„Negirdėjau nė vienos frakcijos – ar tai būtų pozicijos, ar opozicijos frakcija – kuri atvirai paremtų peržiūrėjimą to projekto, kurį mes priėmėme Seime pavasario sesijos metu ir kuris paliko skirtingą traktavimą Rusijos ir Baltarusijos piliečių, gyvenančių Lietuvoje“, – „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė pabrėžia, kad Lietuvos interesas ir toliau turėtų išlikti, jog Baltarusija taptų demokratiška, europietiška šalimi.

„Ar mūsų nacionalinio saugumo klausimas ir vienas iš uždavinių yra turėti europietišką Baltarusiją šalia, šiuolaikinę, pažangią valstybę, ar užsibarikaduoti nuo jos žmonių aklina siena ir palikti toje pusėje? Mano galva, atsakymas į tą klausimą yra aiškus, mūsų inetresas yra, kad Baltarusija būtų europietiška, aš manau, kad ji tokia ir bus. Ir mūsų nuosekli politika daugelį metų buvo būtent tokia“, – sakė politikė.

V. Čmilytė-Nielsen sutinka, kad dėl „Wagner“ grupuotės dislokavimo Baltarusijoje kyla naujų rizikų. Visgi, pasak jos, šių grėsmių valdymų turėtų rūpintis atsakingos tarnybos.

„Taip, reikia vertinti naujas kylančias rizikas, taip, „Wagner“ grupuotė Baltarusijoje sudarė prielaidas grėsmių peržiūrėjimui. Bet vėlgi, yra tarnybos, kurios dirba, savo vertinimus pateikia, o Seimo įsikišimui šiame etape aš poreikio nematau“, – akcentavo parlamento vadovė.

„Bet, jeigu atsiras tokios iniciatyvos rudens sesijose, mes apie jas diskutuosime“, – pridūrė ji.

Pastaruoju metu tęsiasi diskusijos dėl ribojamųjų priemonių Rusijos ir Baltarusijos piliečiams suvienodinimo. Dabar baltarusiams taikomos tam tikros išimtys.

Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas pranešė, kad ministerija mato poreikį suvienodinti ribojimus į šalį atvykstantiems Rusijos ir Baltarusijos piliečiams.

Prezidentas G. Nausėda jau anksčiau ragino Seimą apsvarstyti vienodus ribojimus rusams ir baltarusiams. Apie tai jis priminė ir reaguodamas į Baltarusijoje dislokuotos Rusijos samdinių „Wagner“ keliamą grėsmę. Pasak šalies vadovo, dėl to, kad šis veto buvo atmestas, kyla rizika, jog prie Lietuvos sienų gali atsirasti Baltarusijos pilietybę turintys „Wagner“ samdiniai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)