Seime žurnalistų kalbinta opozicinės Seimo socialdemokratų frakcijos atstovė Rasa Budbergytė pareiškė, kad opozicija nedalyvaus antradienį konservatorių pirmininko Gabrieliaus Landsbergio inicijuotame susitikime dėl pirmalaikių rinkimų.

Pasak jos, tą susitikimą turi organizuoti Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

„Pirmą kartą mes išgirdome tokį kvietimą susitikti aptarti kažkokios situacijos Lietuvos valstybėje per šiuos visus metus, kiek dirba šios kadencijos Seimas. Ne Gabrielius ir ne konservatorių partija turi organizuoti tokio klausimo aptarimą, jeigu jau iškyla klausimas, ar reikalingi priešlaikiniai Seimo rinkimai.

Socialdemokratai tikrai galvoja, kad tokios iniciatyvos turėtų imtis Seimo pirmininkė, kuri yra antras valstybėje asmuo. Viktorija Čmilytė turėtų kviesti ir opozicines frakcija, ir valdančiojoje koalicijoje esančias frakcijas pasitarti, ar reikalingi priešlaikiniai Seimo rinkimai.

Mes neisime dalyvauti pas Gabrielių ir padėti įgyvendinti kažkokią jų strateginę darbotvarkę, kurie ją susikūrė penktadienį per savo prezidiumo posėdį. Matyt, labai dėlioja taktinius žingsnius, į kuriuos nori įtraukti ir opoziciją“, – komentavo R. Budbergytė.

Rasa Budbergytė

Savo ruožtu Seimo pirmininkė teigė nesuprantanti, kodėl turėtų inicijuoti pirmalaikius rinkimus ir diskusijas apie juos, nes tokiai iniciatyvai nepritaria.

„Aš nepritariu šitai iniciatyvai, todėl nesuprantu, kodėl turėčiau burti frakcijas ir burti palaikymą“, – Seime komentavo V. Čmilytė-Nielsen.

Socialdemokratai žada balsuoti už pirmalaikius rinkimus

Siūlymui rengti pirmalaikius rinkimus, pasak jos, bendrai nepritaria ir Liberalų sąjūdis.

„Mes iš esmės nematome pirmalaikių rinkimų kaip teisingo sprendimo. Manome, kad tai yra skubotas sprendimas, kad sprendžiama ne visai ta problema ir ne visai toje vietoje. Matyt, neketintume pritarti“, – dėstė partijos lyderė.

Opozicinių socialdemokratų nuomonė dėl pirmalaikių Seimo rinkimų kitokia.

„Turi viskas vykti tokia nuoseklesne, logiškesne eiga. Tai yra, premjerė liepos 12 dieną yra pažadėjusi atsistatydinti – išreiškė tokį ketinimą. Kadangi tai nėra politinės sistemos perkrovimo klausimas ir būtinai suvertimas atsakomybės parlamentui, tai <...> Vyriausybė turi atsistatydinti, prezidentas turi formuoti naują Vyriausybę ir tik tuomet, jeigu tai nepavyks, turėtų vykti priešlaikiniai Seimo rinkimai.

Bet, pasakydama tai, aš aiškiai noriu pasakyti ir kitą dalyką: jeigu vis dėlto konservatoriai ateis su Seimo nutarimu, kuriuo siūlys inicijuoti priešlaikinius Seimo rinkimus, socialdemokratai yra pasiruošę dalyvauti balsavime ir paremti šitą idėją. Socialdemokratai nevengia prisiimti atsakomybės, jeigu yra tokia situacija ir turim politinę krizę“, – teigė R. Budbergytė.

Reaguodamas į galimo piktnaudžiavimo išmokomis Kauno miesto savivaldybėje skandalą ir raginimus trauktis trims ministrams, penktadienį posėdžiavęs konservatorių prezidiumas suformavo tris sprendimus: konservatorių frakcijai Seime rekomenduota pateikti ir siekti priimti savivaldybių tarybų veiklos išlaidų reglamentavimo pokyčius, kurie įvestų bendrą skaidrumo ir atskaitomybės standartą visose Lietuvos savivaldybėse, artimiausiu įmanomu metu inicijuoti Seimo pirmalaikių rinkimų paskelbimą, tuo atveju, jei pastaroji iniciatyva nesulauktų palaikymo, svarstyti klausimą dėl Vyriausybės atsistatydinimo.

Tokius planus patvirtino ir premjerė Ingrida Šimonytė.

„Jeigu Seimas neras savyje valios perkrauti save, turint minty, kad labai sunku, matyt, kad šitoje istorijoje rasti baltų, pūkuotų ir teisiųjų, kurie galėtų teisti kitus. Tokiu atveju, tiesiog aš teiksiu savo atsistatydinimo prašymą, kas reiškia, kad Vyriausybė atsistatydins po NATO samito“, – sekmadienį žurnalistams komentavo premjerė, kurią cituoja LRT.

Pagal Konstituciją, pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)