja žmonės, jis turėtų priimti sprendimus“, – sakė V. Juozapaitis.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Rita Tamašiūnienė patvirtino, kad ši situacija jai žinoma, bet teigia, kad keisti narį būtų galima tik, jei jis to norėtų pats ir atrastų, kas su juo norėtų keistis vietomis.

Pats P. Gražulis trauktis neketina

Pats Seimo narys P. Gražulis sako niekur neketinantis trauktis, primena, kad ankstesnėse kadencijose yra dirbęs Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete ir tada niekas neprieštaravo jo buvimui šiame padalinyje.

„Kur tada buvo tie menininkai ir kultūros darbuotojai, kodėl jie tuo metu nesipiktino? Galbūt čia tie menininkai, kurie sovietmečiu tapė visokias sovietines simbolikas, Lenino ir Stalino plakatus, o dabar pasikeitus vadžiai pakeitė savo ne tik politinę, bet ir seksualinę orientaciją ir piešia dabar jau vaivorykštes ant asfalto, nes jie aiškiai sako, kad jų valstybinės nuostatos kitokios nei mano, aš manau, kad čia tie, kurie visada prisitaiko prie sistemos“, – BNS sakė P. Gražulis.

„Aš niekur neisiu, mane paskyrė ten, aš ten liksiu, o jei jie turi daugumą, tegu išmeta Seimo sprendimu“, – teigė P. Gražulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (843)